自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:其實要先瞭解這班“流浪漢”為何無屋住。東

原帖由 Mrs.Luckycat 於 15-11-11 發表
其實要先瞭解這班“流浪漢”為何無屋住。

東網訪問了其中一個露宿者,他說$4000綜援不夠交租,而這位仁兄 ...
呢d 人, 搵野做最多都係 8-9 千,如果租劏房 都4,5 千 。 駛費分分鐘小過拎綜援。
點會出黎做野。

我覺得後生拎綜援應該強制做野, 如果搵唔到, 咪做社會服務。
咁易比錢佢地咪養懶人law.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

queena0077 發表於 15-11-11 12:01
呢d 人, 搵野做最多都係 8-9 千,如果租劏房 都4,5 千 。 駛費分分鐘小過拎綜援。
點會出黎做野。
做社會服務, 本身好似係要嘅, 綜援制度應該要改變, 限申拎年期, 有手有腳點會搵唔到野做?
有班人跟本存心要食亞公

公爵府

2024勳章

choc_choc 發表於 15-11-11 11:13
班蝗真係好恐怖,好多一落嚟就申請公屋,上到樓就再個別申請,理由咪家姑家嫂不和。

...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 15-11-11 10:40 而

原帖由 sdbus 於 15-11-11 發表
細唔細得過劏房先?
整到劏房咁細,唔人道啦。不如整間單身宿舍租床位

象牙宮

MsBusy 發表於 15-11-11 12:05
做社會服務, 本身好似係要嘅, 綜援制度應該要改變, 限申拎年期, 有手有腳點會搵唔到野做?
有班人跟本存心要 ...
其實好多濫用的,見過有人攞綜援但自己又開鋪做生意, 有理社工跟成日可以換公屋.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mercurycc 發表於 15-11-11 12:28
其實好多濫用的,見過有人攞綜援但自己又開鋪做生意, 有理社工跟成日可以換公屋. ...
的確係, 資產轉移, 返工出現金, 大陸有樓收租等, 但申請批核都係靠睇表面証明文件跟進, 所以真係要設有期限,
仲有一班新移民, 聲大大, 又有埋社工偏幫,
年年到交稅時候就覺得自己好慘

mercurycc    發表於 15-11-11 12:44

大宅

ManPL 發表於 15-11-11 09:59
1. 工廈改為混合住宅+商舖-> 以前既前舖後居 (解決部份住屋問題, 同時創造更多職位)

2. 收回10年以上未 ...
贊成

珍珠宮

好媽媽勳章

叫M記開多幾間啦, 呢樣一定冇人反對啦
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

男爵府

引用:Quote:Jobian 發表於 15-11-11 07:21 其實

原帖由 loved 於 15-11-11 發表
跟本一日吾截住呢班人擁入黎香港,永遠都解決吾到住屋問題。源頭就係日日放咁多人入黎,連普通市民都睇得出 ...
我宜家一諗到大陸實行可生兩孩政策,香港將會更加多大陸人擁黎香港生仔跟住就更多蝗蟲黎霸香港嘅資源,死未?!

侯爵府

joey211 發表於 15-11-11 06:45
首先睇下落左黎香港幾耐
未夠7年返大陸囉
呢個提議拍爛手掌.....

水晶宮

回覆:不如大家提議下點樣安置班冇屋住嘅人啦....

你講露宿者?

公爵府

回覆:不如大家提議下點樣安置班冇屋住嘅人啦....

叫田生將啲收左既樓平租比人,即刻解決好多問題。
好多國家對長期空置樓宇都有管制,唔比人霸佔住屋資源。而家市區係勁多長期空置單位的,香港政府長期不理。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

Jobian 發表於 15-11-11 07:21
其實重點咪就係班蝗蟲黎香港霸晒啲公屋,又炒貴晒啲樓囉!根本無佢地存在就唔會搞到樓價咁癲,亦唔會公屋條 ...
原來香港ge南亞裔人士,由2001年34.5萬升至2011年有成45萬,增幅逹31%

公爵府

引用:講真,就算郊野公園真係起屋,派俾嗰啲大哥

原帖由 littledot 於 15-11-11 發表
講真,就算郊野公園真係起屋,派俾嗰啲大哥大姐佢哋都唔鍾意啦!天水圍啲人都成日嫌遠嫌交通費貴呀,唔俾間 ...
總之俾完間屋,到時又話配套設施不足丶開荒牛丶交通費貴啦,總之唔係派到中西區丶油尖旺等,實有野嘈

侯爵府

jolo 發表於 15-11-11 10:51
批少D 人落O黎先講...
人口增長咁快.... 填埋維港都唔夠起樓啦....................... ...

Sad but true

珍珠宮

大力大力 發表於 15-11-11 10:03
我要保護郊野公園,寸土不讓~
無錯!郊野公園無左,真係返唔到轉頭。樹木可以令空氣清新、可以降溫,要斬好易,但一棵樹要參天聳立,要數以十年時間先生長到。

珍珠宮

其實有唔少公屋富戶,甚至有d係發左,但仲留住間公屋,掉空無人住。先清左呢d樓出來。
跟住,好多舊區的工廈,可唔可以重建同改變用途?好似之前有jm建議,前居後鋪,其實都唔錯呀。仲有,加快舊區重建,幾十年樓齡的唐樓,有d又有僣建問題,可能有潛在安全問題,不如快d拆左再起過。

珍珠宮

Angela_mok 發表於 15-11-11 08:23
每年都有1次推出呢類單位(特快隊),但無人肯住
不會了,而家啲人爭住要

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 15-11-11 10:03 我

原帖由 mrschocolate 於 15-11-11 發表
無錯!郊野公園無左,真係返唔到轉頭。樹木可以令空氣清新、可以降溫,要斬好易,但一棵樹要參天聳立,要數 ...
我講反話~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

joey211 發表於 15-11-11 06:45
首先睇下落左黎香港幾耐
未夠7年返大陸囉
仲其實叫D香港老男人好再揾大陸女人咪得囉.

MsBusy    發表於 15-11-11 15:04

首頁

尾頁

跳至