自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:Quote:原帖由+傻family+於+15-11-20+發表本

原帖由 算把喇 於 15-11-20 發表
呢一刻可能冇受惠緊,但應該心存感恩,以前細個讀書,有免費教育、政府有津貼,唔可以話自己冇受惠啊:funny ...
以前父母都有交稅,啲人勤力好多,唔夠使打多兩份工,教小朋友要自力更生有骨氣;而家新移民家庭多咗好多,一家成幾口等人養,有手有腳唔做嘢,仲要成日話唔夠洗,冇自助餐食,冇得遊學團,咁先令人火!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+算把喇+於+15-11-20+發表呢一

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

子爵府

引用:+本帖最後由+傻family+於+15-11-20+10:52+

原帖由 傻family 於 15-11-20 發表

如題年尾又到交稅既時候,
又唔可以咁講既... 你平時出街行既馬路、交通燈、街道清潔、公園同所有公共設施,仲有警察、救傷消火... 全部都要錢去維持... 你亦有份享用...
正面啲睇,其實有能力交稅都係一種福氣黎既...

cindywy    發表於 15-11-20 14:58

侯爵府

回覆:見到老公張交稅單就憫

仲有吳得掂,劉華,陳得林…………

一衆高官

珍珠宮

畀面勳章

任何單我都會憫,又點止稅單

psac    發表於 15-11-20 15:10

珍珠宮

環保接龍勳章

納稅人就日做夜做,大6人就日日去飲茶,換新手機,仲有大把優惠,巴閉到食罐頭都話想毒死佢地,日訓夜訓訓到肩周炎

大家好,我是子悠~~

禁止訪問

引用:仲有吳得掂,劉華,陳得林…………一衆高官

珍珠宮

咁,講真,香港稅率唔係高,薪金收入又好過周邊地區,好多人回流返香港,都因為呢個原因!所以大家睇開d會開心d!

而且綜援制度,作為先進城市嘅香港,係一個安全網,用來幫助有需要嘅人!

而自己有手有腳,都唔希望享用呢樣福利!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-11-20+發表以

咁係唔係想教育、醫療、社會設施逐樣計錢,唔用就唔駛俾?
咁樣唔係負責任政府應做嘅事囉。
你啱呀,用響好多地方都冇問題,但你講負責任既政府,我睇唔到濫發綜援、社工教有能力返工既人去謀取唔應該有既福利等呢啲事要合理化!已出之物,稅點都要交,係真係希望能夠資源分配得更好更多人受惠,咁我就覺得咁先叫負責任!

大宅

畀面勳章

稅當然點都要交,都係想(申)下姐。
除左教育、醫療........,
就算一花一草都係政府既錢種既,
不過唔順氣養埋有手有腳走黎香港比政府養既c6人姐。
''WhAt We sHouLd dO iS nOt forGet,buT to FoRgivE"

伯爵府

引用:Quote:原帖由+傻family+於+15-11-20+發表本

呢一刻可能冇受惠緊,但應該心存感恩,以前細個讀書,有免費教育、政府有津貼,唔可以話自己冇受惠啊:funny ...
其實呢一刻都一定受惠緊,警察一直都要維持治安,如果香港根本無警察你都大wok。

再講,香港稅率已經好低,你去到世界上所有文明國家都要交稅架啦,英美歐洲咪仲多拿救濟既懶人,邊有得避。

伯爵府

放心,你會慣,向好果方面諗香港既稅率係出哂名低,我地交稅係直接係人工度扣,而且個比例大到令人眼都突,除左 REFUGEES,我地仲有一大堆年輕力壯唔返工日日 HIGH 野既 LOCAL 係度拎綜援,我初初都好憫,而家慣左當提早交定帛金比呢班廢青
優悠在澳洲

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 傻family 於 15-11-20 發表本

原帖由 Sumyeema1 於 15-11-20 發表
你了解一下政府支出,教育、醫療、公共設施……了解後,可能條氣順D
唔知樓主交幾多稅,香港稅率咁低,多極咪17%,算好少了。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:傻family 的帖子

大6人都唔係話黎就黎

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cool2000hk 發表於 15-11-20 10:57
養綜援新移民不突止仲有一班傭官同擦鞋議員。

仲有彷如無底深潭嘅大白象工程。

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

子爵府

親子王國15週年勳章

冇HKlD父母冇得扣稅?預繳稅都六位數

子爵府

回覆 yubiwa310 的帖子

嘩 寫真到呀! 我個舊鄰居,真係由30歲拎綜援到50幾歲!2公婆又係日日飲茶,最新電話,坐公園,小朋友補習,讀書全免....
又係~最討人厭果句:日訓夜訓訓到肩周炎!!搞到身體唔好~返唔到工!

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:回覆 yubiwa310 的帖子嘩 寫真到呀! 我個舊

原帖由 肥豆媽咪 於 15-11-20 發表
回覆 yubiwa310 的帖子

嘩 寫真到呀! 我個舊鄰居,真係由30歲拎綜援到50幾歲!2公婆又係日日飲茶,最新電話, ...
根本就有大班蝗蟲落黎等納稅人養

大家好,我是子悠~~

子爵府

回覆:yubiwa310 的帖子

你又估到係b6,佢仲鼓勵d仔女生多d,咁先食到呀公。
真係服左佢,教埋d仔女歪理。

首頁

尾頁

跳至