自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

(星島日報報道)颱風「鸚鵡」上周襲港期間,天文台 備受網友狂轟言詞反覆,預測風暴訊息混亂。天文台台長林超英    昨日在網誌中為天文台上下「申冤」,強調天文台努力運作風球系統,保障了大部分的「打工仔」,但有人揶揄天文台不懂發甚麼方向的八號風球,才發九號;甚至指風勢算不上「吹得郁人」而毋須掛八號風球的言論,令他感到難過,呼籲市民要運用言論自由時要「擺事實、講道理」。

「言者無心,同事真傷心」
有市民批評,天文台在上周颱風「鸚鵡」襲港期間,多次以用詞誤導公眾,如在上周五晚,當九號風球仍生效時,天文台稱周六「清晨」才會「考慮」改發較低風球,但在周六零時至二時先後改發八號及三號信號,結果不少以為周六有假放的市民要趕上班。林超英其後解釋上午四時前都是「清晨」,引起公眾對「清晨」定義的討論。對於外界的質疑,林超英昨日在網誌中未有作具體回應,但強調今次香港無比幸運,因為只要「鸚鵡」的移動軌迹稍有變化,市區的風勢都會更強勁或帶來駭人的狂風暴雨。

他又強調,天文台員工的努力,保障了大多數「打工仔」,但有人誣衊天文台造假和發出不必要的八號風球;又揶揄天文台不懂發甚麼方向的八號風球,才發九號,他坦言「言者也許無心,但是天文台同事卻真的傷心」。最令他難過的,是有人指風勢算不上「吹得郁人」,因此毋須掛八號風球,是以一個人的地點概括全港情況的典型。他希望市民運用言論自由之時,能「擺事實、講道理」,也要在生活中多抱持「感恩的心情」。

有網友支持林超英在網誌的言論,但建議天文台直接使用「在上午X時後考慮發X號風球」等字句,避免市民混淆。

記者 周嘉莉

侯爵府

真係慘.................

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 RonicaKwok 於 08-8-28 12:38 發表
真係慘.................

唉...有口個d人個個都有資格鬧人架啦,就算做得岩定唔岩都有人巢野出來鬧架啦.

試下一有風來政府就大大隻字打出來話全港所有人要避風係人都唔洗返工,返學.

咁打工仔唔洗返,咁又到d老細上街遊行都似,一打風就關門唔洗做喎...
<br><br>

子爵府

BK Milk勳章

大唔大風睇地區LA,
我同事話佢屋企靜到飛起,
我屋企就大風到連企都企唔穩

貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

大宅

颱風呢家野,係一個好奇怪嘅天文現象,呢一刻你身在嘅地方可以好風平浪靜,但離十多公里嘅地方,D風可以勁到將樹連根拔起。就係因為風力係唔同地方,個讀數相差太大,所以天文台先至要用平均風速黎衡量要掛幾多號波。所以其實大家唔應該將使唔使返工同天文台掛風球拉埋黎講,因為真係好唔Fair。

不過天文台自己都理虧啦,清晨點可以當係四點前?佢有冇查過字典?乜野叫凌晨?乜野叫黎明?乜野叫清晨?中國詞彙對於日光嘅概念係劃分得好仔細,連呢D都搞唔清,就唔好死撐話講者無心,聽者有意,天文台嘅員工唔係淨係識得計數姐係話?

子爵府

原文章由 小必理痛 於 08-8-28 13:30 發表
颱風呢家野,係一個好奇怪嘅天文現象,呢一刻你身在嘅地方可以好風平浪靜,但離十多公里嘅地方,D風可以勁到將樹連根拔起。就係因為風力係唔同地方,個讀數相差太大,所以天文台先至要用平均風速黎衡量要掛幾多號波。所以其實大家唔應該將使唔使返工同天文台掛風球拉埋黎講,因為真係好唔Fair。

不過天文台自己都理虧啦,清晨點可以當係四點前?佢有冇查過字典?乜野叫凌晨?乜野叫黎明?乜野叫清晨?中國詞彙對於日光嘅概念係劃分得好仔細,連呢D都搞唔清,就唔好死撐話講者無心,聽者有意,天文台嘅員工唔係淨係識得計數姐係話?

同意....

佢都知時間對好重要 la
ng 識分就 ng 好用呢 d 中文字眼
用番幾多點會改掛風球好過 la
好多人一早就要出門返工

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

天文台我支持你 !!!!!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我從窗口望落街, 唔覺得大風, 所以同老公落街食早餐, 不過係街上就覺得好大風, 有 d 驚架..

別墅

我係電視見林先生話「清晨係指早上1-3點」, 我都比佢嚇死.....乜唔係零晨咩!
所以,不如直接d,話「在上午X時後考慮發X號風球」算啦! 咁咪唔會有人誤會你地天文台law!

原文章由 小必理痛 於 08-8-28 13:30 發表

..

男爵府

原文章由 talkymum 於 08-8-28 17:41 發表
不過天文台自己都理虧啦,清晨點可以當係四點前?

- 我都覺得台長死撐.

其實台風報告嚟樣野, 好難講到好準確.
佢今次衰在用錯字眼.
之後仲要死撐

首頁

尾頁

跳至