自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

三漢險沒頂

(星島)8月23日 星期六 05:30

(綜合報道)

(星島日報報道)一度被扯出海

袁先生---大學二年級生大自然威力真係巨大,巨浪冚來時腳底的沙急速流失,自己則被扯出海中,幸好自能游回上岸脫險。

尼龍繩救一命
駱先生---售貨員
以為可以救到人,點知浪實在很大又有暗流,自己幾乎扯下海底,幸拉住浮波尼龍繩始可保命。

過程驚險難忘
吳先生---職業司機
雖然以前都試過在風球下游水,但今次真是最驚險,可惜未能救到人,而自己亦險喪大海。
由即日起, 超級撒雅人7及大臭B爸爸正式至"親子王國", 簡稱"BK", 退隱江湖, 除了將昔日大部份自己所發表的文章刪除外, 並且不再發表新文章及新回應........

在這裡, 小弟感謝一切"BK"的好友, 他們的回應支持, 雖然捨不得離開, 但這是我唯一選擇的路徑.......

大宅

妻見狀「失控」 亂跑喊救命

(星島)8月23日 星期六 05:30

(綜合報道)

(星島日報報道)在驚濤大浪突襲下,大浪灣一眾弄潮兒險被無情大海吞噬,幸合岸上百人之力「力挽麻繩」,將其中兩名青年從死亡邊緣拉回,唯一名男泳客卻不幸失蹤,令一對恩愛夫妻在九號風球下被「吹散」。

正當岸上一百多人為數名泳客脫險而舒一口氣時,惟失蹤者的妻子麥太欲慌忙地左穿右插,神情慌張,不斷大叫:「阿Sam,阿Sam呀……!」只見她的眼睛不斷掃射岸上一張又一張陌生面孔,都找不到丈夫阿Sam,她開始焦急如焚,在沙灘上亂衝亂跑喊救命尋夫。  
有泳客見狀,上前向她了解情況,得悉她的丈夫麥先生在海中失蹤之後,紛紛自告奮勇,分頭登上瞭望台協助搜索海面;有泳客不斷安慰麥太稱,「你老公可能已經上咗岸呢!」,但是麥太已六神無主,雙眼通紅全身顫抖「好驚,好驚呀…阿Sam去咗邊呀…」

「阿Sam游水唔見咗呀」

此時,有泳客告訴麥太,目擊巨浪將一名男泳客在海中由左邊沖向右邊,但他瞬即在重疊的浪花中沒頂。

麥太聽後心急如焚,跑上沙灘右邊的瞭望台,向海面撕破喉嚨的叫喊丈夫名字。附近大浪灣村的居民亦感救人要緊,無懼強風吹襲,走到海灘右邊位置較高的山坡上視察海面情況。

惟良久,阿Sam都未見蹤影,麥太心中好像打了輸數,致電家人嗚咽宣布噩耗「阿Sam游水唔見咗呀……」未幾警方接報到場,得悉有人失蹤,即時使用海灘的擴音器,向着大海重複廣播「麥XX,你老婆搵緊你,聽到請即去救生站與警員聯絡。」

麥太在警員勸喻下亦步離沙灘,上到警車協助調查,只見她隔住玻璃窗遠望無情大海,不禁痛哭流涕。本報記者
由即日起, 超級撒雅人7及大臭B爸爸正式至"親子王國", 簡稱"BK", 退隱江湖, 除了將昔日大部份自己所發表的文章刪除外, 並且不再發表新文章及新回應........

在這裡, 小弟感謝一切"BK"的好友, 他們的回應支持, 雖然捨不得離開, 但這是我唯一選擇的路徑.......

大宅

九號風球大浪灣一名男子遇溺 - Part 1

有人嗌救命

九號風球大浪灣一名男子遇溺 - Part 2

叫救生員攞艇?...都無救生員呀

九號風球大浪灣一名男子遇溺失蹤- Part 3

沙灘上市民合力救起另一個人

九號風球大浪灣一名男子遇溺 - Part 4

在場人仕報警及搜尋失蹤男子

九號風球大浪灣一名男子遇溺 - Part 5

沙灘上市民合力救起另一個人

九號風球大浪灣一名男子遇溺失蹤- Part 6

市民見遇溺男子被吹至海灘右邊,遂向海灘右邊進發

九號風球大浪灣一名男子遇溺 - Part 7

首批消防員於大約事發半小時到達

九號風球大浪灣一名男子遇溺 - Part 8

消防蛙人到達大浪灣了解情況

[ 本文章最後由 超級撒雅人7 於 08-8-23 15:34 編輯 ]

大宅

九號風球下醜陋的香港人

子爵府

原文章由 wong2323 於 08-8-23 14:27 發表
自作孽不可活!!!

無錯......

珍珠宮

都唔明點解啲人唔會珍惜生命

別墅

我登佢老婆慘結婚冇幾奈就冇咗個老公

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

明知天氣惡劣都要落水,無話可說啦
快樂可人兒
:-DResults:

禁止訪問

子爵府

出得去玩,就預咗~~
唯可說的-你唔好彩啦~~
原文章由 ntefamily 於 08-8-23 17:04 發表

上次就有消防為救d玩命人連自己條命都賠埋!!!

佢老婆陪得佢出來癲, 出來玩命, 就應該預咗出事時應自己搞掂, 佢有無諗過消防係9號風球落海救人同去送死係無分別架, 人地消防一樣有阿媽生, 有一家大細!

每次8號風 ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

佢老婆係事發之前可以做既︰
盡力阻止佢老公落水
佢老婆係事發之後可以做既︰
去買西瓜

原文章由 chufei 於 08-8-23 16:06 發表
咁請教...佢老婆响那個時刻應該點做呢???
係咪自己知自己老公衰, 唔好出聲, 自己返屋企就算???
抑或自己跳埋落水去救????

係... 佢响風球下仲去游水唔啱, 係好自私的行為...
但到真係出左事那一刻, 唔報警仲可以點, ...

別墅

咪就係LAW, 意外意外, 意料之外, 邊可以估計得倒, 淨係覺得果班人好自私, 好彩今次冇累到D消防員咋, 吾係冇同情心, 但佢地就係冇同救佢果D 人設想, 自已想玩, 但累及無辜!!!

原文章由 工廠妹 於 08-8-23 14:44 發表

講得好!
我睇完呢單新聞都好嬲!真係話我黑心都要講,抵佢死!
自己死好啦!仲要麻煩人哋出海搵番佢條鹹魚!陣間要人出去救佢,連累埋人仲慘,真係多得佢唔少!
昨日新聞訪聞其中一個衝浪者,佢話:「我哋唔係癡線架!知道自己得先去!」去 ...

禁止訪問

大宅

agree香港咁多人,小佢1個咁既玩命人有咩所為呀,
咪累到d埋救佢ge人呀,
唔好話我衰呀,好彩當時環境危險到連消防員都唔可以落去呀,
唔係香港又無左個消防員啦! ... [/quote]

洋房

哈哈哈!答得真係好!答得真係妙,妙極!
仲有,佢老婆應該打去叫黑箱車,等條屍沖上岸收屍,而唔係叫救護員。買定個大西瓜…

原文章由 麟媽媽 於 08-8-23 17:12 發表
佢老婆係事發之前可以做既︰
盡力阻止佢老公落水
佢老婆係事發之後可以做既︰
去買西瓜

禁止發言

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

佢要死唔通唔比佢死咩
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至