在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

做佐4年有多, 0的舊人個個已經走曬, 我已經係最耐既員工, 最近一年黎佐0的夾唔黎既同事, 但佢又好得老細歡心, 而且有個老闆娘, 連我個位既野下下問到實, 做到好冇意思, ,真係好唔想再做落去...有冇媽咪都係公司做得唔開心架 你地又會點決定呢

大宅

你年資都唔長,做得唔開心就揾過份.
越做得耐就越難決定.

別墅

我都知越做得耐越難搵~但一來就年尾, 二來公司近屋企, 又返5日, 年尾雙糧花紅.....如果唔係為佐份人工, 早就走佐啦, 出到去唔知仲可唔可以搵番咁既人工同會唔會仲差過宜家0個份

男爵府

而家年尾啦, 梗係攞埋雙糧花紅, 然後騎牛搵馬轉工啦(如果你真係做得好唔開心)

水晶宮

agree...雖則我無花紅..但我都會為左雙糧頂埋落去
原文章由 catherineleungg 於 08-9-3 12:20 發表
而家年尾啦, 梗係攞埋雙糧花紅, 然後騎牛搵馬轉工啦(如果你真係做得好唔開心)

大宅

捱埋今年,明年搵份好工啦!

大宅

原文章由 JOESPHINE 於 08-9-3 11:26 發表
我都知越做得耐越難搵~但一來就年尾, 二來公司近屋企, 又返5日, 年尾雙糧花紅.....如果唔係為佐份人工, 早就走佐啦, 出到去唔知仲可唔可以搵番咁既人工同會唔會仲差過宜家0個份 ...

咁你要衡量下,揾過份未必一定好,要看看自己的接受/忍耐程度去到邊.

大宅

份份工都係咁架啦, 你估我又做得好開心咩, 但為錢, 無辦法, 除非你好有信心搵一份好過而家既, 天下烏鴉一樣黑, 寫字樓就係咁, 辦公室政治, 我有時都諗, 寫字樓工係咪唔識合自己呢? 但係我覺得而家比以前成熟咗, EQ又高咗, 總之, 做好自己既工作, 其他野一既不理, 返工等收工, 收工等出糧, 出糧就等放假, 我公司個個都係咁, 我完全對呢間公司無歸屬感, 我已經算好, 我公司D人,老細唔喺度就蛇咗唔知去邊, 又長期講私人電話, 但我唔會做呢D野, 但係我好睇唔起呢D人, 我覺得做人唔好太過分囉,老細有出糧比你嘛

珍珠宮

有無工介紹做recep/admin呀...?pm比我啦...
唔該哂...
原文章由 JOESPHINE 於 08-9-3 11:26 發表
我都知越做得耐越難搵~但一來就年尾, 二來公司近屋企, 又返5日, 年尾雙糧花紅.....如果唔係為佐份人工, 早就走佐啦, 出到去唔知仲可唔可以搵番咁既人工同會唔會仲差過宜家0個份 ...

別墅

原文章由 JOESPHINE 於 08-9-3 10:43 發表
做佐4年有多, 0的舊人個個已經走曬, 我已經係最耐既員工, 最近一年黎佐0的夾唔黎既同事, 但佢又好得老細歡心, 而且有個老闆娘, 連我個位既野下下問到實, 做到好冇意思, ,真係好唔想再做落去...有冇媽咪都係公司做得 ...

我都好明你感受, 我係呢個公司做左2個月, 但係有個女同事成日都針對我,對我冇禮貌, 但係我冇得序佢, 都唔知點解, 但係全部同事同佢相處得好好(實際唔知有冇不和, 但係表面上係幾好), 但係我連表面上既友好都冇, 所以都做得唔係好開心, 日日谷住度氣, 因為佢同其他同事有講有笑, 我覺得自己好似獨家村(好孤獨), 亦都唔敢同其他同事講野, 宜家我過得一日得一日, 隨時辭職返去揍仔, 我唔係搵得好多, 不過想搵得一蚊得一蚊

大宅

原文章由 小齊 於 08-9-3 14:10 發表

我都好明你感受, 我係呢個公司做左2個月, 但係有個女同事成日都針對我,對我冇禮貌, 但係我冇得序佢, 都唔知點解, 但係全部同事同佢相處得好好(實際唔知有冇不和, 但係表面上係幾好), 但係我連表面上既友好都冇, 所 ...

小齊, 我最初入黎依間公司又係咁, 遇到個女同事excatly同你講個果一樣, 佢玩針對, 唔知幾時得罪左佢, 佢對人地好好架, 唯獨係自己, 仲知佢成日係同事面前講緊自己, 我都好明白..世界上係有依d人

當時我都係c忍, 無同佢玩"正面撞突", 我心諗我行得正企得正, 結果忍忍忍..忍左年幾, 時間可以証明一切, d同事都知道佢係咁講人是非, 其他同事都無乜野, 其他同事仲同我有講有笑. 佢見到之後, 都受到群眾壓力... 所以你唔好俾佢得呈~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唉...我都係返工返得好唔開心, 一個人做三個人既野, 冇人appreciate不特止, 仲會覺得你做得唔夠好, 個上司又廢, 幫唔到我地, 仲要成日煩q住哂, 一味得個講字, 好心收嗲啦, 你要我做既野, 交到俾你咪得囉, 你理得我點做呀!!! 初時以為你個腦生左0係個pat度, 點知原來你根本係冇既, 錯怪左你咁耐添, 真係唔好意思呀廢柴!!!!

唔係結左婚又有個囡, 顧慮多左, 我真係會唔做, 睇錢份上咋...
不過有左個囡真係成日諗住唔做返屋企凑囡算數.
唉...好矛盾......

別墅

原文章由 珊珊媽媽 於 08-9-3 14:51 發表

小齊, 我最初入黎依間公司又係咁, 遇到個女同事excatly同你講個果一樣, 佢玩針對, 唔知幾時得罪左佢, 佢對人地好好架, 唯獨係自己, 仲知佢成日係同事面前講緊自己, 我都好明白..世界上係有依d人

當時我都係c忍, ...

我估都好難改變局面, 因為個女同事實在太識做人, 可以講話好識擦鞋, 同好多不同部門既上司關係都好好, 不過我想走既原因除左呢個女同事之外, 間公司又麻麻地, 阿仔又大就快讀書我都想自己照顧佢

大宅

原文章由 pmhappy 於 08-9-3 23:32 發表
唉...我都係返工返得好唔開心, 一個人做三個人既野, 冇人appreciate不特止, 仲會覺得你做得唔夠好, 個上司又廢, 幫唔到我地, 仲要成日煩q住哂, 一味得個講字, 好心收嗲啦, 你要我做既野, 交到俾你咪得囉, 你理得我點 ...

如果經濟ok 咪鬼做

大宅

原文章由 小齊 於 08-9-4 00:50 發表

我估都好難改變局面, 因為個女同事實在太識做人, 可以講話好識擦鞋, 同好多不同部門既上司關係都好好, 不過我想走既原因除左呢個女同事之外, 間公司又麻麻地, 阿仔又大就快讀書我都想自己照顧佢 ...

嘩, 遇著依d人真係好難頂
你係咪工作上威脅到佢?

別墅

原文章由 小齊 於 08-9-3 14:10 發表

我都好明你感受, 我係呢個公司做左2個月, 但係有個女同事成日都針對我,對我冇禮貌, 但係我冇得序佢, 都唔知點解, 但係全部同事同佢相處得好好(實際唔知有冇不和, 但係表面上係幾好), 但係我連表面上既友好都冇, 所 ...

小齊,
我公司就係有個差唔多既人, 佢仲係GM, 而我管A/C既, 工作上唔多接觸, 佢份人頭腦轉得快, 又識做野, 又搵到大客, 係我公司一個客既員工, 後來無做, 我老細就搵佢返黎, 所以好BUY佢但佢對人無禮貌又無家教, 新入黎我公司時, 已經係FAIR到搶佐另一添阿頭(大陸市場)既客, 講野又大大聲咁, 但因為佢搵到大客, 我覺得佢係公司打橫行都得, 要點做就點做...
我見各同事都對佢言聽計從, 包括老細, 唔知係唔係我EQ底, 佢0的咁既死人態度, ORDER你去做野, 又無禮貌, 真係好鬼憎佢
二來因為公司有個老闆娘, 未讀過會計, 但居然教你點做數, 唔識又問長問短, 又要解釋比佢知點解要咁做, 唔合佢心意又要再照佢意思再做過, 煩到嘔...總之唔想玥做0的王親國戚, 又或者靠關係既公司啦, 好難頂

別墅

原文章由 Macusmama 於 08-9-3 14:07 發表
有無工介紹做recep/admin呀...?pm比我啦...
唔該哂...

recep/admin 就無啦, 不過我公司就長期請返大陸既merchan, purchasing manager 同qc manager~
但係請你都咪做啦, 老細成日開會開到12點幾1點, 試過2-3點添, 總之臨放工就會叫開會....又試過12點幾仲打電話比你問公司野~~星期六返半日, 0的同事3點幾搭緊火車接到老細電話, 問佢地做乜咁早落香港喎痴線架, 比埋24小時你好冇
所以我公司0的人做唔長架, 我除佢老細個細細佬同老婆外, 我4年就已經係員老級啦~(就連老細既二細佬, 舊同學, 朋友, 老闆娘既細妹係到做過既都走佐lu)~~~咁既公司, 你做唔做呀

別墅

原文章由 pmhappy 於 08-9-3 23:32 發表
唉...我都係返工返得好唔開心, 一個人做三個人既野, 冇人appreciate不特止, 仲會覺得你做得唔夠好, 個上司又廢, 幫唔到我地, 仲要成日煩q住哂, 一味得個講字, 好心收嗲啦, 你要我做既野, 交到俾你咪得囉, 你理得我點 ...

絕對同意~~好鬼憎0的無能人指生曬

別墅

原文章由 珊珊媽媽 於 08-9-4 01:18 發表

嘩, 遇著依d人真係好難頂
你係咪工作上威脅到佢?

我兩工作上冇威脅, 大家都係小職員, 又唔同部門, 真係好唔明, 我自己都有檢討自己, 我又冇得序佢, 又冇响公司講是非, 對人都會有基本禮貌, 我做好自己D工作就收工走人。但係有時好難頂, 過得一日得一日啦, 最多返去揍仔, 其實返工既時候都幾掛住阿仔

大宅

回覆 #1 小齊 的文章

真係人夾人緣, 唔知佢乜事仲意玩針對, 當佢透明, 下次激氣你就上黎腎, 唔好局住盞自己辛苦

首頁

尾頁

跳至