自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

家長好野蠻

大宅

呢個老豆真係short上腦.........
原文章由 kittynleo 於 08-8-28 14:58 發表
見慣不怪

我試過叫一個小朋友自己交功課
(全班都係咁做)
放學佢阿爸走來罵我,
「點解一定要佢自己交?你唔識係佢書包到找架?
咁駛唔駛佢自己改埋d功課?」

樓主,算吧啦,呢個世界係好多怪人,
惟有 ...

禁止訪問

男爵府

我以前都係做青少年中心既...所以,樓主,我好明白...呢D人真係買佢怕呀

大宅

事件中的同學乙母親現在不正視問題, 將來佢個仔會變成點呢??

小二 (即係7歲左右) - 偷錢, 講大話, 惡人先告狀, 唔知錯, 不悔改

唉~~

珍珠宮

原文章由 平安 於 08-8-28 16:44 發表
事件中的同學乙母親現在不正視問題, 將來佢個仔會變成點呢??

小二 (即係7歲左右) - 偷錢, 講大話, 惡人先告狀, 唔知錯, 不悔改

唉~~

延續丁蟹文化....

[ 本文章最後由 tkkmama 於 08-8-28 16:54 編輯 ]

大宅

真人板表叔恭
好睇過家好月圓
原文章由 平安 於 08-8-28 16:44 發表

唉~~

珍珠宮

呢個世界真係咩人都有

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我好希望學生乙家長睇到呢個 post

明白自己係有幾唔合理.....

又可以讓讓佢群下 BK D 好媽媽 .....

學習下正確價值觀念!

子爵府

個家長的觀念有問題, 唔怪得個仔會咁啦.....
希望呢個學生乙的家長睇到呢個post啦!!

禁止訪問

大宅

原文章由 八婆仔@ 於 08-8-28 17:01 發表
我好希望學生乙家長睇到呢個 post

明白自己係有幾唔合理.....

又可以讓讓佢群下 BK D 好媽媽 .....

學習下正確價值觀念!

如果佢睇到呢個post一定會再投訴老師, 話老師好講佢d野出去又話老師抵毁佢.

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 麟媽媽 於 08-8-28 14:00 發表
呢個家長,遲吓會嘗到今日自己種下的惡果。

我都估99%會係

男爵府

我個仔係補習社其中一個經歷,到而家我都唔知係唔係我既處理有問題,還是補習社有問題.......
話說有一晚,阿仔到心事時間才向我訴苦,話當日在補習社有個女同學,無端端整斷阿仔舊擦,阿仔當然閙咗佢幾句,之後阿仔去完洗手間回來,連舊爛擦胶都無埋,而整爛佢舊擦胶既女同學就忽然多咗半舊擦胶,阿仔話俾導師知,但係導師無理佢﹗於是第二日我接阿仔放學時,就向負責人張小姐反映,希望佢可以問清楚,到底係個女同學攞咗舊擦胶,還是我個仔講大話,於是果位張小姐就叫我個仔同佢一齊返入課室問清楚,而我就在外等候,最後張小姐同我個仔出返嚟,向我交代事件。
張小姐︰我問過果個女同學,佢好肯定話果舊擦胶係佢自己㗎,呢d擦胶度度都可以買到,真係無色認㗎噃.........
仔︰果舊擦胶真係我㗎(我個仔夠好肯定囉,我都未見過佢咁堅持 tim).............
張小姐︰但係坐係佢隔離d女同學都話果舊擦胶係佢㗎噃
仔︰.............(無出聲,但好委屈)(跟住好細聲話佢哋幾個女仔玩埋一齊,緊係會幫住晒啦)
張小姐︰咁啦...........我呢度有好多無人認領既擦胶,你揀舊啦
仔︰............(唔係咁想要,因為都唔係佢自己果舊)
張小姐︰揀啦.....揀舊啦........揀舊大㗎啦..............
仔︰...........................
最後阿仔好無奈咁求其揀咗一舊
當時我都唔知可以做 d 乜,唯有安慰阿仔,及提醒他自己都有責任,因佢唔小心保管自己物件,假如佢有把文具放回筆袋,相信未必會有呢件事。
件事仲未完,過咗兩日,又係到晚上心事時間,阿仔先話俾我知︰
仔︰媽咪,今日果個女仔俾返舊擦胶我喇......
我︰吓.......又會俾返你既,咁個女仔有冇講乜嘢呀?
仔︰佢剩係話俾返你喇........
我︰咁你有冇話返俾導師聽呀?
仔︰..........無,佢都唔會聽㗎喇..........
我︰咁你有冇話俾張小姐知呀?
仔︰吖....唔記得講呀,不過....講都冇用,佢哋會幫晒 d 女仔既........
我︰呢一刻到我好無奈,加點不滿,我不滿阿仔點解唔即刻同張小姐講返呢個結果,因為咁,會令人誤會阿仔之餘,亦無人知果幾個女仔講大話,其中一個仲偷人嘢,我只好將呢個感覺話俾阿仔知,好等佢有個警惕,下次再有類似情形,知道點樣應付
而家做父母真係好難,又驚佢學壞之餘仲要俾人閙無家教,但又驚佢太懦弱俾人恰

大宅

其實...唔見擦膠,係件小事,
樓主同你個小朋友都看得太重啦!
我都明白舊擦膠又爛又唔見埋,真係會令你仔唔開心
你可以安慰佢,同佢解釋返,
話另外個小朋友貪玩,唔知道咁做係錯的,
教你仔原諒佢
你亦可私底下同補習社負責人講,
請佢留意下呢件事,但一定唔係同個仔一起向補習社講
因為咁會令佢以後有d咩事便找你代出頭,
而冇左自己獨立處事既能力
小朋友之間有自己溝通的方法,應放手讓他自己解決

恕我直言,從字裡行間,發覺你仔可能比較文靜,
佢連大聲同負責人講明件事都唔敢,
而要媽媽出聲,可見他懷疑自己的能力,所以交比你去解決
你係時候要培養下佢自己解決問題的能力啦!

你信你阿仔,但係補習社來說,當然2個客仔都唔可以得罪啦
佢地既做法,冇話對與錯,只係保障自己啫
個女(小朋友)又唔係負責人的,
就算佢真係有做,但係佢堅持唔認,
個負責人都做唔到咩,難道夾硬要個小朋友認錯?
到頭來,個小朋友的家長又會投訴

首頁

尾頁

跳至