興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

未用Vista,未知佢有幾好.
剩係知慢過我部舊機.

用左幾日,上到一陣間網,轉個頭個晝面完全唔旭,
有幾次個畫面仲轉埋灰色.
再試下click IE or Firefor,
但又完全冇反應.
熄機開機後,又上得一陣網.
e.g.入到,BK,一click自由廣場,就會一定hang......上明報,又hang~~~

打去network provider,又話唔關佢地事,
打電話去HP support,佢叫我上網 load 番個 LAN Drive,
咁,上唔到網點 load 喎.
於是佢只係教我還原原廠設定.我唔制.

之後剩係叫我試下按F8,
睇下咩問題,聽日再算.

都唔知幾多日後先可以用得.

另外,上公司個Webmail要用Firefox (唔知點解???)

有冇高人呀??
可唔可以裝番XP???

PS:我剩係識用電腦架咋!!!!
各有前因莫羨人

大宅

呢度D人話Vista好用喎,只係你唔慣喎。

附近有冇買電腦舖頭?應該仲可以買XP Home嘅。徙多少少錢買番隻啦。

大宅

原文章由 a_d 於 08-8-4 16:14 發表
未用Vista,未知佢有幾好.
剩係知慢過我部舊機.

用左幾日,上到一陣間網,轉個頭個晝面完全唔旭,
有幾次個畫面仲轉埋灰色.
再試下click IE or Firefor,
但又完全冇反應.
熄機開機後,又上得一陣網.
e.g.入到,BK,一cli ...

係唔係得 1Gb Ram ? 加 RAM 可以有改善!
我早前買部 Lenovo G410 跟機送多 1 Gb Ram
都係用 Window Vista 暫時都冇問題。

複式洋房

原文章由 小必理痛 於 08-8-4 21:36 發表

附近有冇買電腦舖頭?應該仲可以買XP Home嘅。徙多少少錢買番隻啦。

I think people who know/understand computer, they won't use Vista.

男爵府

我都係用HP,我都加 咗RAM ,就好好多啦~~~

大宅

我唔熟電腦 (淨係識用), 但聽專家講 (wall street journal的電腦專家), vista premium最好有3G內存, 如果唔係會拖低部機. HD最好有160G以上.
阿專家都認同VISTA唔穩定唔好用, 但有乜法子?WINDOWS佢地決定左2008年6月起跟機主流都係比VISTA. (唔係點推到佢D新產品???) HOME版個LICENCE係唔可以DOWNGRADE做XP的. 但VISTA BUSINESS就暫時都仲可以DWONGADE做XP.但比你DOWNGRADE又點呢?VISTA都已經係大勢所趨了, 留戀XP又有乜用??? 阿專家話, 如果大家唔介意價錢貴, 又比較難用 (對我等電腦盲而言), MAC機係一個較佳選擇喎!!! (唉我都要買新機, 對住呢個VISTA,唔通真係要臨老學吹打, 一勞永逸,學用MAC機????)

男爵府

好媽媽勳章

妳用緊幾時既FIREFOX呀?
舊既FIREFOX唔可以用起VISTA度,會有好多問題,
妳要清楚肯定妳裝既所有SOFTWARE SUPPORT VISTA先得,
有時夾硬裝就會令到VISTA瓜直~
而家妳甘既情況最好就係還原喇,
甘妳咪知道一開始既時候有無問題囉,
如果無問題即係妳所裝既野有問題囉,RIGHT?

別墅

YES,決定今晚裝XP~~~~

原文章由 小必理痛 於 08-8-4 21:36 發表

各有前因莫羨人

別墅

Processor Intel Core Dual E2160(1.8GHz)
Memory 2GB DDR2
Hard Disk 320GB
究竟夠唔夠support Vista???(不過今晚同佢say goodbye lu)

原文章由 Wkit 於 08-8-4 21:53 發表
係唔係得 1Gb Ram ? 加 RAM 可以有改善!
我早前買部 Lenovo G410 跟機送多 1 Gb Ram
都係用 Window Vista 暫時都冇問題。
各有前因莫羨人

別墅

其實遲d都冇得揀了.
原文章由 felix.lee 於 08-8-5 01:00 發表
I think people who know/understand computer, they won't use Vista.
各有前因莫羨人

別墅

納奧美,迪迪仔,lucky_bear
thanks!!
各有前因莫羨人

侯爵府

畀面勳章

原文章由 a_d 於 08-8-5 17:22 發表
其實遲d都冇得揀了.

有...你可以跳過vista唔用,等下一代Se7en喎....
兩年倒既事...之嘛....

大宅

[柒]視窗,希望真係唔好咁[柒]啦!

男爵府

我都係用HP.....又係vista..OKAY,我用埋OFFICE 2007...更加煩.....而家好D啦!!!

冇咩問題喎,不過,初用係未上手啫!!!

用落都方便架!!!

[ 本文章最後由 Icy_babe 於 08-8-6 02:35 編輯 ]

大宅

其實每一個版本 Windows 初推出時都有好多問題,通常去到 SP 2 打後先好些少,所以唔建議用老番。耐唔耐要做 update ,
"Windows "出哂名叫 "暈倒"

洋房

回覆 #2 小必理痛 的文章

I don't feel the same way, anway, because I use Vista and I hate it very much, and I want to change the computer!!

大宅

據聞最近Hp的家用機都會經常都會鬆RAM,這是因為RAM Module做得太薄(節省成本之固),其實依你Hang機的情況看來與記憶體有關的機會很大!
你另外裝xp都好,但千萬不要剷走D drive那個partition內,供F11還原用的資料,否則電腦有事時,維修的服務公司可能以此為藉口(原裝是裝Vista的,故此software的問題不包)不作跟進的服務!

別墅

我對老野(xp)有感情!!裝左 lu !!!
原文章由 ChunChun_Daddy 於 08-8-5 17:37 發表
有...你可以跳過vista唔用,等下一代Se7en喎....
兩年倒既事...之嘛....
各有前因莫羨人

別墅

唔用Vista 咪得囉,唔駛轉電腦架.
原文章由 happy_kaka 於 08-8-6 11:07 發表
I don't feel the same way, anway, because I use Vista and I hate it very much, and I want to change the computer!!
各有前因莫羨人

別墅

hang 機情況轉左XP後已消失.
裝完後 driver ...有d 怪.DEFG drive變左"卸除式磁碟".
你講既F11係咪=factory image???

不過如果要call維修,佢地d technician唔係好得囉?(希望剩係某一個啦)剩係識叫我perform 原廠設定.之後叫我收email,download佢地個LAN driver.我已一再強調,我只係一開機上到網,好快就hang,佢竟然叫我趁上到網個一分鐘去load....之後佢剩係叫我番屋企按F8,再睇下咩事.又唔further俾solution 我.買左部機幾日都未用得.所以,我都唔太祈望會call得"旭"HP上黎整機.響電話廢UP就得

原文章由 citadel 於 08-8-6 18:02 發表
據聞最近Hp的家用機都會經常都會鬆RAM,這是因為RAM Module做得太薄(節省成本之固),其實依你Hang機的情況看來與記憶體有關的機會很大!
你另外裝xp都好,但千萬不要剷走D drive那個partition內,供F11還原用的資料,否則電腦有 ...
各有前因莫羨人

首頁

尾頁

跳至