自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 janet 於 08-8-11 21:26 發表

唔係喎,搶暗槓係真係十三么先可以喎~~

係??!!!
扮唔到高手, 露左馬腳添
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

男爵府

係嫁, 13么可以截任何一家胡

原文章由 cathycheng131 於 08-8-10 23:42 發表

邊個話十三么有得截胡架????

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 小香香 於 08-8-11 19:55 發表
我都有野想問呀

如果有一打出隻牌..我叫食...我上家又食

咁我係咪比佢截左糊...冇得食架....

因為試過咁..我開哂牌(爆架)..果個先話佢食...仲要係雞糊...

之後成日冇食過喇~~~ ...

我絕少即時開牌,通常都叫左碰先~~因為我覺得俾人食先,會好瘀~~同埋好驚食炸糊~~hehe~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

子爵府

http://ecfoto.net/goofyszesze/photo_sharing/LSFYDmJkN0oqrj8Siyimyg/1ruZGV613Wb6JgtPwkuosw

唔知咁樣岩唔岩

原文章由 janet 於 08-8-11 21:22 發表
我想問下,如果打廣東牌,唔打花,開十七"色",咁應該係邊度開始拎牌??如果開十八又應該係邊度拎牌??

[ 本文章最後由 goofyszesze 於 08-8-11 23:12 編輯 ]

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

對家打出,下家降.....
Q1.是否當下家出沖?(邊家打出咪邊個出沖囉)
Q2.是否當自摸?(唔係)
Q3.家家俾當自摸?還是"下家"一家俾晒自摸(X3份)?(都係果句 邊個出沖邊個俾)

另外13么係可以搶暗槓 搶槓當自摸 邊個槓就邊個包晒 樓主講果隻搶明槓當自摸 其係應該係我碰完牌 過左一輪 自己再槓牌 咁樣明槓都有得搶 但係人地打出 我槓牌 第二家食糊 就唔關我事喇~~

順帶一提 如果我做莊 打17骰 開自己 最尾果"洞"開始拎
打18 自己由頭開到尾

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 goofyszesze 於 08-8-11 23:10 發表
http://images.ecfoto.net/goofyszesze/DiskB1/Galleries/4005/1ruZGV613Wb6JgtPwkuosw_S.jpg

http://ecfoto.net/goofyszesze/photo_sharing/LSFYDmJkN0oqrj8Siyimyg/1ruZGV613Wb6JgtPwkuosw

唔知咁樣岩唔岩

...

我平時都係咁開,我都係想問一下睇下有冇錯~~唔該晒~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

琥珀宮

唔打花,打十七骰,開莊家上家由頭即上家右手邊牌開始拎,而打十八骰,莊家自己面前牌由頭即右手數起第二揀開始拎。

原文章由 janet 於 08-8-11 21:22 發表
我想問下,如果打廣東牌,唔打花,開十七"色",咁應該係邊度開始拎牌??如果開十八又應該係邊度拎牌??

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 a_d 於 08-8-10 23:12 發表
Q1.是否當下家出沖?
Q2.是否當自摸?
Q3.家家俾當自摸?還是"下家"一家俾晒自摸(X3份)?

搶降當自摸呀....位位比law.
<br><br>

伯爵府

第一打出個個出沖
系普通出沖姐

但如果系暗槓就大鍋﹐ 搶槓十三么﹐ 當包自摸。。。

伯爵府

原文章由 阿紫 於 08-8-11 23:51 發表
Q1.是否當下家出沖?(邊家打出咪邊個出沖囉)
Q2.是否當自摸?(唔係)
Q3.家家俾當自摸?還是"下家"一家俾晒自摸(X3份)?(都係果句 邊個出沖邊個俾)

另外13么係可以搶暗槓 搶槓當自摸 邊個槓就邊個 ...

明槓吾系十三麼都可以搶

伯爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-8-11 15:38 發表
暗摃係4隻都係自己入面,
而你(eg)呢個叫明槓,
咁樣其餘3家要糊都你隻槓牌,
你都要包自摸,「搶槓當自摸」嘛!

距個一隻系明槓﹐ 但好似吾當搶槓架窩。。。
如果自己本身"碰"左﹐ 然後後來再摸一隻返來﹐ 甘樣明槓就任何糊都可以搶﹐ 仲要包自摸甘計

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

有一個情況仲無辜既,
比如你打隻牌人家叫槓,
佢牌尾摸到糊牌食出,
一樣係你包晒三家自摸,好慘架!

原文章由 Mandy_888 於 08-8-11 19:34 發表
唔該哂朝日太太,咁即係輸得冇錯啦,我輸得最咁就係呢鋪啦!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 a_d 於 08-8-11 17:02 發表
當時摸到叫糊牌時,好緊張又興奮,仲要扮鎮定,
靜靜地等一萬,一萬,一萬~~~~
個心跳到bing bing boom boom.......
對家打一萬時,諗住再望清楚先開牌,
而下家係清一色萬子,九章落左地,佢降一萬,等單吊.
下家叫降快過我, ...

九章落左地,佢降一萬,等單吊??? 有四隻唔揸, 揸一隻單吊? 佢唔識睇人地做咩牌? 槓"一萬"....俾我情願唔叫糊..

侯爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-8-12 11:53 發表
有一個情況仲無辜既,
比如你打隻牌人家叫槓,
佢牌尾摸到糊牌食出,
一樣係你包晒三家自摸,好慘架!

十槓九出沖, 所以冇乜必要情願打出我都唔槓!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

或者二萬已斷,佢博槓上自摸多一番呢?

原文章由 lyhv 於 08-8-12 12:03 發表

九章落左地,佢降一萬,等單吊??? 有四隻唔揸, 揸一隻單吊? 佢唔識睇人地做咩牌? 槓"一萬"....俾我情願唔叫糊..

侯爵府

原文章由 janet 於 08-8-11 23:00 發表

我絕少即時開牌,通常都叫左碰先~~因為我覺得俾人食先,會好瘀~~同埋好驚食炸糊~~hehe~~

我試過一次"十三么"叫 "十三飛", 人地打出幾次都唔食, 最尾自模!

侯爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-8-12 12:06 發表
或者二萬已斷,佢博槓上自摸多一番呢?

留番唔槓(除非"清一色對對糊"), 橫掂都係單吊, 如果攞隻單吊嘅上下牌打一萬做眼可以叫多飛, 無謂貪多一番!

[ 本文章最後由 lyhv 於 08-8-12 12:13 編輯 ]

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

如果中路牌當然係咁,
但偏將一萬,如我之前講如果二萬已斷,
咁都有可能槓既,睇個人想點囉,
人人唔同既,如果槓上自摸到,又唔係咁講啦。

原文章由 lyhv 於 08-8-12 12:12 發表

留番唔槓(除非"清一色對對糊"), 橫掂都係單吊, 如果攞隻單吊嘅上下牌打一萬做眼可以叫多飛, 無謂貪多一番!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原文章由 cathycheng131 於 08-8-11 18:51 發表

你講既係暗槓當摸下...
明槓..即係人地打出自己槓~咁邊一位當自摸??
除非呢隻槓令你降上自摸啦..
但係要打比你槓個位人兄包晒~~

講得唔清楚,

我定打3番起糊,

咁有時d牌好散,又有正花的話,
我地會做平糊,
咁平糊一番, 正花一番, 咁打出我就唔食得,自摸先食得夠3番!
咁如果有人打出, 我唔食得, 點知隻牌有人降, 我就可搶降,
那個人先無辜!hehe!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原文章由 麟媽媽 於 08-8-12 12:30 發表
如果中路牌當然係咁,
但偏將一萬,如我之前講如果二萬已斷,
咁都有可能槓既,睇個人想點囉,
人人唔同既,如果槓上自摸到,又唔係咁講啦。

...

比我都會降, 博下呀!你估家家扣死會有人打咩?唔博自摸博咩?hehe, 跟可況又唔係暗降,明降要食都食左打出那個人啦, 一係輸平糊,如果係咁,未比他食law!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

首頁

尾頁

跳至