自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我上2個月帶女睇佢時問過話要900蚊倒喎

複式洋房

原文章由 newmama01 於 08-8-26 00:09 發表

吓! 傳道人就唔呃人,妳會唔會單純咗D呢?
BTW, 他在那間教會做傳道人?

我帶亞女去D兒童佈道會,很多都是由他來主持的,看來,誤會的是我......種種動作都是宣傳,繼而....

別墅

好媽媽勳章

我個細路都係看陳X誠..我對這位所謂醫生真係no comment

不要以為好鍾意上電視唱兒歌, 參加佈道會就係好醫生. 好醫生係要有醫德, 唔會拖, 望聞問切, 詳細解釋病情, 點樣醫個細路, 特別我每次俾診金係幾百元以上, 唔係看樓下傷風.

如果接受到佢成日問你, 你有無保險, 零晨十二點半巡房, 早上巡房望都唔望個細路兩眼, 問多兩句都覺得你煩, 答問題又無寧兩可, 誇大病情.. 咁就繼續,,

仲有.. 聽到佢打針package(到AGE ONE AND A HALF)係OVER一萬元

大宅

去工聯會打針唔會收醫生費、支針幾多就幾多、會免費比您看医生。

禁止訪問

大宅

我個女以前都睇過佢幾次,比我感覺樣樣都係以錢行先,而且無耐性亦無愛心

最記得其中二次係我個女鼻敏感,佢二話不說叫我地做個"致敏原TEST"要成二千蚊,我地話考慮下,佢就無啦啦叫我個女聞氣,聞一次要成三百聞,仲要覆咗幾次診

仲有一次佢話我個女鼻豆炎,要照X光,轉頭話要食六個星期抗生素,最後我轉睇其他醫生,醫生睇完話唔似鼻豆炎,咁就決定照多次X光啦,照完原來只係鼻敏感

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 moominjoey 於 10-2-19 17:20 發表
我個女以前都睇過佢幾次,比我感覺樣樣都係以錢行先,而且無耐性亦無愛心

最記得其中二次係我個女鼻敏感,佢二話不說叫我地做個"致敏原TEST"要成二千蚊,我地話考慮下,佢就無啦啦叫我個女聞氣,聞一次要成三百聞,仲要覆 ...

一d醫生都冇:;pppp:
諗起佢唱兒歌個樣就想嘔

禁止訪問

複式洋房

呢個醫生,我十四年前已領教過。話說當年小女剛满月,給99傳染了咳嗽,去佢診所,佢立即叫我安排入院,當年年少無知,當然深信不疑,入了浸會,一星期都攪唔掂,一萬蚊埋單,轉了去瑪麗,果邊啲醫生見到陳X誠開咁多藥俾小女食,駡到我死,我說醫生開藥,我當然冇懷疑照食啦! 以後見到佢都怕怕!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

.... 唔好幫襯佢啦... 唔係會變老襯0家.... 又貴又求其... 0的藥仲要食完都唔好................:;pppp:

大宅

原帖由 angellife 於 10-2-18 16:37 發表
我個細路都係看陳X誠..我對這位所謂醫生真係no comment

如果接受到佢成日問你, 你有無保險, 零晨十二點半巡房, 早上巡房望都唔望個細路兩眼, 問多兩句都覺得你煩, 答問題又無寧兩可, 誇大病情.. 咁就繼續,,

仲有.. 聽到佢打針package(到AGE ONE AND A HALF)係OVER一萬元

佢真係cheap精一名, 一知道有買保險佢就會提議好多檢查務求用盡所有quota $$$$為止...
有人試過晚上在醫院訓唔著,想要安眠藥,佢就半夜先到開安眠藥比個病人,但當時人地已經訓左,結果又無啦啦比多左藥費....
條友真係好唔得, 千萬唔好再比錢佢使啦!!!

伯爵府

去投訢他啦............

男爵府

我個女嘢兒科e生,打咩針都係e生自己打返!

大宅

想問樓主點解政府健康院有得打都唔去?!免費架喎!!!
我個仔出世嘅時候因為政府仲未有呢枝針打,所以我只好去私家打,因為呢枝針貴,所以打哂好多兒科醫生到格價,陳x誠都有打過去,問左姑娘一枝針$780,另外再加$200醫生費,因為醫生會幫bb check身體狀況,再問有冇試過藥物敏感或者當時有冇咩病,所以先會有呢個價,其實旺角中心好多兒科醫生都會另外收醫生費,唔只佢一個,佢已經係我响旺角中心問過打呢枝針最平嘅一個啦,有個我打去問話收$1000,仲未計醫生費喎...
我相信樓主都係因為之前問嘅價同俾錢嘅價唔同而激氣,但係既然政府有免費妳唔去打,而走去私家打嘅話,妳一定覺得最緊要都係個bb,而唔係錢囉,無謂為左$200而咁激氣啦,當買個教訓,下次打其他針嘅時候問清楚先囉...
致於陳醫生...雖然佢真係收得貴,有時態度小小串,但係可以話係一個豐富經驗嘅兒科醫生,因為我個仔8個月時小腸氣,當我發現佢有問題時係星期日8點幾,我打電話問其他人都唔知點解我個仔會咁,識幾個私家醫生都休息,只係得佢一個嘅咭片有手提電話號碼,一打去同佢講病徵,佢已經知係咩事,仲即刻安排我個仔入院,雖然問我地有冇買保險,但係都話希望全部由保險公司俾,而唔會超額...
最後我個仔因為太急一定要半夜做手術,如果去左政府醫院,妳地諗下會唔會咁快可以攪掂先?!可能等到條腸爛先做手術囉,到時要切腸架啦!!!
如果平時小病小痛,我都唔會帶個仔去睇佢,因為收得貴,我呢d普通人家睇唔起囉...

子爵府

對呢個醫生--->無好感!!
大約6年前我重係小女幼稚園家教會委員時,我負責攪講座,正打算搵陳醫生做講師,,,,
但當時n咁多意見都叫我咪搵佢,價錢貴,無heart,,,,,另一家長委員話試過聽一次經驗係,有另一朋友又係家教會攪講座,陳醫生一到步就左彈右彈,冷氣又彈咩都厭三厭四,好難服侍,,,,因太多惡評,所以無搵佢攪講座!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

咁樓主有冇比$980?

比著我一定唔會比多兩舊!打完至話收多,咁你話多收二千都要比?

係唔比多!吹你唔脹

侯爵府

醒目開學勳章

.....!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 angel_cheng 於 10-2-20 03:12 發表
想問樓主點解政府健康院有得打都唔去?!免費架喎!!!
我個仔出世嘅時候因為政府仲未有呢枝針打,所以我只好去私家打,因為呢枝針貴,所以打哂好多兒科醫生到格價,陳x誠都有打過去,問左姑娘一枝針$780,另外再加$200醫生費, ...

呢個topic係08年架...當時政府冇得打呢支架

大宅

原帖由 siusum 於 10-2-22 15:12 發表

呢個topic係08年架...當時政府冇得打呢支架

sorry...sorry...無睇清楚日期添mouth:
但係咁舊嘅topic都俾人搵返出黎,真係勁...

大宅

呢個醫生真係好差,我個女初生既時候都領過野~~話說我第一次做人亞媽,又唔識野,又緊張,見個女响醫院返黎之黎有d噴嚏,又營住營住佢條氣唔係幾順,就走去睇佢啦~~點知,同之前d媽咪講既一樣,一知道你有保險claim,就二話不說話要入院,又話又插喉,又話要驗呢樣果樣……大佬,我個幾日大b女,你話要同佢插喉,做人亞媽好驚架喎,佢又話入得院,有時d創傷性既檢查都無可避免……總之就有咁大就講咁大……最後,我地話要返去睇多晚先再決定入唔入院,佢居然講左句:『我叫你入院你唔入,到時有咩大家唔想見到既情況,我都幫你唔到架……』咁我就流住眼淚咁離開左~~~

第朝早,見個女都無咩改善,諗下諗下,雖然都唔係好鍾意呢個醫生,但係因為當時無咩醫生夠膽醫咁細個既b,個個都叫我地返出世間醫院,死死氣都打返電話比佢,話考慮左一晚,都係決定入院喇﹗點知呢個衰人十分小氣,仲猛話:尋日都叫你入架啦…… 總之講黎講去就話返你尋日唔聽佢講﹗

好衰唔衰,佢想我地去果間醫院 full 晒,咁我地話,咁不如去返bb出世間醫院啦﹗點知佢ee哦哦,原來佢話要過海咁遠佢唔去喎~~叫我地搵第個醫生……臨收線果陣,仲特登提醒我地,其實由尋日我地無聽佢話入院起,之後bb就算有咩事,都唔關佢事喎~~

咁衰既醫生我真係第一次見,連對初生bb都咁無愛心既人都唔知點做兒科醫生﹗

p.s. 我後來同呀女睇左第個醫生,呢個醫生好好耐性,話比我地聽係我地自己太緊張,個女根本無問題,仲攞左好多醫學書解釋比我地聽點解佢覺得無問題……佢話佢要醫既係我地既心,而唔係呀女~~~~

事隔咁耐 (我個女都開始返學喇﹗) 我都仲對呢個咁無醫得既醫生咬牙切齒……我平時好少留言,打中文都唔叻,今次我都千辛萬苦打我既經驗出黎比大家知道佢既『德行』﹗

多謝收看﹗

首頁

尾頁

跳至