自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原文章由 mimikitty28 於 08-8-12 11:36 發表
我睇大作家李純恩都講過啦,以前打風會話八號風球現正懸掛, 依家就話現正生效, 都唔知咩黎, 打風都有生效同失效咩, 佢就話d人用英文直譯, d人真係不知所謂:;pppp: ...

慶祝, 一定"熱烈",
歡迎, 一定"熱烈",
握手, 一定"親切"
"違規" 改左做 "違章"
"內閣" 改左做 "領導班子"
"xx黨黨魁" 改左做 "xx黨領導人"
"搞活經濟" 更加不知所謂, "搞" 一定唔好, 何來"活"?
講真, 想學好中文, 睇少d報紙(esp. 大陸報紙) 係啱架

珍珠宮

剛剛諗倒個, "勢頭"

珍珠宮

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-12 13:19 發表
學晒大6囉... 2個字攪掂...

明明安全檢查咪安全檢查囉... 安咩檢咩呢...
好似奧運馬術咪奧運馬術囉... 奧咩馬咩...

好肉酸...

有簡稱可以方便叫, 但太簡就....
我仲記得好多年前(學生) 上網見到一位大陸同胞,
一直都係好正常咁講野, 突然佢問我:
你有冇家教
當堂嬲到我呀, 邊有人咁無禮貌架!!?
不過好彩沉得住氣, 冇即剖發爛,
問多幾句先知,
家教=家庭教師=私人補習老師

珍珠宮

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-12 13:29 發表
好笑 好笑

仲有一個 常秘...

我成日諗到... 常常使秘...

點知係常任秘書長....mouth:mouth:" />mouth:" />

好彩當時冇即刻發爛, 如果唔係, 知道真相後都幾尷尬mouth:

仲有一個"人流", 不過好彩暫時未見傳到香港o既跡象,
人流= 人工流產。
我仲以為係講" 地鐵每日人流達xx萬" o既 "人流"

[ 本文章最後由 goat 於 08-8-12 13:34 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-8-12 13:21 發表
不過都好過而家香港啲穿所謂潮語喎.
潮語咪重無尼頭.

香港、台灣、大陸d潮語都不相伯仲....一樣咁難明,
所以, 真係唔會上佢地o既討論區,, 睇得好辛苦。
特別係大陸, 可能禁忌多, 於是潮語、暗號更加多.....

首頁

尾頁

跳至