自由講場

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

亞囡今年讀K1,今日正式開學頭先送亞囡返學入課室時亞囡都好開心,亞囡坐咗無耐就開始喊,喊到嘔,見到有個老師行埋亞囡到用手指指住佢唔知講咩(因隔住門看到)跟住拿張紙巾比佢抹,亞囡繼續喊,另一個老師開始做早操,佢就收咗聲一陣跟住又喊到嘔,我隔住度門望到真係好心痛,好想沖入去攬住亞囡,跟住學校要關門,我地要離開,我便去學校出面,大約在亞囡課室位置聽到亞囡尖叫,好大聲喊,我真係好唔捨得,忍唔住自己終於喊咗出嚟,我真係好想湊返佢走,我而家好擔心亞囡唔知佢喊完未,唔知佢有無嘔,真係'牽腸掛肚'唔知有無打錯,好想快D到11:00可以接返亞囡.

珍珠宮

成長的一部份, 努力加油.

大宅

我今日都第一次送阿仔返n班,佢都有咸呀,但係我見到一個直頭唔肯入學校,d老師同阿媽都無佢辦法,捉佢又捉唔到,個小朋友係咁走係咁咸,最後唔知佢點呢?

等待驗證會員

見到亞囡咁樣,又幫唔到佢,真係好心痛,不過我地都要努力加油,頭先我亞媽打嚟問幾點接亞囡放學,聽到我係度喊.我亞媽話我痴線.

伯爵府

初初好多小朋友都會有咁嘅情況, 慢慢佢地都會適應, 你今日帶走左佢,
小朋友始終都要返學, 可以帶走幾多次呢
俾小朋友慢慢習慣群體生活, 遲 d 就會鐘意返學 tim.

[ 本文章最後由 88328mama 於 08-9-1 10:19 編輯 ]

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我囡囡唔係幼稚園,今日返小一喇
我同老公送佢到門口,我好唔捨得,好唔放心
我仲好想喊,老公就好淡定咁,
仲串我不如我都入去讀就可以睇到實啦
所以幾時都係媽媽最好

大宅

我囝囝今年讀n1, 8月份已經開學啦, 好彩佢返學就無喊, 不過係上星期四開始, 佢要搭母保車, 佢就好驚, 見我地無上車, 又閂車門, 佢就喊, 今日都係咁, 我99都話, 佢太細啦, 要自己坐車, 唔係幾好

我都唔想架, 咁我又唔放心個工人姐姐一個帶 2個返學 (因為囡囡只有 6個月), 我99又唔係成日係hk, 咁點喎

見到囝囝喊, 都好心痛

希望佢快d適應, 同埋唔會有其他小朋友係車度蝦佢啦

子爵府

我細囡今日都開始返K1...反而我覺得時間過得真係好快,好似生完冇幾耐.咁快又話返學...

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我阿女明日才開學n1班, 雖然學校比我地陪上堂一星期, 跟住就要阿女自己面對喇, 但我個心都開始有些忐忑不安, 都係擔心阿女會勁喊, 但我都要不停同自己講, 阿女遲早都要自己面對,這是成長的一大步, 對學校多d信心, 調適下自己的心情, 要比阿女知道返學係開心, 大家努力啦!

侯爵府

放鬆 d, 小朋友必經既成長階段, 回想 1.5 yrs, 阿仔返育嬰院我都唔捨得, 都有喊架, 阿仔當然喊到豬丙咁啦... 但我吔要放手, 小朋友才會成長....

到而家阿仔返 k1, 新學校 返咗 3 weeks more, 啱啱開學都 cry 咗 6 days, 而家逄 mon 返學都喊... 哈哈, 我冇咗感覺 lu

男爵府

上年我仔讀N1, 我非常唔捨得呀, 仲偷偷地喊tim!但今年轉左另一間讀K1, 對阿仔黎講都係新開始, 我仍然都係好緊張, 不過就無左唔捨得, 因都明白係佢成長既一部份。

男爵府

唉 ! 你哋呢d我全部經歷過, 諗番都好好笑,我亞媽又係話我痴線.
王子

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

雖然阿女無試過喊到嘔, 不過你地d心情我又經歷過晒
睇開d! 遲d當小朋友趕住返學玩, 連同你say goodbye都嫌浪費時間, 你仲想喊
原文章由 LouBB 於 08-9-1 10:30 AM 發表
唉 ! 你哋呢d我全部經歷過, 諗番都好好笑,我亞媽又係話我痴線.

伯爵府

好媽媽勳章

我囡囡今日返小一咯, 又冇乜唔捨得既, 但就怕佢去廁所同埋好急又唔夠膽同老師講咯....mouth:

珍珠宮

仔仔返n班時,佢喊我又想喊(死忍)。今日返小一,佢好淡定,好似冇乜野,但係我好唔捨得,仍然係又想喊(死忍)。我覺得個亞媽冇用過個仔囉

男爵府

原文章由 小木偶媽咪 於 08-9-1 10:18 發表
我囡囡唔係幼稚園,今日返小一喇
我同老公送佢到門口,我好唔捨得,好唔放心
我仲好想喊,老公就好淡定咁,
仲串我不如我都入去讀就可以睇到實啦
所以幾時都係媽媽最好 ...

唔駛擔心,d老師會幫你地照顧住小朋友.

加上,佢地都要成長,係要長大架啦!!

我今日都要帶學生排隊,

都見到有d家長帶埋相機影小朋友排隊既相.

因為我係0係學校做野,我都想像到自己個仔

返學,我都想喊.
做一個c9唔係易事.

水晶宮

原文章由 VKwan 於 08-9-1 10:39 發表
仔仔返n班時,佢喊我又想喊(死忍)。今日返小一,佢好淡定,好似冇乜野,但係我好唔捨得,仍然係又想喊(死忍)。我覺得個亞媽冇用過個仔囉 ...

你個仔咁醒啦, 老友應該放心啦.
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

男爵府

放心啦~~年年開學都係咁,父母忍心d一放低就走,唔好偷望,小朋友會適應得好快,我暫未見過cry多過半個學期...

係! 半個學期即係約4、5個月,因為有d父母自己都好緊張,唔覺意將d情緒都比咗小朋友,所以請各位放輕鬆。

不過一返學唔cry,又唔等如佢唔會一、兩個星期後唔cry wor~當小朋友發現返學不是一個隨心所慾的地方時,情緒會出來,到時父母都唔好太擔心,可以在家也執行一d規則,平衡家校的環境,小朋友會適應得較好。

男爵府

哈~記得我個仔K1嗰時帶佢返學佢冇喊,
但我就好唔捨得佢,返而我喊,
好啦終於可以開開心心帶佢返學啦,
話咁快呢三年就過佐.
跟住就升小一,
佢小一第一日返學我又
,唔知點解會喊架,真"水皮" (我老公話我)
又唔可以比佢睇到喎,
好啦我個仔今年升小三,
今日帶佢返學,我冇喊啦."叻佐" (又係我老公話)
不過都係有啲唔捨得.哈

首頁

尾頁

跳至