自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我想問開一部3/4冷氣貴d定開3把 16吋風扇貴d呢?

因為依家轉涼左,晚上訓時如果唔開冷氣,但就要開3把風扇吹先訓得,兩個仔上下格床一人一把,我同c6一把,唔開風扇又好焗同無咩風吹入房,我地無間到房,所以可開一部3/4!

大宅

睇下你風扇開高定低
如果開高的話,分分鐘貴過開low cool的冷氣

大宅

我會開風扇, 空氣會流通d, 除非窗外面係廢氣~

男爵府

原文章由 笑嘻嘻 於 08-9-9 19:36 發表
我想問開一部3/4冷氣貴d定開3把 16吋風扇貴d呢?

因為依家轉涼左,晚上訓時如果唔開冷氣,但就要開3把風扇吹先訓得,兩個仔上下格床一人一把,我同c6一把,唔開風扇又好焗同無咩風吹入房,我地無間到房,所以可開一部3/4! ...

我會開一部3/4冷氣

超級版主

超級版主

e排幾涼wor

打開窗,開風扇,較定時

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

應該3把fan貴dwor 不過都睇你果部係咩冷氣,有d冷氣都幾慳電

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都會選擇開冷氣 雖然呢排好似涼左d , 但吾想訓到半夜熱醒 mouth: 再等一排低過23-4度 , 就考慮淨係開風扇

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 teresa621 於 08-9-9 20:18 發表
應該3把fan貴dwor 不過都睇你果部係咩冷氣,有d冷氣都幾慳電

"開利"買左兩年!一級能源!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 bktcc 於 08-9-9 20:13 發表
e排幾涼wor

打開窗,開風扇,較定時

較時間掣我都想,但c6訓訓下死醒我實比人鬧!

超級版主

超級版主

乜佢地好怕熱咩

不如叫佢地3個投票

開乜

複式洋房

開冷氣

男爵府

比我會開冷氣~

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 bktcc 於 08-9-9 20:41 發表
乜佢地好怕熱咩

不如叫佢地3個投票

開乜

佢地會投開冷氣的!

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

如果係一般家用風扇x3 (唔係牛角扇)

電費會平過3/4匹冷氣機的
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

超級版主

超級版主

咁開冷氣

叫佢地夾錢la

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好有趣既問題, 我去左panasonic 既網頁搵到以下既資料, 雖然技術應該有其他因素影響冷氣耗電但參考吓LA.

http://www.panasonic.hk/ha/chinese/feature_577.aspx

http://www.panasonic.hk/ha/chinese/feature_448.aspx

一把16吋的風扇以高轉數運行時耗電為44-53瓦, 3把同時開動最高都係160瓦左右.

而3/4匹冷氣, 輸入電量為0.73KW(千瓦), 即730瓦

所以用一部3/4匹冷氣應比同時開3部16吋風扇耗電高.

伯爵府

我開 2 把成日都俾 c6 話不如開冷氣,
但係開左冷氣之後, 半夜就會好涷,
所以就祇係開風扇就算, 唔駛冷親.

大宅

我地果把係掛wall 風扇, 可以吹晒成張床, 好涼, 所以訓覺比較少開冷氣, 對小朋友d氣管無咁好, 又唔驚亞囡dum 被

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我記得好耐以前啲貴啲既窗口機有個叫sleep mode, 話可以每隔一兩小時會升高一兩度, 等你唔會訓訓吓冷親, 而家好似得分體機至有Sleep mode.

原文章由 jovychan95 於 08-9-10 01:05 發表
我地果把係掛wall 風扇, 可以吹晒成張床, 好涼, 所以訓覺比較少開冷氣, 對小朋友d氣管無咁好, 又唔驚亞囡dum 被

複式洋房

原文章由 clpapa 於 08-9-9 21:37 發表
好有趣既問題, 我去左panasonic 既網頁搵到以下既資料, 雖然技術應該有其他因素影響冷氣耗電但參考吓LA.

http://www.panasonic.hk/ha/chinese/feature_577.aspx

http://www.panasonic.hk/ha/chinese/feature_448. ...

一定係開fan慳電.

首頁

尾頁

跳至