自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我想問下...隻隻日本奶粉都係食到36個月(即係3歲)咁3歲之後唔洗食奶粉架喇?
點解我唔見有36個月以上既日本奶粉?
有冇人可以解答到我呢個問題??THX

侯爵府

有冇人答到我?thx~~~~~~~~~

子爵府

可以繼續食,小朋友喜歡的話,早晚一杯,6都食緊

原文章由 阿紫 於 08-8-10 22:30 發表
有冇人答到我?thx~~~~~~~~~

洋房

我估係佢地假設3歲後小朋友已經唔洗靠食奶去做主餐. 所以就根本唔需要去特別為三歲以上的小朋友做特別的配方

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個女都係吃開日本奶粉
3歲之後我同佢轉左第2只牌子
因為唔係好適合
依家比佢再吃返日本奶粉
(依家就來4歲)
日本人3歲之後唔再飲奶
所以無3歲以上既奶粉

原文章由 阿紫 於 08-8-10 18:04 發表
我想問下...隻隻日本奶粉都係食到36個月(即係3歲)咁3歲之後唔洗食奶粉架喇?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

原文章由 阿紫 於 08-8-10 18:04 發表

他們大D會飲鮮奶多,唔會主張飲奶粉.

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

日本人3歲之後學校提供鮮奶, so唔飲奶粉.
So有時係d奶粉商誤導我地, 響奶粉度加糖, 令小朋友唔想飲鮮奶.
其實東南亞人太依賴奶粉喇...

侯爵府

唔該晒^^thx

珍珠宮

好媽媽勳章

日本人做人真係均真D, 香港D奶粉商真係驚你唔飲佢, 最好個個都飲到八十歲佢就賺到笑啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Just found an link of

鏗鏘集 - 「最好的配方」

偏 食 兒 童 應 飲 補 充 營 養 的 奶 粉 ? 半 歲 後 應 轉 奶 粉 ? DHA,ARA,HA 可 以 令 小 朋 友 更 聰 明 ? 小 朋 友 應 該 食 奶 粉 食 到 十 二 歲 ? 奶 粉 配 方 已 經 越 來 越 接 近 母 乳 成 份 . . . . . . 奶 粉 廣 告 不 斷 向 大 眾 宣 傳 的 同 時 , 事 實 是 否 這 樣 呢 ?

現 在 奶 粉 廣 告 鋪 天 蓋 地 , 但 是 原 來 世 界 衞 生 組 織 和 聯 合 國 兒 童 基 金 會 頒 佈 《 國 際 母 乳 代 用 品 銷 售 守 則 》 , 守 則 的 精 神 是 可 以 發 售 母 乳 代 用 品 , 但 不 可 以 用 平 日 慣 常 的 商 業 手 法 推 銷 。 但 是 利 字 當 頭 , 奶 粉 商 仍 會 用 盡 一 切 方 法 , 擴 大 他 們 的 市 場 。

在 菲 律 賓 , 在 猛 烈 的 廣 告 攻 勢 , 很 多 女 性 開 始 認 爲 奶 粉 甚 至 要 比 母 乳 還 好 。 然 而 , 在 發 展 中 國 家 , 由 於 水 源 不 潔 和 環 境 衛 生 惡 劣 , 母 乳 餵 哺 尤 其 重 要 , 據 世 界 衛 生 組 織 估 計 , 2003 年 , 菲 律 賓 有 16000 名 5 歲 以 下 的 兒 童 因 沒 有 得 到 母 乳 餵 哺 已 死 亡 。 因 此 菲 律 賓 決 定 立 法 禁 2 歲 以 下 的 奶 粉 廣 告 及 禁 止 醫 護 人 員 推 介 奶 粉 品 牌 , 但 是 奶 粉 商 反 而 指 斥 菲 律 賓 政 府 違 反 自 由 貿 易 的 原 則 而 告 上 法 庭 。

母 乳 餵 哺 的 問 題 不 只 是 選 擇 的 問 題 , 更 是 一 個 公 共 健 康 的 課 題 。
菲 律 賓 的 例 子 可 能 可 以 給 我 們 一 點 啟 示 。

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/hkcc/20070709.html

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 echoo 於 08-8-11 23:12 發表
日本人做人真係均真D, 香港D奶粉商真係驚你唔飲佢, 最好個個都飲到八十歲佢就賺到笑啦

我反而覺得係香港人慣左乜都係填鴨式咁做野, 最好乜都唔駛佢去變, 唔駛佢去諗, 有奶粉咪由出世飲到老就最好.

首頁

尾頁

跳至