自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

有一位升小二學生,到來參加暑期活動....

其中有一項活動名叫"小小小食店".....

每名學生按過往幾天遊戲累積分數獲分派$30-$40不等的假錢,
他們將於"小小小食店"時段內可以任意購買小食,每名學生獲分配的金錢總額,同事是有一一記錄下,此活動目的係讓學生學習金錢分配及正確用錢態度.....

同事亦派給每名學生一個証件套掛在頸上,讓他們放好金錢,亦叮囑他們小心保管金錢,因為遺失了,就不會獲發....

突然學生甲投訴學生乙偷了他的錢,所以同事問學生乙你剛才買左D咩食,學生乙就說出食左D咩咩咩....

同事將學生乙所食的食物金額總數相加,是多過他所獲分配金錢,學生乙又改後,其實無食過D咩咩咩....

但負責買賣食物的學生及同事都記得學生乙又買過某D食物,並不是他改後所說的那麼少....

由於學生乙的工人要接走學生乙,所以同事留待明天查証,當時大家亦沒有說任何一位學生對與錯,負責同事亦立即致電學生乙家長說出事情始末、處理及跟進手法....

第二天學生乙家長氣沖沖走來投訴.....
1)話同事冤枉個學生...
2)投訴同事設計個遊戲比$學生乙用,就係誘惑個學生,即係鼓勵學生偷竊.家長用左呢一句說話鬧個同事"即係設個局比學生踩入去..."學生根本唔需要太早學用錢...

我明白晒點解家陣D學生禁難教,禁自我中心,原來有部份家長都係一樣....

下次有位女士著背心出街,那位家長忍唔住走去摸非禮人,就話女士引誘你....

下次去百佳買野,之後就偷左百佳D野,就可以話百佳放D貨係貨架上誘惑你偷野....

家長...教學生前...教下自己先

珍珠宮

見怪不怪....

侯爵府

哈.... 真係....咩人都有...

支持你!

大宅

即係打死左人,打o個個就話死o個個設個局黎被佢打死.....呢D係乜野邏輯思維?

男爵府

大宅

原文章由 八婆仔@ 於 08-8-28 13:28 發表

每名學生按過往幾天遊戲累積分數獲分派$30-$40不等的假錢,
他們將於"小小小食店"時段內可以任意購買小食,每名學生獲分配的金錢總額, ...

Hi,

呢個世界真係咩人都有,個小朋友有d0甘既行為咪多得佢阿媽種容囉~
我覺得你呢個活動好好,幾時會再攪呀,我都搵唔到0甘好既暑期活動比個囡,希望下次有可以通知我.

侯爵府

好媽媽勳章

If you are a teacher, you can meet these kind of mum all the time!
Some of them are well-educated!
[img align=right][/img]

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

又或者個人"樣衰"...佢引誘我打佢

原文章由 小必理痛 於 08-8-28 13:36 發表
即係打死左人,打o個個就話死o個個設個局黎被佢打死.....呢D係乜野邏輯思維?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

本末倒置就係現今社會的新思維, 得罪講句, 好多時呢d咁野蠻嘅人知識水平都不低、搵錢不少的, 佢哋成日覺得比他低水平的人, 冇資格去批評佢, 亦從來不會反醒, 太自我中心了, 最喜歡的事就是投訴、投訴、投訴。
在此聲明, 一支竹不能打一船人, 有d高水平人事都好明白事理的。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢個家長,遲吓會嘗到今日自己種下的惡果。

伯爵府

親子王國15週年勳章

呢d事成日都有
多數係個學生知自己唔o岩, 就告狀話你班老d銅鶴屈佢, 部份家長又好得意咁患上臨時性被害妄想症, 兼且如果見到自己個仔女喊晒口咁嗌冤枉, 又有幾多個仲肯承認自己仔女唔o岩
呢個年代...投訴最大

男爵府

小必理痛

題外話,你條片,好正!

原文章由 小必理痛 於 08-8-28 13:36 發表

水晶宮

當然,我預過好多好好家長....

家長最好唔係讀書多,有好多$....

係明白事理,對自己孩子"恩威並施".....

各位家長,大家盡力教好自己下一代,自己身教亦好重要,因為我地將來社會,就係靠呢一代"後浪"去建立同發展

伯爵府

親子王國15週年勳章

尋晚食飯先同老公傾呢個問題
佢話呢一代d家長都咁難搞(例如教養倒退, 自我中心), 下一代咪仲.......
我估可能會有d物極必反效應, 呢一代or下一代越o黎越多家長感受到無理取鬧係一個唔健康o既循環, 有機會反而變好, 但乜都投訴呢樣o野我估就真係死症

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

咁都投訴

男爵府

醒目開學勳章

而家好多家長太保護自己d仔女
我做補習既....
個小朋友成高左廿幾分話自己平時管教有方,
同下一次考試唔小心低分左少少..幾分only
就話我出唔夠paper...

家長家長....我無野好講...
:;pppp:
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

大宅

見慣不怪

我試過叫一個小朋友自己交功課
(全班都係咁做)
放學佢阿爸走來罵我,
「點解一定要佢自己交?你唔識係佢書包到找架?
咁駛唔駛佢自己改埋d功課?」

樓主,算吧啦,呢個世界係好多怪人,
惟有警惕自己,教得到便仲盡量教,
家長教育比教小朋友仲難!

珍珠宮

原文章由 kittynleo 於 08-8-28 14:58 發表
見慣不怪

我試過叫一個小朋友自己交功課
(全班都係咁做)
放學佢阿爸走來罵我,
「點解一定要佢自己交?你唔識係佢書包到找架?
咁駛唔駛佢自己改埋d功課?」

樓主,算吧啦,呢個世界係好多怪人,
惟有 ...

嘩, 呢個真係極品wor,
咁你下次唔好叫佢食飯啦(assume全日制),
否則的話佢阿爸又會鬧你:
"點解一定要佢自己食? 你唔識喂佢架?
咁駛唔駛佢食埋你果份?"

別墅

我絕對同意你的體會, 明白為何現在的小朋友這麼難教, 因為父母都冇身教, 有一天我在商場被個手舞足蹈的小女孩打倒心口, 因是無情力, 都幾痛, 我只是自已很輕聲說了痴線, 就像遇了麻煩時, 有些人會自說”shit”一樣的聲線, 亦不是向著小朋友說, 個亞媽即刻話: ‘你至痴線, 小朋友都話痴線’, 我當場明白為何那小朋友(都有6, 7 )打倒人都吾識同人say sorry, 因為佢有咁既亞媽, 冇身教, 冇家敎!!

原文章由 八婆仔@ 於 08-8-28 13:28 發表

他們將於"小小小食店"時段內可以任意購買小食,每名學生獲分配的金錢總額, ...

伯爵府

畀面勳章

第時等法官教佢

講多無謂
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

首頁

尾頁

跳至