自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

7-9月康樂設施免費, 政府好心做壞事, 其實樣樣都可以免費, 我覺得游泳池唔可以, 因為要比錢未必人人會去, 但唔要錢人人都去, 我都聽到唔少人同朋友講, 入去沖涼好, 你話d水點會乾淨, 想去游水都未必真正受惠.祇不過多咗平時唔會比錢游水的人去游水.簡直可笑, 看看以下文章.

泳池傳播病菌 「紅眼症」增六成

(星島)8月13日 星期三 05:30

(綜合報道)
([url=]星島日報
[/url]報道)本港最近一周的「[url=]紅眼症
[/url]」求診數字增約六成,衞生防護中心呼籲市民、尤其是泳客注意衞生,不要與人共用毛巾、眼藥水或眼部化妝品等可能接觸眼睛用品,預防紅眼症。
  據衞生防護中心定點監測數據顯示,上周每千名往私家診所求診者中,七點二人因紅眼症求診,較上兩個星期分別每千人只有四點一人及四點五人求診,增約六成;普通科門診的紅眼症求診比率,維持每千宗診症中有一點三宗;中心五月至今未接獲院舍爆發紅眼症報告,但會密切留意情況。
  眼科醫生周伯展指,俗稱「紅眼症」的急性結膜炎由過濾性病毒或細菌引起,夏天細菌活躍度較高,加上市民多往泳池游泳等,均令傳播紅眼症機會增多。他表示,游泳、捽眼等會增患紅眼症機會,令眼睛不斷流眼水、痕癢,感「梗住」等,一般紅眼症約一周會痊瘉,但若患病時仍忍不住捽眼,可能會傷及角膜,影響視力。防護中心亦指,紅眼症多透過直接接觸受感染人士眼睛或上呼

[ 本文章最後由 HeiHei_Baby 於 08-8-13 11:58 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章

同意. 我囡囡好想我同佢去泳池玩水, 我都唔敢再同佢去. 暑假公眾泳池免費, 太多人了, 真係好污漕.

[ 本文章最後由 海妮 於 08-8-13 12:04 編輯 ]

子爵府

本來今日都想同啊女去,
不過諗諗吓都係唔好喇!

洋房

我本來午飯時間會去打球. 但七至九月book 又難book 到死. 所有時段都好早爆滿.

但最激氣係好多時係去到球場, 上一時段的人無來, 下一時段的人都無來. 仲要唔至一次, 係好多次都係咁 .

打壁球係30分鐘一節, 如果要執雞要等開始後10分鐘先執得. 等得泥, 去得個場都無左15mins. 盞攪 !!

男爵府

今年暑假我都冇去游水,排隊都排死你呀!!:;pppp:

子爵府

之前都有人話多左好多流浪客入去沖涼啦

男爵府

我都試過book羽毛球, 點都book唔到, 但見到有時冇人打, 平時唔比錢打的人, 免費就仆到book場, 到時又唔到, 攪到亂七八糟, 我寧願政府半價好過, 至少貪得無厭的人, 唔使擺住的位, 免得真正做運動的人冇得做. .

原文章由 timlau 於 08-8-13 14:51 發表
我本來午飯時間會去打球. 但七至九月book 又難book 到死. 所有時段都好早爆滿.

但最激氣係好多時係去到球場, 上一時段的人無來, 下一時段的人都無來. 仲要唔至一次, 係好多次都係咁 .

打壁球係30分鐘一節, ...

子爵府

如果佢係長期唔使錢咪無呢d麻煩囉~
老實講, 我覺得佢免費幾好架, 我呢2年暑假多數星期日都會同個仔去既, 但我根本就唔游水既, 因為要睇住佢. 依家唔使錢, 我先覺得無唔抵咋~ 而且, 可能我果邊有成6個池, 所以人多極都唔迫, 所以我覺得ok囉.
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

侯爵府

唔係話.. 好多 swimming pool 有浮屎咩...

男爵府

長期唔要錢, 亦唔代表唔多人, 只不過多咗攞著數的人, 而影響咗真正使用者, 政府都要開支及維修, 香港冇嘢唔洗錢, 大陸都吓吓收費, 食得鹹魚抵得喝.

原文章由 yenho 於 08-8-13 15:29 發表
如果佢係長期唔使錢咪無呢d麻煩囉~
老實講, 我覺得佢免費幾好架, 我呢2年暑假多數星期日都會同個仔去既, 但我根本就唔游水既, 因為要睇住佢. 依家唔使錢, 我先覺得無唔抵咋~ 而且, 可能我果邊有成6個池, 所以人多極 ...

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 HeiHei_Baby 於 08-8-13 15:35 發表
長期唔要錢, 亦唔代表唔多人, 只不過多咗攞著數的人, 而影響咗真正使用者, 政府都要開支及維修, 香港冇嘢唔洗錢, 大陸都吓吓收費, 食得鹹魚抵得喝.

...

今年暑假都無去過泳池, 太多人了

大宅

too many people in the swimming pool.....this afternoon............

i am already in the Adult swimming pool...

within 15 mins....i went

伯爵府

好媽媽勳章

囇到死果d時段未無muc人去囉! 一到收熱頭就鬼死咁多人. 怕怕!

大宅

贊成呀…羽毛球埸呀CAMP個D全爆,但大部份都係生人霸死地!想去冇得去!

複式洋房

回覆 #1 HeiHei_Baby 的文章

由我知道免費開始我就唔同個仔去泳池游水..

大宅

政府成日都做d野都唔work架啦

伯爵府

今年暑假一次都無去過泳池,費事同人逼

男爵府

我同你一樣, 我都冇帶個仔去游水, 我朋友去年游完皮膚有事, 所以我聽到都怕怕.

原文章由 Oceanmama 於 08-8-13 15:56 發表
由我知道免費開始我就唔同個仔去泳池游水..

[ 本文章最後由 HeiHei_Baby 於 08-8-13 16:24 編輯 ]

洋房

原文章由 HeiHei_Baby 於 08-8-13 16:19 發表
我同你一樣, 我都冇帶個仔去游水, 我朋友去年游完皮膚有事, 所以我聽到都怕怕.

前2日去卜器械健身, 點知係counter到比前面個女人, 阻左我成5分鐘有多(佢之前應該都攪左好耐), 期間咪八下law....

原來佢正在卜緊唔知咩野場地(真係聽唔到佢卜咩野), o個女人同個職員講, 同一個場卜足2節, 跟住lai 緊o個 1 個月同一時段連續都卜埋(即係話一次過卜晒成個月既場 - 60 節 ), 到個職員幫佢卜好要print收據時, d 收據足足有成十幾、二十尺長 (出到門口咁滯).

九成九又係d職業掛隊(卜場)黨la, 正苦攪埋d免費使用計劃, 間接益左呢d人出lai 搵食, 攪到真係想卜場ge人卜唔到, 反而益左d人炒賣場地賺取利益ge 人.....
妳話係咪嘥氣,浪費資源,好心做壞事丫..

不愛虛浮誇張、性格平實內歛的父親。
堅信"正義、真理"但常被狗輩竊笑on 居;  厭惡"擦鞋、虛偽"之流但無奈為現實所低頭而與之為伍的人。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

agree:;pppp: :;pppp:

玩開都冇得玩

首頁

尾頁

跳至