自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好少轉貼,但深雪呢篇講得實在好,有道理唔港女,與各位分享。
有時候,傷害一個人,不必一定要毆打、陷害,只要不去愛,已經是一種傷害。

當然,說的是親近的關係、親近的人。

回想起與父母的關係,他們可能沒有毒打你、沒有餓壞你、沒有真正虐待你,但是,只要他們不愛你,就已經令你的成長極難過,為你一生製造了陰影。

你的伴侶無打你、無逼你替他還債、甚至無第三者,但是,只要他不愛你,就已經足夠令你每日都痛苦。他無做任何實質壞事,卻因為他,你每日以淚洗臉。

有些關係,一定要有愛才能成立。家人、伴侶、好朋友,就是必須要有愛,才會讓你有好日子。

以上的關係,要求就一定高的了,不只要求客氣有禮識做,更要包括真正的愛。於是,一些有自知之明的人,明白自己愛能量低,就寧願少交知己朋友,同時候也不建立親密的伴侶關係。

當你因為從伴侶身上得不到愛而沮喪,你的伴侶可能反過來罵你:「我有給家用,又無去滾,你仲想點?」那麼,是時候你讓他接受愛的教育,那就是,親近的關係不只是表面工夫做足,親近的關係是必須有愛才不會讓人受到傷害。

明白嗎?你要求有愛的親近關係,是你正常。當有人話你要求太多時,其實是他不正常。

tsung    發表於 15-12-4 13:27

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

願身邊人皆有所歸

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:轉貼: 無愛已經是一種傷害

講得好啱

wcpcelia    發表於 15-12-4 11:38
我要記得幸福......

侯爵府

2024年龍年勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

珍珠宮

醒目開學勳章

大宅

深雪唔港女時都幾有point。心地好既女人太容易遷就人,郁D就問左係咪自己唔啱先,其實好多時根本係對方有問題。

珍珠宮

2024年龍年勳章

大宅

我最明白, 前夫不單唔愛我, 眉宇間還時常有唔耐煩,厭惡感覺,係一種精神折磨。離婚反而解脫了,開心得多。唔需要求愛的施捨,唔需要好似求佢關注好似覺得我麻叉煩。

大宅

M.Reis 發表於 15-12-4 10:08
我最明白, 前夫不單唔愛我, 眉宇間還時常有唔耐煩,厭惡感覺,係一種精神折磨。離婚反而解脫了,開心得多 ...
長痛不如短痛,斬左纜就唔好望返轉頭,將來可能有更好既等梗你去發掘,祝你幸福。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

講得正確

子爵府

兩公婆結左婚幾十年仲愛愛愛咩!
嘥氣啦!

公爵府

忽略絕對係一種傷害

natjosejim    發表於 15-12-4 12:02

珍珠宮

認同

公爵府

agree, 我諗起我爸媽就係咁, 有時佢地對我"正常少少, 等我覺得似番個人"我覺得自己似乞兒.

水晶宮

畀面勳章

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

物質不等同精神 ,
當然兩者要均衡並存,否則只落得日漸怨懟 .

natjosejim    發表於 15-12-4 12:03

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

引用:忽略絕對係一種傷害

原帖由 BarbaraX 於 15-12-04 發表
忽略絕對係一種傷害
認同

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

首頁

尾頁

跳至