時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

引用:政府要對付志雲,+律政司先會咁做...

原帖由 stagea 於 15-12-19 發表
政府要對付志雲, 律政司先會咁做...
實在好黑暗,更大貪又解釋不通嘅人大把,幾時輪到佢!

Sweetheartb

珍珠宮

回覆:點解律政司會對陳志雲死咬唔放?

香港法官判刑好無準則!

唔計大師身份,點解佢有求情信,被判罸款就可以了事?

之前有位阿伯,只是借用人地身份証去打工,被揭發要坐監,香港好多人為個伯求情,點解最後都要坐監?莫非人地阿伯地位低,所以無得放生?

真心唔明白法官點諗?

寶石宮

堅小器,攪到咁肉酸

大宅

一切從企錯邊開始

優秀的政治家必須是個令別人相信他有誠信的大說謊者。
麥基亞維里

男爵府

引用:人治唔喺法治 +

原帖由 tsung 於 15-12-19 發表
人治唔喺法治
689政治任務成功了,佢上任之後,已經係人治唔係法治啦!佢分化香港人的速度同方法最叻!佢d廢官搞衰搞亂香港都好出色。不過唔知點解仲有咁多人話佢好

風扇    發表於 15-12-20 21:13
凍奶茶少奶    發表於 15-12-20 11:38
tsung    發表於 15-12-20 09:36
stagea    發表於 15-12-20 09:33
Cowboy100    發表於 15-12-20 09:22

男爵府

引用:Quote:原帖由+stagea+於+15-12-19+發表政府

原帖由 sweetheartb 於 15-12-20 發表
要記住689政府就係咁,佢自己涉貪就不了了知

男爵府

引用:Quote:原帖由+mwmyway+於+15-12-20+發表好

原帖由 babytomato 於 15-12-20 發表
但陶傑都成日鬧政府又冇事?
689仲未搵到佢痛腳咪暫時冇事lor

tsung    發表於 15-12-20 09:36

公爵府

年中唔少人得罪689啦,又唔見個個係咁?乜都入晒人數。

bull2015    發表於 15-12-21 13:09
星仔媽媽    發表於 15-12-20 11:33

伯爵府

同埋佢涉及既錢都唔係公帑,係一間公司,而果間公司已表態完全唔追究,仲寫求情信,會唔會件事關係到私人恩怨,真係鬼異

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係搞笑,又係689錯
黃之鋒唔通同689有親?
黃之鋒被掟雞蛋,律政司嫌罰錢太輕,要加刑喎

太陽報專訊】【本報訊】 學民思潮召集人黃之鋒去年在九龍城法院就涉阻礙佔旺區清場一案應訊,他事後離開時在庭外遭兩漢掟蛋襲擊。涉案兩人其後承認普通襲擊罪,被判罰款三千元,但律政司申請加刑獲批,案件昨在九龍城法院判刑。裁判官認為兩名被告有預謀犯案,決定判他們入獄兩星期,另需向被蛋汁波及黃之鋒的代表律師賠償一百二十元洗衣費。
兩名被告為點心師傅李旺(二十七歲)和運輸工人張家成(三十三歲),他們被控於去年十一月二十七日在九龍城法院門外襲擊黃之鋒。裁判官昨指出,兩名被告得悉黃之鋒將出席法庭聆訊後,即到現場埋伏,並在明目張膽下施襲,屬加刑因素。法庭其後為兩人索取社會服務令報告,惟首被告四次缺席與感化官會面,顯示他沒有悔意,至於次被告則自覺沒有做錯,故報告不建議兩人做社服。

裁判官認為,縱然黃之鋒是佔中領導人,令社會分化,但法庭不會縱容暴力,考慮到兩人重犯機會高,故判二人即時入獄。案件編號:KCCC 2286/15

公爵府

好媽媽勳章

引用:真係搞笑,又係689錯黃之鋒唔通同689有親

原帖由 MsBusy 於 15-12-20 發表
真係搞笑,又係689錯
黃之鋒唔通同689有親?
黃之鋒被掟雞蛋,律政司嫌罰錢太輕,要加刑喎
咪係囉,如果又關政府同特首事,咁我係特首的話,我一定咬住收黑金,向我掟野嗰d議員唔放,最好捉晒佢哋坐監......坐監都可能唔夠,最好沒收佢哋身份証,流放佢哋最好

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

引用:Quote:原帖由+stagea+於+15-12-19+發表政府

原帖由 sweetheartb 於 15-12-20 發表
係!以志雲咁高智慧,學歷咁高,無必要為咁少錢寫花個底,佢年薪都唔止個少少錢,而家有案底,真係好唔抵

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

引用:Quote:原帖由+MsBusy+於+15-12-20+發表真係

原帖由 健朗媽咪 於 15-12-20 發表
咪係囉,如果又關政府同特首事,咁我係特首的話,我一定咬住收黑金,向我掟野嗰d議員唔放,最好捉晒佢哋坐 ...
黑金單野,好快又不了了之!明貪醜聞

琥珀宮

引用:同埋佢涉及既錢都唔係公帑,係一間公司,而

原帖由 Catcatlove 於 15-12-20 發表
同埋佢涉及既錢都唔係公帑,係一間公司,而果間公司已表態完全唔追究,仲寫求情信,會唔會件事關係到私人恩 ...
公司仲要開聲講左,大師申報都會批准,並無衝突,真心唔明香港律政司如何辯解?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好以為律政師就一定係幫政府,
佢地既背景都係一班律師嚟既唧!!!!!!!

男爵府

我都唔明點解要用庫房d💰,我地有份交的稅,對陳生窮追不捨。 貪曾案情重大得多啦

珍珠宮

引用:年中唔少人得罪689啦,又唔見個個係咁?乜

原帖由 piv 於 15-12-20 發表
年中唔少人得罪689啦,又唔見個個係咁?乜都入晒人數。
689係萬能key

咩錯都係佢

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

artroboy 發表於 15-12-19 09:10
真係好奇怪,之前已經判無罪,但律政司話唔可以放走再上訴,今次再判無心之失兼僱主都有撐,辯方仲要求加罸 ...

689不利的去之而後快

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 sweetheartb 於 15-12-20 發

原帖由 stagea 於 15-12-20 發表
係!以志雲咁高智慧,學歷咁高,無必要為咁少錢寫花個底,佢年薪都唔止個少少錢,而家有案底,真係好唔抵:i ...
其實你睇返廉政嗰d個案劇集,犯案嗰d人當中都唔少高薪厚職,但係就貪嗰少少衰咗,所以有無錢,係咪德高望重的人都係會貪,爭在比唔比人發現,貪曾就係一個超好的例子

伯爵府

如果要咬住唔放,不如咬住當初雙非個判決咪仲對全港人有利,唔使而家大家爭呢樣爭個樣,真心唔明

首頁
12345...7

尾頁

跳至