自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問有冇媽咪為左慳LEVY, 而同工人終止合約&之後再續返約, 手續係點, 煩覆嗎 ?????
因為交了一期, 仲有3期未交, 朋友今天講開電話叫我終止合約&之後再續返約佢話會慳返好多, 但又比AGENT FEE 新 CONTRACT 要比 $3580 同埋又要補錢比工人, 好似唔覺慳好多, 如果你係我你會唔會攪咁多野呀

大宅

I also want to know!!
anyone can answer?? thanks!!

侯爵府

我同老公都有傾過, 計埋可能慳幾千蚊, 佢就話唔攪咁多野, 好得閒咩, 攪呢攪路麻鬼煩SIDE哂D時間...

大宅

你地應該 拿拿林 去agent 到, 叫佢地幫你地計條數出黎 . 只交左 一期levy 當然有著數啦, 快d 去搞啦. 無扼你家.

大宅

原文章由 pearjadema 於 08-8-7 14:33 發表
想問有冇媽咪為左慳LEVY, 而同工人終止合約&之後再續返約, 手續係點, 煩覆嗎 ?????
因為交了一期, 仲有3期未交, 朋友今天講開電話叫我終止合約&之後再續返約佢話會慳返好多, 但又比AGENT FEE 新 CONTRACT ...

要比agent fee, 又要比新約人工, 分分鐘工人要你比機票錢.  計落未必ok

大宅

原文章由 siuwa 於 08-8-7 17:22 發表

要比agent fee, 又要比新約人工, 分分鐘工人要你比機票錢.  計落未必ok

我都係甘"林"!
所以仲係15/16 , 未"林"掂

侯爵府

我個agent唔係Hk冇得諗

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 pearjadema 於 08-8-7 14:33 發表
因為交了一期, 仲有3期未交, 朋友今天講開電話叫我終止合約&之後再續返約佢話會慳返好多, 但又比AGENT FEE 新 CONTRACT ...

If your maid is bun
airticket : cebu pacific $700 2 ways must book earlier
agent fee : no need bun can processing by herself
document fee :around $ 170 (immigration), consulate fee
$300

If your maid is yan
airticket : $3000 2 ways
agent fee : around $2000
body check $600
anyway you better to check your agent first.

[ 本文章最後由 kinglongma 於 08-8-7 23:24 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

菲傭就可以唔經agent,自己搞.
我就會搞,即使計落差唔多,我寧願比我bun姐都唔益政府,因根本呢個係無理徵款.:;pppp:

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

原文章由 sweetcouple 於 08-8-7 23:31 發表
印印冇得揀,一定要搵agent;

賓賓可以自己做手續, 領事館文件費係hkd297.x, 然後到入境處, 簽證費hkd160, 仲有就係要quote一張最平機票俾佢, that's all!

我唔係好識計數, 咁我已交2期, 今年11月要交第3期, 如果咁轉一轉, 係咪有着數? 另外, 我個maid 由05年12月1日起工作, 長期服務金how to count?

子爵府

我工人同agent 都話唔使比機票錢喎, 因為佢都唔使離境, 只係要每月加多佢$100, 即$3580. 我只係交左1期levy, 如果每月多$100, 我本身仲有1.5年約, 即係我比多$1500. 我叫佢(賓) 自己去攪新約, 都唔使$500, 即我只付$2000. 但就唔使交3期, 即$7200-$2000, 慳$5000 喎!
一年後, 佢要出一次境, 因為今次做visa只批一年, 到時叫佢上堔圳一日, 而果一程車費我就會比. 點計都應該攪.
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

民房

[quote]原文章由 carnationyiu 於 08-8-8 10:25 發表

You can find the Q & A from 勞工處的網頁(http://
www.labour.gov.hk
)及電話諮詢服務(2717 1771) 獲取有關《僱傭條例》的資料。

regarding ticket -

問9: 現時入境處容許外傭在提早續約的情況下繼續留港工作,為何僱主要給予外傭機

票或旅費回鄉?

答9: 根據標準僱傭合約的規定,僱主在與外傭提早終止合約時,須向外傭提供旅費。

因應現時提早續約的新措施,入境處容許外傭無須在提早結束合約後及新合約生

效前即時離港,故此,有關支付旅費的情況有兩種 -

i. 新合約即時生效:若僱主與外傭在提早結束合約後,即時續約,外傭可無

須立即離港,僱主亦無須即時提供旅費。在這種情況下,外傭一般可獲准

延期逗留不多於一年,並獲簽發有效期與獲准延長逗留期限相同的簽證,

以便外傭在延長的逗留期限內離境及返港完成兩年合約,讓外傭在新合約

開始後一年內有回鄉探親的機會。僱主須就此提供旅費。這與過往外傭續

約時的安排,是一致的。

ii. 新合約延遲生效:若僱主與外傭在提早結束合約後,雙方同意外傭可即時

離港返鄉,則僱主須就此提供旅費。在這種情況下,外傭將可獲入境處簽

發簽證並在返港後履行新合約。一般情況下,外傭回港時可獲准在港逗留

兩年至合約屆滿。

以上的安排,與僱主與僱員已簽訂的僱傭合約的要求是一致的,即僱主是須要向

外傭提供旅費,但提供旅費的時間,將視乎外傭在提早續約的情況下,離港時間

而定。

大宅

有無最後限期最遲幾耐要攪呢?

原文章由 siumeikwok 於 08-8-7 17:12 發表
你地應該 拿拿林 去agent 到, 叫佢地幫你地計條數出黎 . 只交左 一期levy 當然有著數啦, 快d 去搞啦. 無扼你家.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

牛年勳章

原文章由 ChanWaiWai 於 08-8-8 14:35 發表
regarding ticket -

問9: 現時入境處容許外傭在提早續約的情況下繼續留港工作,為何僱主要給予外傭機

票或旅費回鄉?

答9: 根據標準僱傭合約的規定,僱主在與外傭提早終止合約時,須向外傭提供旅費。

因應現時提早續約的新措施,入境處容許外傭無須在提早結束合約後及新合約生效前即時離港,故此,有關支付旅費的情況有兩種 -

i. 新合約即時生效:若僱主與外傭在提早結束合約後,即時續約,外傭可無須立即離港,僱主亦無須即時提供旅費。在這種情況下,外傭一般可獲准延期逗留不多於一年,並獲簽發有效期與獲准延長逗留期限相同的簽證,以便外傭在延長的逗留期限內離境及返港完成兩年合約,讓外傭在新合約開始後一年內有回鄉探親的機會。僱主須就此提供旅費。這與過往外傭續

約時的安排,是一致的。

這是特別安排,僱主亦無須即時提供旅費。

我的 case 係:

我工人係明年四月到期,我還有一期Levy末交。

由於這個無理的稅項提出時,工人應減四百人工,但我地一直都無減佢,所以佢每月出緊$3700,新約加$100對我們來說沒有影響。

如果提前續約我要付5xx,菲傭自己去搞,但可慳番$1900。

兩年後如續約可慳多$9600,唔續約請新人都剛好趕及下一次免levy時段。

至於放假,工人明年都本來係到期放的,所以一年visa都okay!

所以,我地都會搞,但又唔係好急趕,可以慢慢搞。

p.s.

提前續約,都係用番果個工人,你地會再驗身嗎?

我慳番唔驗了!

[ 本文章最後由 virgokaren 於 08-8-15 02:04 編輯 ]

伯爵府

原來BUN BUN可以平咁多架

我個係印印, 交左一期錢, 但都唔搞咁多嘢啦, 因為AGENT要收2000, 每個月又加100, 又要同佢傾機票費點安排, 又要補假錢比佢, 最慘係要同佢解釋點解要咁做, 計埋每個月都係慳唔夠二百蚊。

另外我仲考慮到:

1. 我係咪咁滿意佢呢? 如果唔係, 我變相係要用多佢半年喎。 如果唔滿意佢的話, 不如承機換人好過

2. 如果你斷佢約, 原則上你要SUBMIT個斷約日期, 之後14日內, IMMI先會批佢個新VISA出嚟, 咁呢斷時間你叫唔叫佢留係你家做工? 大吉利事有咩事發生, 無INSURANC COVER架喎! 呢點唔知大家的AGENT有無一個合理的安排可以提供? 我都好想知。 只係呢點, 我都覺得搏唔過, 又唔係慳得多。 如果你叫佢唔使做, 糧照出, 咁就無得慳啦。 如果你叫佢唔使返, 但又無糧出, 你估佢又肯唔肯呢?

[ 本文章最後由 siulili 於 08-8-15 02:27 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至