自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

切忌小朋友在返學前勁cry,家長就心痛遷就佢,佢一次得逞,以後都會用此手段控制你。

等待驗證會員

頭先11:00我,C6,99.亞公,亞婆四個人接亞囡放學,亞囡一見到我就係度喊,終於接到手,我就攬實亞囡,好似失散咗終於團聚既感覺,我亞媽話我未經歷過,所以會咁樣,而我99話我又無咁誇張呀,亞囡返學我係度喊,我覺得好唔啱聽,我無理會佢,我抱住亞囡,亞囡一直都唔開心,頭
'DUP DUP'唔講野,放學時問老師係唔係喊咗兩個鐘,老師話喊吓停吓,放學見到你地又係喥大喊,叫我明天起返學唔好比奶佢飲,因一喊就會嘔曬D奶出來,咁一早起身唔比奶佢飲,咁未好肚餓囉,而家我一唸起今早返學情況就會眼濕濕想喊,明天都唔知點算,得我一個人送亞囡返學,
我驚我自己唔捨得會接返亞囡走,頭先我亞爸叫我地明天返學兩個都唔好再喊喇,真係比佢激死

男爵府

原文章由 bebemanyan 於 08-9-1 16:39 發表
頭先11:00我,C6,99.亞公,亞婆四個人接亞囡放學,亞囡一見到我就係度喊,終於接到手,我就攬實亞囡,好似失散咗終於團聚既感覺,我亞媽話我未經歷過,所以會咁樣,而我99話我又無咁誇張呀,亞囡返學我係度喊,我覺得好唔啱聽, ...

學校有茶點時間,唔會餓親,明天也是返2hrs???

因為cry + 嘔佢都會好驚,有d小朋友情緒唔好,嘔到diry唔肯換衫都唔出奇,咁就唔好la。

樓主要加油!! 營造好d ge返學氣氛,唔好比囡囡ge情緒影響到你。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

!

原文章由 bebemanyan 於 08-9-1 16:39 發表
頭先11:00我,C6,99.亞公,亞婆四個人接亞囡放學,亞囡一見到我就係度喊,終於接到手,我就攬實亞囡,好似失散咗終於團聚既感覺,我亞媽話我未經歷過,所以會咁樣,而我99話我又無咁誇張呀,亞囡返學我係度喊,我覺得好唔啱聽, ... 我驚我自己唔捨得會接返亞囡走,頭先我亞爸叫我地明天返學兩個都唔好再喊喇,真係比佢激死

男爵府

頭先11:00我,C6,99.亞公,亞婆四個人接亞囡放學,亞囡一見到我就係度喊,終於接到手,我就攬實亞囡,好似失散咗終於團聚既感覺,我亞媽話我未經歷過,所以會咁樣,而我99話我又無咁誇張呀,亞囡返學我係度喊,我覺得好唔啱聽, ...

你無論幾唔捨得都唔好接佢走,呢個係阿囡ge成長過程,亦係你須陪佢經過,做媽媽的不要用自己的想法去妨礙小朋友成長期!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係呀, 當年我女K1喊到11,12月都仲有間歇咁喊架.

要比小朋友知道, 喊係無用既, 點喊都要返學; 慢慢佢地就會接受現實, 否則, 我地就會防礙0左小朋友融入群體生活, 防礙0左佢地享受上學既樂趣. 信任老師既安排吧.

原文章由 Japenese 於 08-9-1 16:51 發表

你無論幾唔捨得都唔好接佢走,呢個係阿囡ge成長過程,亦係你須陪佢經過,做媽媽的不要用自己的想法去妨礙小朋友成長期!!

男爵府

原文章由 YongXin 於 08-9-1 16:58 發表
信任老師既安排吧.

...

冇錯~~有時家長覺得老師攪唔掂佢地d仔女,其實可能係佢地自己唔放手、唔信任...

放心啦,今時今日ge學前教育好先進,唔打唔鬧唔體罰(罰企),大部份老師都愛鍚小朋友,專業ga,當然唔係100%,但有監管,放心~~~

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個女都番學番左兩個幾星期, 晌學校已經冇喊, 不過番到屋企成日鬧情緒, 有時瞓覺發開口夢都話唔番學, 食食吓飯或者玩玩吓無端端又話唔番學, 但又成日唱晌學校學番黎D歌仔

子爵府

兩年前. 我個女第一次番N1, 我見到佢喊晒口大叫媽咪, 極可憐呀! 我又局住要走. 眼淚忍到出門口, 終於忍唔住勁流出黎

伯爵府

我大女今年先返 n1
一見到校車咋, 就喊到咩咁
個心都o拿住o拿住

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

唉...me 2呀, 我個囡又係喊到嘔...放學接佢, 一見到我就變身做喊包...我問佢: 你聽日仲喊唔喊? 佢答: 會呀.
我答: 咁你喊喇. (廢事俾佢以為喊就可以解決問題)
Kaya Kwok was born on 31/JAN/05
Alvin Kwok was born on 05/JUL/12

男爵府

有d老師已是媽媽,見到d小朋友cry得悽涼,佢地都會眼紅紅,所以你地ge心情,老師都明白~~~

如果小朋友聽到「返學」反感,試吓用多d唔同ge語句表示,eg「小朋友等緊同你玩」「唔知老師今日會送咩比小朋友呢」...

如果係家長接放學,一定要早到學校,唔好要小朋友等你,咁你送走小朋友時就可以好肯定咁同佢講「你同小朋友玩到夠鐘,媽咪就會排第一嚟接你」。

就算小朋友cry,都千祈又唔好狠心到byebye都唔講就走,佢會冇安全感。

男爵府

原文章由 LOKITLING 於 08-9-1 17:26 發表

唉...me 2呀, 我個囡又係喊到嘔...放學接佢, 一見到我就變身做喊包...我問佢: 你聽日仲喊唔喊? 佢答: 會呀.
我答: 咁你喊喇. (廢事俾佢以為喊就可以解決問題) ...

good~仲要比佢知你執定手巾for佢cry時用

公爵府

我仔仔n1時,頭兩日我全程陪,第三日中間走,在學校內聽到他大喊,自己都眼濕濕.校長叫我出去食個早餐先返來接放學.第四日一入學校就"分手".遠離學校.雖然心痛,每次接放學都要笑笑口,分守手又要笑笑口,比佢覺得返學是開心的.你放心,不出一兩個月,小朋友就會適應,enjoy學校生活.

珍珠宮

熱血金章

各位喊包媽咪(包括我自己)
比你睇下自己將會...........繼續喊.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1687020
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

伯爵府

今日阿仔第一日返學,我無唔捨得呀,因為佢依幾日都只係返一個鐘,而且可以陪佢一齊上堂~不過阿仔好唔合作攪到有d唔好意思.....一開始上堂時只係玩玩具,阿仔梗係好開心喇,點知老師話唔好玩喇,要排隊行去廁所先,仔仔已經唔高興,佢話要玩埋先喎!!!我話唔得要跟大隊一齊做架,佢就開始黑口黑面....又唔肯跟住d同學一齊行,係都要拉住我.....去完廁所佢地去唱歌歌,我個仔就全程黑口黑面話唔要唱歌,我陪佢唱歌同玩都唔得..仲久唔久大大聲咁問玩完依道未,佢要走,返去玩玩具...人地個個小朋友都好開心上堂,得佢一個係道發脾氣....攪到我唔知點好\"/ 到左最後,老師有禮物送比佢地拎走時,個死仔包先開心返,肯睬人.....真係比佢激死.....

[ 本文章最後由 藍藍 於 08-9-2 01:59 編輯 ]
大b駿逸細b駿晞

首頁

尾頁

跳至