自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

解釋得好好 ............
原文章由 好B 於 08-8-10 23:38 發表
Q1 對家打下家想槓又點會係當下家出沖
Q2 明明係對家打, 何來當自模
Q3 打全寵就緊係出沖嗰個俾啦, 關你下家咩事, 點會佢一家俾晒三家? 除非倡暗槓啦!

...

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 mcdullyiu 於 08-8-12 12:36 發表

講得唔清楚,

我定打3番起糊,

咁有時d牌好散,又有正花的話,
我地會做平糊,
咁平糊一番, 正花一番, 咁打出我就唔食得,自摸先食得夠3番!
咁如果有人打出, 我唔食得, 點知隻牌有人降, 我就可搶降,
那個人先無辜!hehe
...

咁樣都唔係搶降,
除非隻牌係開降那位摸,
才係搶降,
食糊大過天,
你食得嘅話你食左,
佢根本無得降啦,
你根本唔夠番,唔食得呀!!!

王國長老

總結:如有錯誤,請各位姊妹更正。

明降有兩種
1) 東家踫左1筒(已經show out),東家自己再摸多隻1筒想開降,有人要食1筒,東家要畀自摸的錢,呢種係正式搶降當自摸啦。
2) 東家自己有三隻1筒(not show out),西家打出1筒,東家想開降,南位要食1筒,那當然西家付錢,呢種唔當搶降,唔當自摸,係西家出沖。
咁呢兩種降法係叫明降。

暗降得一種
2) 東家自己有三隻1筒(not show out),自己再摸多隻1筒開降,除了十三厶可以搶降當自摸食糊,其他糊無得食,十三厶食糊當然東家要畀自摸的錢。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-8-12 14:06 編輯 ]

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

仲有一種,唔算搶槓,
而係打出比人槓,
而人地槓上自摸,
都係打出比人槓既包底,比晒三家。

原文章由 ZZdaphne 於 08-8-12 13:54 發表

明降有兩種
1) 東家踫左1筒(已經show out),東家自己再摸多隻1筒想開降,有人要食1筒,東家要畀自摸的錢,呢種係正式搶降當自摸啦。
2) 東家自己有三隻1筒(not show out),西家打出1筒,東家想開 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 麟媽媽 於 08-8-12 12:30 發表
如果中路牌當然係咁,
但偏將一萬,如我之前講如果二萬已斷,
咁都有可能槓既,睇個人想點囉,
人人唔同既,如果槓上自摸到,又唔係咁講啦。

...

我明妳講偏將一萬,二萬已斷,我意思係用單吊個隻, 如果妳有3隻一萬單吊五萬, 妳就只可叫五萬, 但如果黎隻4萬或6萬, 妳咪可以打一萬叫兩飛囉!

侯爵府

原文章由 mcdullyiu 於 08-8-12 12:36 發表

講得唔清楚,

我定打3番起糊,

咁有時d牌好散,又有正花的話,
我地會做平糊,
咁平糊一番, 正花一番, 咁打出我就唔食得,自摸先食得夠3番!
咁如果有人打出, 我唔食得, 點知隻牌有人降, 我就可搶降,
那個人先無辜!hehe ...

可以搶, 我都有時係咁, 但人地暗槓兩番平糊就唔搶得! 只有13么可以搶人明/暗槓!

侯爵府

原文章由 ZZdaphne 於 08-8-12 13:54 發表

明降有兩種
2) 東家自己有三隻1筒(not show out),西家打出1筒,東家想開 ...

諗諗下你都好似啱, 下次有機會同班雀友傾下先!

別墅

ZZdaphne & 麟媽都解釋得好詳細.

明降有兩種
各有前因莫羨人

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

麻將之所以有趣係佢千變萬化,
唔同對手亦有唔同賽果,
老人家多玩吓,腦筋都清晰d!

原文章由 lyhv 於 08-8-12 15:00 發表

我明妳講偏將一萬,二萬已斷,我意思係用單吊個隻, 如果妳有3隻一萬單吊五萬, 妳就只可叫五萬, 但如果黎隻4萬或6萬, 妳咪可以打一萬叫兩飛囉! ...

別墅

大家都水鬥水,
企響我後面睇個d,都睇到好肉緊架.
大家都唔係打正路牌.
原文章由 lyhv 於 08-8-12 12:03 發表

九章落左地,佢降一萬,等單吊??? 有四隻唔揸, 揸一隻單吊? 佢唔識睇人地做咩牌? 槓"一萬"....俾我情願唔叫糊..
各有前因莫羨人

王國長老

其實打牌最緊要開開心心。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係吖!最緊要對手牌品好,
如果輸錢就發老皮就唔係咁好了!
學我老公話齋,打牌係娛樂,
出街食飯睇戲都要使錢,
打牌過程Happy,咁最好,
輸左當食餐飯,人品好牌品好嘛。

原文章由 ZZdaphne 於 08-8-12 18:05 發表
其實打牌最緊要開開心心。

侯爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-8-12 18:15 發表
係吖!最緊要對手牌品好,
如果輸錢就發老皮就唔係咁好了!
學我老公話齋,打牌係娛樂,
出街食飯睇戲都要使錢,
打牌過程Happy,咁最好,
輸左當食餐飯,人品好牌品好嘛。

...

同意, 最唔開心係遇到其中一家輸錢發脾氣, 因為同我打的都係friends, 但我又唔捨得話唔收錢... ..最多收齊頭剩收紅衫魚以上嘅錢....

首頁

尾頁

跳至