在職全職

跳至

首頁
34567...25

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

--

男爵府

原文章由 a776170 於 08-8-20 16:31 發表
yes, so Kawaii nei

thx ar~~

大宅

要飲多d水,如果有木瓜魚湯就最好啦,先瞹敷乳房輕按摩再喂奶都會暢順d多d奶
原文章由 tiffybb 於 08-8-27 02:09 發表

多謝你既鼓勵~~ 我而家仲餵緊人奶~~ 但CARLA豬滿月先重得0.7kgs...唉....我成日覺得自己唔夠奶~~ 都有諗過放棄.... 點樣先可以多o的奶~~

大宅

你自己覺得似邊個多d?
原文章由 tiffybb 於 08-8-27 02:11 發表

thx ar~~

大宅

點做架?講來聽聽好喎
原文章由 SaSaHon 於 08-8-26 22:44 發表

整左喇, 又簡單又好味, 成功

大宅

唔駛咁擔心喎~你越擔心就越冇奶架!!!你只要每次餵奶時飲一大杯水~你就有足夠嘅奶比carla架喇~同埋一定要餵足45分鐘喎~因為頭兩個月啲奶線未完全發達~要靠carla不停咁吸啜先有完善嘅乳線~兩個月後~佢就會識得飲飽就甩口唔飲架喇~到時大約15分鐘就搞掂~仲可以隔3-4個鐘先再餵~到時你就舒服好多啦~記住而家你要多啲休息~佢瞓你瞓~爭取休息時間你就會好快好多奶架喇~ 仲有~你要記住你唔可以諗自己唔夠奶~你一定要有信念自己係夠奶先比到信息個腦去做奶架~ 比多啲信心自己啦~你一定得架~
原文章由 tiffybb 於 08-8-27 02:09 發表

多謝你既鼓勵~~ 我而家仲餵緊人奶~~ 但CARLA豬滿月先重得0.7kgs...唉....我成日覺得自己唔夠奶~~ 都有諗過放棄.... 點樣先可以多o的奶~~

大宅

我之前都整咗幾個架喇~唔介意就等我話我整嗰款比你知啦~
自發粉80g~吉士粉20g~蛋2隻~
黃糖100g~牛油30g~鮮奶60ml~
1.溶牛油
2.將蛋及糖打至輕身(好似平時炒蛋咁),加入自發粉及吉士粉
3.加入奶,牛油打勻
4.放混合物於器皿中,隔水大火蒸30-40分鐘,咁就完成
係咪好簡單呢?? 黃糖我覺得90g就夠~仲有我用中大火蒸~咁就唔會咁快冇哂水~
原文章由 a776170 於 08-8-27 09:48 發表
點做架?講來聽聽好喎

男爵府

原文章由 a776170 於 08-8-27 09:47 發表
你自己覺得似邊個多d?

個咀至下巴...仲有耳仔...好似我BB個陣....
上半部似爸爸 ...特別個鼻....

大宅

你係咪全職湊女架?? 如果係~carla大啲就會似你多啲架喇~
原文章由 tiffybb 於 08-8-27 14:45 發表

男爵府

原文章由 jessica_mei 於 08-8-27 18:21 發表
你係咪全職湊女架?? 如果係~carla大啲就會似你多啲架喇~

係呀~~ 全職湊....希望會啦~~

大宅

係一定會~因為我兩個而家都係似我架~
原文章由 tiffybb 於 08-8-27 23:39 發表

係呀~~ 全職湊....希望會啦~~

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 jessica_mei 於 08-8-27 11:16 發表
1.溶牛油
3.加入奶,牛油打勻
4.放混合物於 ...

嘩,得80g自發粉+20g吉士粉用30g牛油+100g黃糖=好肥呀! 有冇用脫脂奶呀!

大宅

等我得閑試下先 thank you
原文章由 jessica_mei 於 08-8-27 11:16 發表
1.溶牛油
3.加入奶,牛油打勻
4.放混合物於 ...

大宅

你好似有d不滿喎,同出版商(你個c6)投訴下啦
原文章由 tiffybb 於 08-8-27 14:45 發表

男爵府

--

大宅

你同佢講:如有類同,實屬巧合
原文章由 tiffybb 於 08-8-28 22:12 發表

我驚佢告CARLA B侵犯版權~~

大宅

原文章由 ying2 於 08-8-28 13:28 發表

嘩,得80g自發粉+20g吉士粉用30g牛油+100g黃糖=好肥呀! 有冇用脫脂奶呀!

我個食譜同jessica_mei一樣喎, 我黃糖只係落80g, 都係用脫脂奶架! 馬拉糕唔算肥喇, 蛋糕咪仲肥, 啲牛油多都都係嚇死人架!

大宅

哩幾日真係好累,電腦都無開,29號果日拆左線喇而家仲要日日去洗傷口,食緊消炎藥都仲係要發炎,1號要返去再覆診.
上次問醫生,佢話二少而家雖然隻手指係無左一角不過佢未大定,第日係會生返出黎不過唔會生足都叫有隻完整嘅手指,(好過無)活動能力此終都會差一皮架喇.知道有返隻手指我都已經好開心喇感謝神.表嫂都試過二少咁樣,佢地都係魚民而家表嫂隻手指已完全康復有個板比我睇下我真係安心左好多.不過要等到二少有返隻完整嘅手指仲有一段好長嘅時間.

大宅

見你咁講~我都覺得好痛(心又痛肉又痛)~知道佢可以好番都替你開心~小朋友復原能力好快~你都唔好咁擔心啦~
原文章由 kwokwong 於 08-8-30 23:52 發表
哩幾日真係好累,電腦都無開,29號果日拆左線喇而家仲要日日去洗傷口,食緊消炎藥都仲係要發炎,1號要返去再覆診.
上次問醫生,佢話二少而家雖然隻手指係無左一角不過佢未大定,第日係會生返出黎不過唔會生足都叫有隻完整 ...

大宅

而家唔落牛油架啦,用菜油架,會健康好多 而我用cake粉都唔見有,可能有我唔知啦
原文章由 SaSaHon 於 08-8-30 14:40 發表

我個食譜同jessica_mei一樣喎, 我黃糖只係落80g, 都係用脫脂奶架! 馬拉糕唔算肥喇, 蛋糕咪仲肥, 啲牛油多都都係嚇死人架!

首頁
34567...25

尾頁

跳至