自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問呢到有冇媽咪揸車架, 想問你地平時揸車會遇到D咩問題, 因為巳前考到牌在自己屋苑的停車場到出閘處短短既路程都比人響安響到暈(因為車速慢), 又曾經揸車撞過隻狗不過佢冇事(因為車速只係得30-40), 仲見隻狗一支箭咁入左草叢, 之後就冇揸車成5年啦o

講真我知道女司機成日比人歧視(唔知你地有冇), 我老公 &佢d屋企人在馬路上一遇到亂 cut線就實話個司機一定係女人o

現在想再揸返車因為星期六要帶小朋友學野走來走去好辛苦,
你地有冇試過拍車位拍唔掂叫並他人幫手呀, 請 share 你地d經驗

thanks

等待驗證會員

原文章由 pearjadema 於 08-8-4 16:52 發表
想問呢到有冇媽咪揸車架, 想問你地平時揸車會遇到D咩問題, 因為巳前考到牌在自己屋苑的停車場到出閘處短短既路程都比人響安響到暈(因為車速慢), 又曾經揸車撞過隻狗不過佢冇事(因為車速只係得30-40), 仲見隻狗一支箭 ...

送你4個字 "工多藝熟" !!!

我而家日日揸, 無問題.
唔好咁緊張, 但係要留意交通.
如果您行得慢, 而有得停埋一邊, 就讓後面d 車過先, 如果唔係佢地呠到您失魂... 到時仲危險.

別墅

其實呀 如果係後生又靚女既話就會好方便
例如:泊唔到位會有人主動幫、入錯巴士站有會有人幫你出返去、爆肽一樣會有人主動幫你換、仲有好多好多.....
不過車速太慢一樣會比人響安響到暈 因為真係會攪到大塞車mouth:
以上係我10年前既經驗

換左依家(3x歲),唔好話歧視咁少事,甚至會有人覺得我危害別人生命,所以依家我都無再揸車啦

不過真係見過有個女司機停係迴旋處度慢慢睇要cut邊條線mouth: mouth: mouth:

至於我自己最危險既經驗,就係泊車在路邊時,架車有一半摌左上行人路,當時有個阿伯睇到就即刻彈開幾尺遠,然後就口up up咁一直閙囉
http://img12.picsplace.to/img.php?file=img12/1/DSC02836.JPGhttp://ktzhk.com/file/avatar/a1/20050916114800_etQK.gif

子爵府

我當年年少氣盛加上EQ低
我都會成日鬧D "c9 driver/weekend driver"
即係2手鈦都泊唔入個D,係highway行80個D (speed limit 100)

但基本上我識的女仔手車都唔錯兼準
泊S位back in都一手泊得入個隻
係HK我又好少見D唔係好識開車的女司機播
可能因為大家都係外國開左成10年車

外國就好多好多,係supermarket外的parking lot就最多

parking唔惦 找司傅或c6幫你補補啦

[ 本文章最後由 陳美嬌 於 08-8-4 17:12 編輯 ]

水晶宮

回覆 #1 pearjadema 的文章

我都同意女司機判斷能カ差少少及騰雞d
我都係剛剛揸返車, 通常接送阿囡係非繁忙時間所以都ok. 但最緊要安全至上イ巨鬧イ巨事, but冇試過拍車位拍唔掂叫並他人幫手mouth:

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

醒目開學勳章

我記得我第一日揸車, 係買車時揸返架車返屋企.條路好短, 但係我警所以揸好慢. 返到屋企仲係好驚. 第二日出車由屋企carpark駛出嚟就撞花咗啦... 心痛死... 於是好後悔買車. 但係都要硬著頭皮揸去返學, 條路好長,仲要上high way.但係慢慢幾日之後根本已經唔驚啦.泊車都o.k. 初初幾日泊車泊得好肉酸... 但係日子耐咗,泊車當食生菜
樓主你俾啲信心俾自己, 揸耐啲.. 工多藝熟咋...

子爵府

I have drived for around 10 Years. So far no problem. Remember, practise makes perfect.

So far, I have got little accidents. There was once that when I drove the car on an inclined road and passed by a construction site, there was a worker sudden trusted out to chase a bus. I was driving at just 50kmphr. I hit her. I was shocked. She was fine as I was drving slowly and able to stop the car and just hit her mildly. She insisted she was fine and she didn't want to go to the hospital. I guess she is an II.

子爵府

哈哈 我都係呀
當年第一日開車 唔洗上highway不過好驚
拍返架車入車房好驚撞爆出面的side mirror囉
(其實邊有可能丫 車房門好大)
當年我得 16歲

原文章由 fattypiggy 於 08-8-4 17:15 發表
我記得我第一日揸車, 係買車時揸返架車返屋企.條路好短, 但係我警所以揸好慢. 返到屋企仲係好驚. 第二日出車由屋企carpark駛出嚟就撞花咗啦... 心痛死... 於是好後悔買車. 但係都要硬著頭皮揸去返學, ...

[ 本文章最後由 陳美嬌 於 08-8-4 17:18 編輯 ]

侯爵府

其實, 真係好講天份....因為我好細個已經好鍾意軒.... 我一考到牌已經可以好 smooth 咁 drive... 不過我都相信 "工多藝熟", 同老公 夜晚去操車... 報下咩 course (e.g. 金牌路路通)... 日日 drive 夜夜 drive, 無野係唔得既....

同埋... 我覺得揸車係憑感覺, 正如自己行路一樣~ 眼望遠 D, relax D, 眼仔唔好盯住個車頭~ 眼望遠 D, 架車都會定好多~ 正如無人盯住自己對腳尖行唔一樣....
(唔 agree 唔好炳)

唔好禁緊張... 如果可以既咪入避車處比人行先囉... 你又唔洗理佢地既目光嫁... bear 咪 bear 囉... 你又唔會痛既... 行 highway 咪死守條慢線囉... 佢地爬頭咪由佢地囉... 不過都唔好響 highway 行30... 仲危險.

如果無避車處咪由佢 bid 囉... 你響佢前面... 佢吹係唔漲 (雖然我好怕見到呢 D 人), 不過事實係, 佢 bid 你, 你就驚... 就仲危險...

行錯路咪keep 住行錯囉... 架車行又唔係你行, 定去到目的地格, 條條大路通羅馬~

加油~

[ 本文章最後由 RonicaKwok 於 08-8-4 17:20 編輯 ]

男爵府

我都啱啱揸返車, 就係諗住星期六同亞囡返playgroup, 但而家有d擔心~~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

禁止訪問

侯爵府

yes... 人係 control 架車....

但真係見唔少女士係車 control 個人.... mouth:

所以有時D司機睇少女人, 又真係不無道理....

原文章由 kaka427 於 08-8-4 17:20 發表

其實車真係反映都個人既性格架
我左10幾年車真係無比人boot過
又坦白講喎,我成日見d女司機cut線又真係幾火滾架
想cut又唔cut
我已經慢駛黎比佢cut架啦
佢又叔下叔下
到你行勒
佢又扭呔想標出黎
咁驚青真係唔識合 ...

伯爵府

畀面勳章

不如你搵個師傅再補下鐘,熟習&累積路面經驗,會好好多 ga

其實車真係 "工多藝熟"
我又係因為要送個仔周圍去學野
所以至考牌 & 買車
我個牌齡只得3個多月
但我已經車周圍去
初初我考完牌再搵師傅補鐘補到唔驚至出街ga
貴就貴d,但最緊要安全 ar ma
所以家陣由屯門去深水,大角咀,旺角,又一城通通無難度,最難只係認路,若果行錯路的話,繼續行,再周圍搵路去目的地,所以家陣去陌生的地方,我都會早15至20分鐘出車

我雖然未識過叫人幫我泊車
但我試過落車問路...叫個男人順便幫我看車 (驚比警察抄牌) haha
多數男人見係女人重帶住個小朋友都會幫手 ga

記住係安全情況底下行得慢唔係你的錯(公路上另計)我都試過遇到 d 態度好差的駕駛者,佢要cut線就由得佢,佢砵我我未當聽唔到囉,唔使理佢地 ga,最緊要定。

大宅

慢慢嚟呢,我個牌都雪咗十幾年先拎番出呢用,放鬆D,初初揾D少車行的街道嚟操車&泊位先,要揾個人皮氣好有耐性的人幫你操車,唔係一鬧交,操得幾次先行出公路,出路口&迴旋處你就要話比自己知要大胆D如果唔係就出唔到,有機會出時就要車速快小小唔好慢慢行好危險呀。我都係噤樣操返手車,而家我手車都ok架。

[ 本文章最後由 missmario 於 08-8-4 17:43 編輯 ]

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-4 17:22 發表
yes... 人係 control 架車....

但真係見唔少女士係車 control 個人.... mouth:

所以有時D司機睇少女人, 又真係不無道理....

完全同意呀!

男爵府

醒目開學勳章

我都係岩岩考到車牌幾個月
但成日都會渣車
仲成日上highway....因我家住屯門
出親車都要渣屯門公喎
渣得多就無事...
初頭係駕駛學院學泊位都係s位
但你去親停車場都係L位啦
我開頭都唔識泊架...咪搵兩個吉位慢慢泊囉
而家泊下泊下又識....所以經常練習啦

侯爵府

膽大心細面皮厚.

cut 線要睇清楚, 夠位就踩油cut, 千祈唔到好brake住減速cut 線, 咁樣後面架車要"dup"到飛起就你, 實呠到你心慌.

坐司機位亦唔好較到好前, 諗住坐前d睇到車頭好d, 揸車其實唔需要望到車頭, 有咩事要扭軚救車就會頂住隻手唔夠靈活.

新牌仔個個都緊張會揸得慢, highway盡量行中線, 方便兩面都可以cut 線, 唔好行慢線, d大車好賤, 嫌你行得慢成日會貼你車尾嚇你, 車頭燈高度岩岩射住你後鏡"殘"住你.

唔好咁貼前面架車, 尤其大車, 有乜dup車或路面唔妥你都睇唔到收唔切.

車尾貼新牌仔logo, d人會就你(避你)架啦. 如果車速太慢block左條路, 咪駛入避車處俾你行先; 如果根本有位cut線, 但後面架車呠你啄你車尾, 練好d EQ唔駛理佢, 佢傻ge!

至於泊位, 工多藝熟, 多d練習就ok. 要面皮厚唔怕人望, d人見你係女人就預左, 好少呠你, 真係阻住人, 咪俾人行先, 之後再泊, 要有d信心, 泊到為止. 邊個無做過新牌仔吖?

最後, 去目的地之前, 最好睇下地圖先, 知道大約點行, 有哂concept就無咁驚啦!

加油, 祝你成功!

別墅

多謝咁多位媽咪既意見, 我會努力架啦, 但我唔想老公同我操車, 因為我EQ低, 佢一話我我就火黎架啦 , 即刻落車叫佢揸架啦, 明知我揸車驚架啦仲咁多野講, 獲獲都不歡而散架o
知唔知邊到搵人補鐘好呀

侯爵府

老公教揸車一定炒大鑊. 我老公當年停牌先迫我揸車接佢. 開頭上車就亞支亞左摩洛哥, 又乜又物... 我都柄佢: 咁叻自己揸, 手車咁好就唔會停n次牌啦, 咁驚咪坐的士囉! 我18歲有棍波牌揸車耐過你, 都無扣過一分, 你停第幾次牌吖? 柄到佢收聲.

你睇下有無fd手車好, 叫佢陪你操車好d, 老公只會打擊你自信!

子爵府

我舅公退休前係"明星"教車c fu,上過k-100架
佢話好多女仔都係找佢地練parking only (包括我阿媽)
因為以家好多都幫親package考牌,好少找freelance 師傅喇
你試試找人介紹 或看看face送個本講車的書仔?

原文章由 pearjadema 於 08-8-4 18:19 發表
多謝咁多位媽咪既意見, 我會努力架啦, 但我唔想老公同我操車, 因為我EQ低, 佢一話我我就火黎架啦 , 即刻落車叫佢揸架啦, 明知我揸車驚架啦仲咁多野講, 獲獲都不歡而散架o
知唔知 ...

首頁

尾頁

跳至