自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

而家好多用語都好大6 feel, 真係唔係幾慣....覺得好"騎尼"

安檢 - 唔係應該叫"安全檢查" 咩?
安保 - 好似叫 "保安" 順耳D
開幕式 - 以前好似叫"開幕禮"

有冇人都同我有咁嘅感覺?

子爵府

2024年龍年勳章

以前 高材生 而家統統叫 尖子,
被 大學羅致 就叫 拔尖,
點解話佢地係"尖"的?點"拔"?
好肉酸.

大宅

活化 = activate?? 中文字我兩個都識讀, 不過加埋就唔明點解!

仲有一個 - 激活 - 係咩意思呢?

早排有位國家領導人訪港, 我口快快話:果位習總住嚮邊呀?
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

伯爵府

畀面勳章

原文章由 hoganmama 於 08-8-12 14:02 發表
有次同老公唔知講開咩, 佢問有無打折, 頂.... 上得大6多 我即係話, 打你個頭, 打折, 有無折ar?

有打折....打到你骨折就有

http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

伯爵府

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-12 13:19 發表
學晒大6囉... 2個字攪掂...

明明安全檢查咪安全檢查囉... 安咩檢咩呢...
好似奧運馬術咪奧運馬術囉... 奧咩馬咩...

好肉酸...

我又覺得安檢同奧馬冇問題喎. 正如環境保護叫環保, 你會唔會講環境保護先, 咪又係叫環保.

大宅

原文章由 LokB 於 08-8-12 13:39 發表

上次個風暴消息重梗耳! 個男人大概話 "考慮用三號颱風訊號取代八號喎"

你講"改掛" 未得 law, 比人感覺好畫蛇添足!

呢句可能係犯咗歐化語毛病

複式洋房

原文章由 LokB 於 08-8-12 13:39 發表

上次個風暴消息重梗耳! 個男人大概話 "考慮用三號颱風訊號取代八號喎"

唔用"改掛"係有段古架
因為以前天文台會掛一個大"附號"(T字呀,三角呀,十字呀)係天文台既花園,所以會叫做"掛風球"
自從天文台全面電腦化之後,就改晒做"發訊號",唔洗再"掛"野啦~
係時候........

伯爵府

有次同老公唔知講開咩, 佢問有無打折, 頂.... 上得大6多 我即係話, 打你個頭, 打折, 有無折ar?

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-8-12 13:21 發表
不過都好過而家香港啲穿所謂潮語喎.
潮語咪重無尼頭.

香港、台灣、大陸d潮語都不相伯仲....一樣咁難明,
所以, 真係唔會上佢地o既討論區,, 睇得好辛苦。
特別係大陸, 可能禁忌多, 於是潮語、暗號更加多.....

子爵府

原文章由 ha8mo 於 08-8-12 12:40 發表
我覺得冇問題喎
不過應該係講「八號熱帶氣旋警告訊號熱現正生效」

珍珠宮

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-12 13:29 發表
好笑 好笑

仲有一個 常秘...

我成日諗到... 常常使秘...

點知係常任秘書長....mouth:mouth:" />mouth:" />

好彩當時冇即刻發爛, 如果唔係, 知道真相後都幾尷尬mouth:

仲有一個"人流", 不過好彩暫時未見傳到香港o既跡象,
人流= 人工流產。
我仲以為係講" 地鐵每日人流達xx萬" o既 "人流"

[ 本文章最後由 goat 於 08-8-12 13:34 編輯 ]

侯爵府

好笑 好笑

仲有一個 常秘...

我成日諗到... 常常使秘...

點知係常任秘書長....mouth:mouth:" />

原文章由 goat 於 08-8-12 13:25 發表

有簡稱可以方便叫, 但太簡就....
我仲記得好多年前(學生) 上網見到一位大陸同胞,
一直都係好正常咁講野, 突然佢問我:
你有冇家教
當堂嬲到我呀, 邊有人咁無禮貌架!!?
不過好彩沉得住氣, 冇即剖發爛,
問多幾句先知,
...

[ 本文章最後由 RonicaKwok 於 08-8-12 13:30 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-12 13:19 發表

好肉酸...

有簡稱可以方便叫, 但太簡就....
我仲記得好多年前(學生) 上網見到一位大陸同胞,
一直都係好正常咁講野, 突然佢問我:
你有冇家教
當堂嬲到我呀, 邊有人咁無禮貌架!!?
不過好彩沉得住氣, 冇即剖發爛,
問多幾句先知,
家教=家庭教師=私人補習老師

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

不過都好過而家香港啲穿所謂潮語喎.
潮語咪重無尼頭.

[ 本文章最後由 蝦碌媽咪 於 08-8-12 13:23 編輯 ]

侯爵府

好肉酸...

大宅

無計, 因d高官唔洗人叫都即刻改口, 你地有咩辦法唔跟, 我覺得d人完全唔理你地明唔明, 改左跟大陸先無死
安保/安檢! 搵日叫樓下個阿叔做安保員先

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

子爵府

想c
咪又係大6同包帶落雷ga特產雷囉~
都唔豬佢d趕乜
聽餐c

珍珠宮

原文章由 kiki.kiki 於 08-8-11 23:51 發表
而家好多用語都好大6 feel, 真係唔係幾慣....覺得好"騎尼"

安檢 - 唔係應該叫"安全檢查" 咩?
安保 - 好似叫 "保安" 順耳D
開幕式 - 以前好似叫"開幕禮"

有冇人都同我有咁嘅感覺? ...

電聯------我覺得聽起來好唔順耳
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

首頁

尾頁

跳至