自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

在 91 年 6 月 , 當 時 只 有 16 個 月 大 的 仔 , 與 母 親 梁 朝 英 由 深 圳 乘 長 途 客 運 汽 車 返 回 廣 東 羅 定 的 外 婆 家 , 途 中 旅 遊 巴 突 然 爆 炸 , 母 子 嚴 重 燒 傷 。 小 可 愛 臉 孔 一 下 子 面 目 全 非 , 靈 巧 小 手 被 燒 焦 而 不 保 , 當 時 市 民 合 共 捐 款 逾 千 萬 元 為 他 成 立 基 金 。

之 後 的 醫 治 , 對 仔 是 艱 苦 的 經 歷 , 換 皮 、 植 皮 、 穿 壓 力 衣 、 學 習 如 何 使 用 沒 有 手 指 的 一 對 手 腕 , 他 都 一 一 克 服 。 樣 貌 不 同 , 兩 手 不 同 , 但 他 依 然 保 持 樂 觀 豁 達 的 性 格 , 「 出 街 時 , 總 會 有 人 用 疑 問 目 光 望 你 , 我 想 叫 佢 唔 好 望 , 但 由 細 到 大 都 習 慣 晒 , 唔 會 特 別 唔 開 心 。 」
不 過 也 有 氣 憤 的 時 候 , 「 試 過 有 個 家 長 指 住 我 個 仔 , 話 千 祈 唔 好 玩 火 , 否 則 會 好 似 我 咁 樣 。 」 他 沒 有 立 即 澄 清 , 因 身 邊 除 了 一 對 弟 妹 外 , 也 有 接 受 他 、 跟 他 玩 的 朋 友, 「 我 冇 想 過 放 棄 自 己 , 因 為 我 相 信 冇 解 決 唔 到 。 」

恒仔, 你要加油, 好高興見到你長大後心理健康, 比一d自以為正常既人更識諗, 祝福你未來都是坦途!

伯爵府

畀面勳章

真係好過份..果個媽咪跟本唔識企o係人地果邊諗

大宅

好媽媽勳章

原文章由 可樂魚 於 08-8-1 13:07 發表
在 91 年 6 月 , 當 時 只 有 16 個 月 大 的 仔 , 與 母 親 梁 朝 英 由 深 圳 乘 長 途 客 運 汽 車 返 回 廣 東 羅 定 的 外 婆 家 , 途 中 旅 ...

唉~呢啲阿ma真係一啲禮貌都冇:;pppp:

王國長老

王國長老

恒仔大個左個樣唔差呀,睇得出佢本身應該幾好樣! 真可惜一場意外, 但好慶幸佢心智好正常.

伯爵府

咁樣教仔,我係當事人阿媽一定告佢岐視!

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

果D阿媽正一人渣!!!!

唉,不過hk真係好多呢d人,分分鐘坐你隔離果個都係!

珍珠宮

畀面勳章

我成日覺得d媽咪,就算要借鏡去教仔,都唔好當人面前囉...真係要照顧下人感受...

我有個朋友,佢生得唔高,佢個樣又生得細,真係著返套校服都可以俾人話似小六生,但其實有30架啦,舊年佢大肚..佢有一次行過樓下商場,有個亞媽拖住個女,一路指住我個FD話,叫佢唔好好似個姐姐咁,咁細個就攪大個肚生仔...我個FD都俾佢講到mouth:晒咀..大佬佢又結左婚幾年..生仔好正常咋...所以我真係覺得呢D亞媽好白痴兼無禮貌...

[ 本文章最後由 arale1668 於 08-8-1 14:36 編輯 ]

禁止訪問

子爵府

呢D 人真係好衰....
唔好話恆仔呢D啦
有D 傷殘人士.....弱智人士....出到街都俾人望下指下,.....
將心比心...人地都唔想GA....
都唔理人感受GE

伯爵府

我記得這宗新聞,恆仔出事前是一個非常英俊和可愛的bb,即是可以拍廣告那種,出事後面目模糊,我見心酸! 這些年來,我不時想起他,不知道他的近況,現在知道他是一個樂觀的孩子,我替他高興,我也希望途人不要用奇異的目光看他,以免他難堪! 如有機會,我想跟他做朋友,有沒有人可以告訴我怎樣聯絡他呢?

男爵府

恒仔...比任何人都堅強, 豁達!

有次我見一位智障女童做手工籌款, 有個6-7歲既小妹妹經過, 同佢媽咪講 "媽咪好驚呀!", 佢媽咪話 "阿女唔使驚, 我地行快D"...呢個智障女童即刻喊, 佢媽咪跟住攬住個女一齊喊....

我等阿女放興趣班後, 帶佢認識呢位智障女童, 佢教阿女整沙樽, 阿女仲同智障童仲影低戰利品, 2個都好開心, 但當然要先同阿女講解, 避免再嚇親個智障女童..

禁止發言

禁止訪問

王國長老

王國長老

希望恒仔自強不息, 世態炎涼, 但亦人間有情。有好多人支持佢, 加油呀!
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

個家長真係好過份呀。。點可以咁樣教育下一 代

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

呢個世界有好多人都係咁...

只係睇表面

說話完全不理人感受

呢種人真係有必要去禪修......
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

畀面勳章

恒仔

加油

大宅

原文章由 keroroee 於 08-8-1 15:37 發表
恒仔...比任何人都堅強, 豁達!

有次我見一位智障女童做手工籌款, 有個6-7歲既小妹妹經過, 同佢媽咪講 "媽咪好驚呀!", 佢媽咪話 "阿女唔使驚, 我地行快D"...呢個智障女童即刻喊, 佢媽咪跟住攬住個女一齊喊....

我等 ...

我見得多呢種人唔少,最克人增 ,換轉係她呀.

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

恆仔好叻,希望佢快樂健康地生活下去

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至