自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原文章由 jacquesau 於 08-8-29 09:35 發表

咁我其實有大學學位既, 但ce英文無"c", 但我試過apply 要大學學位+ce英文要"C"既工, 真係連入職試都無資格考呀!

而家個巿好靜, 我最近不斷咁send cv都無工見, 昨天先有一份咋! ...

又會咁難既~~~可能大學程度嗰D真係唔同咁喎,之前我試過嗰D工都係中六至中七畢業同响IVE畢業或者要有秘書課程嗰D cert既工咋!我都只係中五程度,但呢D工就會約我黎interview咁囉.

慢慢黎啦!我生完呀仔試過直頭成季連續三四個月都無回音,直頭無人打黎約我見工,我一個月喪寄四十幾封CV,都係無回音~~~~勁驚~!!!應該依家個市好過我當年好多,慢慢黎啦,實有份工啱你既~~~加油!!!

珍珠宮

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-8-29 14:41 發表

又會咁難既~~~可能大學程度嗰D真係唔同咁喎,之前我試過嗰D工都係中六至中七畢業同响IVE畢業或者要有秘書課程嗰D cert既工咋!我都只係中五程度,但呢D工就會約我黎interview咁囉.

慢慢黎啦!我生完呀仔試過直頭成季 ...

多謝你呀!

我會努力架啦!
好好過每一天......

男爵府

好媽媽勳章

我都成 20 年無返過學讀書. 我唔係做會計. 但我最近睇招聘廣告, 發覺好多公司請 CLERK 都要有 LCCI INTER. 所以最近報了 LCC 初級, 昨晚第一晚上堂.. 嘩...BOOK 同 ASSIGNMENT 全部都係英文, 真係睇到我 另外大部份同學都好細個. 攪到我都有 D
現在真係越來越發覺 "少壯不努力, 老大徒傷悲"

水晶宮

原文章由 jacquesau 於 08-8-29 17:52 發表

多謝你呀!

我會努力架啦!

我都煩緊搵工問題同讀書問題呀,大家都係媽咪阿太,當然要彼此鼓勵啦!一齊加油頂硬上啦!!!

水晶宮

原文章由 tingchichi 於 08-8-29 19:30 發表
我都成 20 年無返過學讀書. 我唔係做會計. 但我最近睇招聘廣告, 發覺好多公司請 CLERK 都要有 LCCI INTER. 所以最近報了 LCC 初級, 昨晚第一晚上堂.. 嘩...BOOK 同 ASSIGNMENT 全部都係英文, 真係睇到我 另外 ...

我都覺得係!依家真係好感受到我媽當年講既道理係啱,學野真係趁後生學,到人老左就算只係人過三十,都已經無好似d後生咁吸收得咁快又學得咁易,我地d師奶依家讀書真係有心無力囉!真係比後生付出多兩倍努力至得.

男爵府

原文章由 政軒媽媽 於 08-8-26 15:22 發表
我現在30歲, 中三畢業, 在現時公司(trading)已經做了12多年了, 秘書, receptionist, admin於一身. 但是什麼文憑都沒有, 現打算讀返書, 有以下計劃, 請給意見, thanks.

Plan A
讀成人夜校, 重讀F4 & F5.
這條出路可 ...

我係你就 choose plan b..
係就快 d做...我前兩年做左啦..我明天學士畢業啦
下年..碩士啦...我有一對就黎兩歲同一個就黎半歲既仔女..本來我有唸過讀埋 ”P.H.D”但到時我都 40 歲啦..我 d 小朋友又大..so 讀就快啦..

珍珠宮

原文章由 tingchichi 於 08-8-29 19:30 發表
我都成 20 年無返過學讀書. 我唔係做會計. 但我最近睇招聘廣告, 發覺好多公司請 CLERK 都要有 LCCI INTER. 所以最近報了 LCC 初級, 昨晚第一晚上堂.. 嘩...BOOK 同 ASSIGNMENT 全部都係英文, 真係睇到我 另外 ...

係呀, 呢個趨勢我已經發現左好耐架啦
所以我都讀咗LCCI INER, 不過懶, 無去到考公開試,
而家諗住讀埋LCCI HIGHER先去考....

你係邊樹讀呀?我係HKMA到讀, 係無書架, 只有notes
雖然notes係英文, 但個miss/sir係用中文講書架喎!所以應該唔難.....同埋LCCI 初級真係好易架咋!你俾心機呀!

珍珠宮

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-8-29 21:47 發表

我都煩緊搵工問題同讀書問題呀,大家都係媽咪阿太,當然要彼此鼓勵啦!一齊加油頂硬上啦!!!

讀書就唔想讀住, 因為連工都未搵到
不過如果要讀, 我諗都係讀有關company sec果類啦
但最重要都係睇下搵到份咩工先!

水晶宮

原文章由 jacquesau 於 08-8-30 09:10 發表

讀書就唔想讀住, 因為連工都未搵到
不過如果要讀, 我諗都係讀有關company sec果類啦
但最重要都係睇下搵到份咩工先!

我反而同你諗法調轉,我都係諗住自己想做咩工,自己又有興趣學同做既,我就搵番相關既野黎讀咁...依家未讀其他野搵工我都係暫時搵番秘書或者文員做...

珍珠宮

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-8-30 13:56 發表

我反而同你諗法調轉,我都係諗住自己想做咩工,自己又有興趣學同做既,我就搵番相關既野黎讀咁...依家未讀其他野搵工我都係暫時搵番秘書或者文員做... ...

努力加油呀!依家個巿好靜, 真係要好努力先搵到工!

水晶宮

原文章由 jacquesau 於 08-8-30 14:43 發表

努力加油呀!依家個巿好靜, 真係要好努力先搵到工!

mouth: 係啦,真係要邊番工邊係咁不斷進修攞cert.至可以保住飯碗,,,好似我大佬咁,咁多年都係咁書不離手,係咁考好多cert.,家下佢要黎見工嗰本大FILE己經多cert到唔夠位擺...仲要份份工佢都做得好穩定,反之我契哥响加拿大讀到碩士,之後又唔再進修,一味靠打關係,結果就算俾佢做到去高層位,佢頂頭上司一唔撈,新個上司都嫌佢無料到,一野兜走佢,依家我契哥又係無野做,要靠老婆養囉!真係好大分別架!mouth: mouth: mouth:

首頁

尾頁

跳至