親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

去左N咁多次台灣, 連個囡都當左台灣係佢第2個家 (成日叫住開既酒店做"新屋企"! ), 我都收埋相當多既美食名單, 同大家分享下~

最近去完, 有3間我覺得係必食既!
1. 72牛肉麵 -- 可以話係我食過最好食既牛肉麵, 尤其是個湯底(我點左紅燒), 唔辣又諄厚又順口, 食完幾個鐘之後我個口仲會有果陣味既幻覺! (中間已經食左不少野食) D牛肉淋得來唔會完全冇咬口, 好好食~

2. 台南滷三塊 -- 好隔涉下, 但絕對值得一去! 推介黃金蔥花蛋(厚厚的煎蛋餅), 外面香, 入面嫩, 有蛋味又帶少少甜味, 蔥味唔係好覺(我愛蔥, 相信唔愛蔥既JM應該都受得到); 煎虱目魚肚, 煎得勁香脆, D肉好軟嫩有肉汁, 不會乾爭爭 ; 五花肉飯及滷肉飯, 都係帶甜味, 肉好香好林又不會死咸, 好岩小朋友食(我女不停叫要食飯, 好少見!)

3. 永林綜合料理(涮牛肉鍋), 佢係台南好出名, 所以如果會去台南既JM不妨搵黎食下, 係食溫體牛, 我地係點最貴果隻牛肉, NT480左右一碟, 雖然冇安格斯果D咁肉味濃, 但又真係會令你食唔停手架喎~ (認真, 真係唔知點解!) 我地叫左一個共鍋, 2碟牛肉(NT480同290果2款)(價錢係大約, 因為我地掛住食都冇影到餐牌), 仲炒左個菜, 最後食完加一份牛肉碎, 蛋, 飯, 佢地STAFF會幫我地煮成牛肉粥, 呢個先係精華, 絕對要點! 好食到再三回味! 我地決定下次屋企打邊邊都一定要買定一份牛肉碎黎煮粥食~

以下就係我地覺得好食, 如果有打算去果區玩, 可以買黎試下~
1. 北投
-- 王掌櫃私房滷味咸水雞, 佢既咸水雞係我食過最軟嫩又多汁, 我都食過不少台灣人推介既咸水雞, 不過總係覺得佢地D雞比較鞋, 即使雞比都一樣! 王掌櫃既咸水雞比較近似我地既白切雞!
-- 蔡元益紅茶, 我最鐘意佢既無糖紅茶, 好順喉不會澀, 有種回甘既感覺~ 鐘意無糖紅茶既真係要試下~

2. 西門町
-- 辣滷哇, 係熱滷水, 最特別係2面牆上面擺滿晒不同種類既菜, D菜仲要擺到好似花檔咁靚, 青翠欲滴, 睇見都想食~ 而且地方好乾淨, D菜都係洗到好乾淨, 味道都唔錯(我個人好喜歡食菜), 佢就係阿忠碳烤對面, 可以去買D碳烤又買D菜食, 平衡下~
-- 魏姐粉圓, 本來羅東先有得食, 而家西門町都有, 方便好多~ 食過好多不同甜品店既粉圓, 都係佢D最好食~ 連我女都每晚叫我買碗粉圓返酒店食(我地住西門町)
-- 楊記冰(唔係成都楊桃冰啊~), 係永和豆漿附近, 粟米冰好食, 仲有麥角冰唔係度度有, 佢都整得幾好食(食得落麥皮既人會覺得好好食)
-- 永和豆漿, 成日係度買早餐, 好多都好好味~

3. 中壢
-- 壹等品『霸王豬腳』, 推介豬腳飯(中段)! 入口充滿膠質但又不肥膩, 軟林有少少彈牙, 汁咸中帶甜, 食完覺得自己補充左好多骨膠原!! XDD (如冇中段, 可以叫豬腳飯, 口感相似但我覺得中段肉和皮比較平衡, 一起吃好食D, 蹄膀飯我覺得太多皮, 我唔太LIKE)

暫時諗到咁多, 有諗到或試到新野又補充下~

yyoouu    發表於 16-1-17 23:17
davywm    發表於 16-1-15 17:35
Connice    發表於 16-1-15 16:17
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

係咪我寫D野太差/太長? 下次都係唔好寫咁多野啦......

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:係咪我寫D野太差/太長

原帖由 小寶貝兒 於 16-01-15 發表
係咪我寫D野太差/太長? 下次都係唔好寫咁多野啦......
好有心既分享
我都明架,有時打咁多字都幾費神,呢度jm鐘意睇相,貼幾張美食相出黎引下佢地就會覆你

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

岩岩先睇到依個post, 多謝推介.

小寶貝兒    發表於 16-1-15 19:26

侯爵府

2024年龍年勳章

小寶貝兒    發表於 16-1-15 19:27

別墅

回覆:小寶貝兒 的帖子

我好鐘意食牛肉麵,下次去72試吓,多謝推介

珍珠宮

Biancacheung 發表於 16-1-15 16:01
好有心既分享
我都明架,有時打咁多字都幾費神,呢度jm鐘意睇相,貼幾張美食相出黎引下佢地就會覆 ...
好衰架你! 又了起我條引, 我好想食蛋餅~~~
好, 我下次相機先食, 咁就有相可以出POST啦~~~

珍珠宮

hmcola 發表於 16-1-15 16:27
我好鐘意食牛肉麵,下次去72試吓,多謝推介
真係堅正! 我3月底會再去, 到時我想試埋清燉, 睇下邊樣好食D~

子爵府

回覆:台灣美食推介 (主要北部)

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:Quote:Biancacheung 發表於 16-1-15 16:01

原帖由 小寶貝兒 於 16-01-15 發表
好衰架你! 又了起我條引, 我好想食蛋餅~~~
好, 我下次相機先食, 咁就有相可以出POST啦~~~ :wahah ...
可以買餅皮返黎,自己煎蛋餅,一樣咁好食

小寶貝兒    發表於 16-1-17 11:22

男爵府

回覆:Biancacheung 的帖子

請問魏姐粉圓, 近西門町哪處?

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 小寶貝兒 於 16-01-15 發表好

原帖由 Biancacheung 於 16-01-15 發表
可以買餅皮返黎,自己煎蛋餅,一樣咁好食
我喜歡去百佳買\"星加波出品\"果款。(無蔥既)

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:請問魏姐粉圓, 近西門町哪處?

原帖由 Man04 於 16-01-15 發表
在西門町成都路 ~
講起包心粉圓,背後果段故事真係可以拍一套電影,可惜最後離婚收場,其實我好同情個男老闆

男爵府

回覆:Biancacheung 的帖子

Thanks

珍珠宮

Man04 發表於 16-1-15 21:52

成都路, 國賓大戲院旁邊~
GOOGLE MAP
https://goo.gl/maps/En9fUrUGESM2

珍珠宮

12312 發表於 16-1-15 21:52
我喜歡去百佳買\"星加波出品\"果款。(無蔥既)
等我又去搵下先~~~ 我記得以前光華商場(仲係橋底果陣)門口, 有個阿婆賣蛋餅, 超好食架, 但後來好似冇再見過佢了~

珍珠宮

Man04 發表於 16-1-15 21:52
如果晚上9點前去到, 仲可以去埋附近既金峰魯肉飯, D魯肉飯同乾米粉好好食, 不過我地成日好晏先返到西門町, 唔係成日買到黎做消夜~
地址係呢度~
金峰魯肉飯

男爵府

回覆:小寶貝兒 的帖子

谢谢各位介绍😋

首頁

尾頁

跳至