自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

最憎泊咪表, & 一定5去油尖旺.

原文章由 pearjadema 於 08-8-4 16:52 發表
想問呢到有冇媽咪揸車架, 想問你地平時揸車會遇到D咩問題, 因為巳前考到牌在自己屋苑的停車場到出閘處短短既路程都比人響安響到暈(因為車速慢), 又曾經揸車撞過隻狗不過佢冇事(因為車速只係得30-40), 仲見隻狗一支箭 ...

男爵府

我試過兩次大大鑊, 但我仍不怕, 第一次架車 total loss, 又要在手背開2次刀, 按鏍絲及拆鏍絲, 第二次自己撞爆車頭玻璃, 還幾乎車到一班學生, 好彩他們避到, 嚇到飛起!

侯爵府

咁你真係好勇敢喎~
我老豆老公亞哥平時揸車都車手上身, 每人都炒過車, 都total loss. 我快得o黎都好小心, 一眼關7, 見到可疑車輛會累炒我ge都即刻避開, so far咁耐都無high花自己架車. 但老公同亞哥好賤, 自己有車又唔揸, 嫌馬力大油費貴, 成日揸我架車, 仲重high花喎, 因為我架車無後波sensor, 佢地成日唔記得, 無sensor又唔識泊位, 成日high花, 激死我.

男爵府

好媽媽勳章

我都係職業司機, 而家踏入第5年, 日日楂專線, touch wood都未有過大鑊野;

最初果年, 試過大路2線行車, 我係慢線, 跟住左邊有路插入, 佢係虛線應我行先, 但果架大車無停係咁剷出, 我就驚到即閃過快線, 但無睇快線有無車, 即俾人boot到暈, 相信阿媽都俾人問候埋, 我打晒手勢sorry.......仲有仔仔係隔離, 真係一額汗, 好彩佢k1未識驚.

而家, 條專線真係遊魂都識點行, 不過仲有5年要捱.

禁止訪問

複式洋房

我最怕就係泊咪錶(S位),試過泊極都泊出界,好彩有人主動幫我泊(其他泊在附近車主),仲要比個女寸(你唔識泊就搭的士嘛!) 仲有試過係同一個停車場(廣源村),個停車場真係個鬼地方,我記得之前架七人車較大架,轉去下層個彎唔夠闊(差唔多係直角),差D架車花晒,又好彩有其他車主經過,教我轉個彎。好啦,現在個架7人車較細架,點知又係過唔到,仲要係KICK著左唔前得唔後得(已知花左),落車跑去求救,又係有其他車主經過,幫我轉番出來(花左、凹左) 後來跟同事講番,佢話佢3架車都係係個這個停車場挨花撞凹,真係我發誓唔會再去:;pppp:

不過題外話,我係駕駛學院出生,但我絕對唔推薦,佢地教既泊位
根本同街外現實極不相同。路面經驗又小(成日幾條路線,成隊學神同你鬥慢)。所以好多時抄大鑊既新牌仔都係駕駛學院出來既,如果學車,都係學街個D好(當然要有信譽)

[ 本文章最後由 灝林仔 於 08-8-5 01:16 編輯 ]

大宅

我手車狼過我老公, 所以...............

停左牌!!

公爵府

好媽媽勳章

我四月至考番牌, 之前冇揸車超過十年; 一考到牌就買部豐田大霸王, 仲比個賣車sales暗串我 :
"阿X太, 點解咁有興趣新牌就買部....比較大嘅車呢?"
車~ 大車細車都係咁揸之嘛! 你理得我丫~

暫時我都OK, 泊car park都冇咩大問題, 冇信心嘅位咪比多兩手軚囉, 真係唔得就兜個圈搵另一個位泊.

我記得初初揸番車冇耐, 在龍翔道小路cut出大路, 後面架貨van心急, 想快過我出; 咁睇清楚冇車我又出, 佢就dup到鬼鍊咁~

大佬, 你心急啫, 唔好忘記, kiss到都係你車頭撞我車身, 你唔係好著數咋喎~

我已經好習慣揸車, 最新力作係剛過去嘅星期日 :
美孚-->錦繡-->中環-->錦繡-->美孚

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我覺得最緊要定....
人地'bee'既,咪當聽唔到,佢有佢'bee'我有我安全駕駛...
我泊位唔叻ga...以前係學院passed,係因為佢叫我記logo之後點扭軚...
不過我泊carpark咪用車頭入囉,之後'退'返出黎都okay呀....
真係唔洗驚,淡淡定,有錢淨..

別墅

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-8-4 21:16 發表

咁架?
我老公好好
佢會話你揸得好
唔駛理人地點boot
得架喇
總之唔會彈我
最多落車先話我
o岩o岩揸車
o係邊度邊度咁做唔係咁好

你就好啦, 個老公咁有品落車先話你

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 kaka427 於 08-8-4 23:42 發表

點解你咁肯定我會比人boot呢
sorry喎,我咁多年車真係無比人boot過喎
我boot人就多
我左個車牌無耐我已經車過紅隧啦喎
人地話你得車過紅隧
即係話你手車係絕對無問題
因為成日要轉線cut線
車真係 ...

我覺得你係辣妹黎
一定成日開快車果d靚女
手車辣還辣
小心d
我認真的
我老公朋友開車房
佢老婆手車都幾辣
如果你熟元朗路
就知錦田路有個彎位
好多人炒車
我老公朋友個老婆就o係果度炒車去左

我唔係咀咒你呀下
不過講起女人手車辣
突然諗起佢
時後有次到佢車房見過架寶馬
個司機位一睇就知司機無緊

迴旋處我出得好快
同人死過架
我成日見d人好似想等到無哂車先出
讓又唔出
唔讓又死出黎
真係想星巴佢
男女都見過

[ 本文章最後由 揚莉煒媽咪 於 08-8-5 12:20 編輯 ]

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 pearjadema 於 08-8-5 10:10 發表

你就好啦, 個老公咁有品落車先話你

係我老公醒
唔係有品
佢知鬧我
我會發癲

等待驗證會員

安全至上啦...... 有好多職業司機, 持住自己多年經驗, 往往唔留神.. 咁就出事...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 ardnas65 於 08-8-5 12:20 發表
安全至上啦...... 有好多職業司機, 持住自己多年經驗, 往往唔留神.. 咁就出事...

係呀

我果陣揸8人車
後坐位都仲未強行要帶安全帶
仔女好鍾意企O係中間坐位望車頭
所以我習慣至少同前車有2秒距離
係會多車CUT入
但安全至上
自己死都仲好D
有小朋友O係車一定無得快

等待驗證會員

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-8-5 12:25 發表

係呀

我果陣揸8人車
後坐位都仲未強行要帶安全帶
仔女好鍾意企O係中間坐位望車頭
所以我習慣至少同前車有2秒距離
係會多車CUT入
但安全至上
自己死都仲好D
有小朋友O係車 ...

亞仔同亞囡兩個上車就會自動自覺扣安全帶....
車速方面, 我有個人肉車部提示器... 我個仔... 佢會叫我 "mami, 唔好開咁快啦...." 跟住佢自己又會"裝"下個咪錶, 係到嗌....

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 ardnas65 於 08-8-5 12:50 發表

亞仔同亞囡兩個上車就會自動自覺扣安全帶....
車速方面, 我有個人肉車部提示器... 我個仔... 佢會叫我 "mami, 唔好開咁快啦...." 跟住佢自己又會"裝"下個咪錶, 係到嗌.... ...

我而家d仔女有1x歲
果陣佢細個
而家都知自己唔o岩
但果陣我都細安全意識差
都算好彩無事發生

大宅

我覺得cut線一定要快狠準, 唔好出下又唔出, 當然係見到有位出先好出啦, 如果泊位果時我多數就讓後面行曬我先慢慢泊. 同埋我係唔會泊屋村既停車場, 因為好易high花, 我通常泊露天. 因為試過在屋村停車場high過幾次, 因為d位真係好窄. 同埋我果架又係大車. high親佢真係好心痛呵

禁止訪問

伯爵府

讀u時已經話要學車, 學到而家終於買咗車先的起心肝去學. 但係睇完你地的 post 我都好驚我會肥.

我早一兩堂就好驚險呀, 因為學咗十堂咋, 停車後再開車我好慢 (個師父都話我好慢), 後面即刻 boot 我喇, 搞到我一停車就第一時間睇後面有冇車, 有車我就好緊張佢地會 boot 我. 我又試過行行吓要轉彎, 有架車竟然急速從右打我尖轉入個彎度, 我已經急踩 brake, 但都唔夠師父快, 佢已經踩咗 brake 喇. 大佬, 學神就係慢架啦, 你仲要 boot 人. 唉,真係好驚呀, 同埋駕車都真係幾攰架, 我上完頭一堂返屋企小腿幾乎抽筋呀.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 kaka427 於 08-8-5 16:37 發表

我手車辣德黎
講真都幾準下架
誤係話橫衝直撞就叫辣既
我自問判斷力都幾準既
你咁樣出回旋處就真係幾危險下喎

首頁

尾頁

跳至