自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:上堂遭薄責 8歲童襲老師嗌跳樓

我估佢本身情緒有問題

greenpea    發表於 15-11-17 18:08

大宅

畀面勳章

其實小朋友係曳,係薄皮,係無用,但你地又點知個老師點話個小朋友呢?點解成件事都好似小朋友錯晒咁嘅?你地係同班同學?聽晒老師嘅所謂「薄責」?而家有d老師好多時將自己嘅壓力或者情緒發落小朋友身上架!唔好一面倒話個小朋友唔啱啦!

Ritala2012    發表於 15-11-17 22:35

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

如果只是這個原因就要死,天台都好忙

子爵府

引用:其實小朋友係曳,係薄皮,係無用,但你地又

原帖由 annatse45 於 15-11-17 發表
其實小朋友係曳,係薄皮,係無用,但你地又點知個老師點話個小朋友呢?點解成件事都好似小朋友錯晒咁嘅?你 ...
我覺得現在的老師好難做,都唔敢點對學生
因為越來越多怪獸家長
如果個老師真的做錯,我覺得個家長會走出來講個老師點過分⋯

alicemic    發表於 15-11-17 14:50

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

annatse45 發表於 15-11-17 14:22
其實小朋友係曳,係薄皮,係無用,但你地又點知個老師點話個小朋友呢?點解成件事都好似小朋友錯晒咁嘅?你 ...
呢件事雙方都有責任, 未必係一個錯晒, 但自剎就點講都係錯. 希望個小朋友汲取教訓, 唔好有下次

水晶宮

回覆 nanananana 的帖子

yes, agree with you

大宅

有冇諗過係因為資訊發達,小朋友從少吸收好多電視劇新聞,有大量負能量,令小朋友覺得跳樓係可以逃避問題,家長要小心

子爵府

可能小朋友有情緒問題?

子爵府

引用:有冇諗過係因為資訊發達,小朋友從少吸收好

原帖由 shumson 於 15-11-17 發表
有冇諗過係因為資訊發達,小朋友從少吸收好多電視劇新聞,有大量負能量,令小朋友覺得跳樓係可以逃避問題, ...
我都覺得有關係⋯
信息爆炸年代的問題!而且個人覺得小朋友越來越脆弱,好懷念以前讀書肯鬧人的老師
大佐之後,覺得佢地其實真的係為佐自己

伯爵府

咁既個性+行為,呢次跳唔成,好快有下一次

難為個老師,呢個細路真係跳左落去,佢就會受千夫所指

greenpea    發表於 15-11-17 18:09
chan803    發表於 15-11-17 15:43
優悠在澳洲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

都唔明得果8歲人仔,咁小事就話要死,是玩得跳樓機多嗎?社會裡係有好多資訊,但父母真係要灌輸正確的價值觀比小朋友。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章

好在老師捉得住,如果唔係就…

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小小事就要跳樓!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

珍珠宮

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

依間學校學生出名曳

子爵府

點解咁激動,點解輕易放棄生命

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

可能有情緒病, 亦可能性格問題, 未必關壓力事......

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

首頁

尾頁

跳至