跳至

首頁

尾頁

大宅

初初只係諗住餵到返工前(三個月),但諗住老公有敏感症,BB飲多d人奶對佢係好,想俾最好嘅BB!但又諗住返工壓力大,好快就無奶,咁就唔想自己make decision,佢要停就讓佢自然停止喇!

返左工,雖然好忙,但定時泵,又多左奶喎!雖然半人奶,但就諗住餵到六個月喇!target又set到六個月!

到今日已經四個月十八日喇!十月尾就BB六個月大!朋友話六個月開始食固體食物就會對奶需求減少,咁追奶就唔駛咁辛苦!有可能變全人奶!又驚BB六個月開始,媽媽抗體減少BB會易病!自己個心就十五十六!

但十一月係公司peak season,每晚十點幾先放工,到時泵奶真係一個問題!依家lunch可以泵一次,但到時黃昏要泵多次,咁又要帶多set野!而且可能連lunch都無得食,要食sandwich,咁就更加無時間泵奶!左諗右諗,左右為難!

點解無端端諗,係因為個租泵九月尾到期喇!如果續租,每個月計就貴好多,兩個月平少少,三個月就更平!咁就變相迫我再俾個限期自己!

大家又點情況?!

禁止訪問

子爵府

我d奶宜家已經好少,諗住餵到冇就收手,bb食落肚既每日都唔知有冇2安係媽媽奶,勁灰呀,想多d都唔得。

其實如果可以既話,我真係希望可以餵到bb1歲大,但以我既情況,極有可能隨時結束....呢樣我真係控制唔到。

伯爵府

好媽媽勳章

I want to self wean. I will feed until my baby no longer wants.

Even if you don't have time to pump, feed in the morning and at night!

大宅

我初初 set target 係返工前 , 後來見夠奶 , 於是一直餵 , 返工之後 supply 仲好左 , , 後來健康院既姑娘教我正確既埋身方法 , d 奶既 supply 就好夠 , 變左全人奶 b , 而家佢每餐 7oz 都仲追到 , weekend 仲可以整 d 冰奶 , 所以我會餵到冇為止 , 大家加油呀

複式洋房

I want to feed my baby at least 1 yr old.

侯爵府

醒目開學勳章

我本來都想餵到bb唔食為止,但而家可能隨時要停,因為bb肝酵素高,有可能係因為我嘅肝酵素高而影響到bb,我星期四會去驗肝功能,如果我真係我影響到bb,咁bb就再無媽媽奶食...

大宅

原文章由 mrs.hamster 於 08-9-9 06:53 發表
乜你租pump o個間續長d可以平d呀?我續幾多個月都係一樣,只係第一個contract先會租長d平d,雖然我無返工但係依家都同你一樣諗緊餵都幾時,因為pump奶都幾困身出街都唔去得耐,又唔可以修身住,不過我屋企12月有喜事到時我一定要 ...

係呀!我係有個swing,妳真係好記性!lunch泵奶用佢!但係屋企會用symphony!一早起身太趕,我如果用swing就遲梗到!

其實,我都有諗過忙嘅時候早晚餵,skip lunch一次,但又驚收得太緊要,因為繼續餵就梗係唔想太少奶!唉!自己其實都未諗緊,好茅盾。

如果妳就算出街,泵奶都唔係大問題架,好似我地在職返工一樣咋!妳只要有個泵奶schedule,都可以keep 到好多奶!正如我返工都多左都係靠定時泵一樣!

大宅

原文章由 yeeyeey2k 於 08-9-9 09:43 發表
我d奶宜家已經好少,諗住餵到冇就收手,bb食落肚既每日都唔知有冇2安係媽媽奶,勁灰呀,想多d都唔得。

其實如果可以既話,我真係希望可以餵到bb1歲大,但以我既情況,極有可能隨時結束....呢樣我真係控制唔到。 ...

妳有無飲多啲上奶湯水,豆漿,奶呀!總言知,水份要好多架!
妳泵定係埋身?我星期一至五全泵,但weekend埋身好有幫助架!又或者weekend三個鐘泵一次,初初會好少,但慢慢會多架!妳又可以試下nonichai喇!
唔好咁灰!一齊加油呀!

大宅

原文章由 mamibbchu 於 08-9-9 18:01 發表
我本來都想餵到bb唔食為止,但而家可能隨時要停,因為bb肝酵素高,有可能係因為我嘅肝酵素高而影響到bb,我星期四會去驗肝功能,如果我真係我影響到bb,咁bb就再無媽媽奶食... ...

咁慘!希望妳同bb都無事喇!
點解無端端會幫bb驗肝嘅?

大宅

我都係set 咗target去到仔仔半歲就停, 但我諗到時都會掙扎繼唔繼續~~~! 可能到時唔泵得咁密, 一日泵兩次喇!! 但點都係假, 最緊要係keep到奶量, 如果唔係到時都唔駛諗lu~~!

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

原文章由 smileynemo 於 08-9-9 20:54 發表

咁慘!希望妳同bb都無事喇!
點解無端端會幫bb驗肝嘅?

因為bb出世黃疸所以要照燈,黃疸退左之後醫院一路有定期幫bb抽血監察住個情況,所以就發現bb個肝酵素一路微升緊,醫生話所有bb出世時肝功能都未十分成熟,所以呢個情況好多bb都有,如果唔係一路check住,b女又食得瞓得玩得,精靈到不知幾曵,我地都唔會知道佢有呢個問題.

大宅

原文章由 mrs.hamster 於 08-9-10 07:59 發表
我每日個pump奶schedule係 ~6:30 / 12:00 / 17:00 / 21:30 咁囉,咁就岩岩好可以夠一次一餐,如果遲咗pump又唔見會多咗囉,所以要準時pump,如果唔係下一次就唔夠阿仔食一餐,所以去街去唔得夠囉,如果真係去耐咗就可能要補奶粉 ...

你既然 pump 夠比佢食 , 點解你唔埋身餵 ? 埋身餵可以 stimulate 你自己多 d 奶 , 我而家同阿 b 出街時都係埋身 , 好方便同埋帶少好多野

子爵府

mamibbchu
希望你地兩個都冇事啦。

smileynemo
啱啱返工果陣都有好勤力咁飲呢d,仲特登去買黑豆返黎炒,但係好似冇咩幫助,總之一返工就跌得好勁,宜家都唔知可以做d乜黎增加返奶量。

禁止訪問

複式洋房

I am also a "full pump" working mom. My B is a fully breast milk bb.
Pumping in the office is not easy, time and location are really a matter. No employer likes employee to do personal stuff in office hour. HOWEVER, having an ability to feed BB is really our honour. Let's feed our B as long as possible.
Keep up, all Breast Feed + working mothers!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

如果你擔心 11 月工作忙到連泵奶都未必得閒既話, 不如續租多 2 個月睇下應唔應付到先, 雖然續租 3 個月係平 D, 但如果到時你工作上忙到唔得閒泵奶, 但錢就俾左咯, 條數都係番度, 又要為工作拼勁又要餵奶怕你身心都會好疲勞, 又會影響心情照顧 BB, 捱得過到時先再續耐 D, 捱唔過起碼都唔會蝕好多.

我初初 set 既 target 係餵到 BB 滿月, 跟住就兩個月大, 跟住三個月大, 到宜家 BB 三個半月大, 除左頭兩個月係全人奶之外之後係半人奶, 次次臨到 target 前幾日都同自己講餵夠啦由得佢自然冇奶, 但唔知係咪咁諗心情放鬆左冇再咁 stress 成日驚唔夠奶所以宜家奶量好穩定, 我都係因為要返番工, 雖然係 part time 時間唔長日數唔多, 但一放工谷奶谷到好唔舒服要拿拿林撲番屋企餵奶, 搞到去街去唔得耐, 要耐就要帶埋 BB 出去, 有時唔係咁方便, 但另一方面又唔捨得, 所以我都心大心細諗緊點好.

[ 本文章最後由 usbaby 於 08-9-10 13:43 編輯 ]
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

大宅

原文章由 mrs.hamster 於 08-9-10 12:47 發表
我無比佢埋身食呀,因為佢係超心急食,5mins食完5oz,用chuchu奶咀食到"chek chek"聲好似飛車咁,以前埋身餵開頭d奶出得快佢都仲肯食,之後出得慢d都發老脾,我成日以為自己唔夠奶但係自己一唧就噴出黎只不過係慢d囉,所以我都無再 ...

其實當阿仔大左有力左 , 佢埋身食會好似食樽咁快 , 你諗下樽係一條奶柱 , 而埋身點止一條 , 阿仔而家埋身 , 最多食 5-10 mins 一定收工 , 所以我 weekend 埋身餵可以抖下唔洗 pump 奶 , 你不如都 try 下啦 , 對自己有 d 信心 , 加油 !!!

大宅

我就準備餵到6個月, 之後就開始慢慢停.

始終要返工, 而自己又想修身.

首頁

尾頁

跳至