自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:又係,點解人哋有而香港冇既

日本人多數基本上都比較自律,當然有人唔規矩。如果香港又攪,啲攪事人又會話吸煙都冇自由,港府好獨裁

ac917    發表於 16-1-14 14:37

男爵府

fungwongphie 發表於 16-1-14 11:21
咁你公司policy係點先? 公司唔做D人咪會當冇事囉
佢最大.....呢到係事務所,佢日本派來,所以最大。而且日本來出trip既日本人都係照食,但其實大廈都講明要吸煙要去6樓室外平台,佢地都知道架,但就...唉

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

sumbaby2011 發表於 16-1-14 11:24
日文告示,全為漢字,中國人都睇得明。

新宿區,周圍都係人。強國最多人吖嘛
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

catcatmak 發表於 16-1-14 11:26
佢最大.....呢到係事務所,佢日本派來,所以最大。而且日本來出trip既日本人都係照食,但其實大廈 ...

好慘 同管理公司反映得唔得呢又? 因為中央冷氣⋯⋯其他層都會聞到的

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

伯爵府

fungwongphie 發表於 16-1-14 11:26
新宿區,周圍都係人。強國最多人吖嘛
中國人去到南韓、日本,應該好有親切感,周圍都有好多漢字,承傳咗中國古代文化;
反而在今日的中國古代文化發源地,咩都揾唔到,世事就是咁諷刺。:

公爵府

文明的社會是一日一日咁建造. 由吸煙區/非吸煙區 去到室內全面禁煙有一個過程, 所以當社會有一定的支持時, 呢d規例就會出來.

不過現今香港已開始大陸化, 隨時可能倒退都唔定.

水晶宮

點解啲人仲食煙!唔係覺有型化!

男爵府

至憎呢d人.

子爵府

引用:Quote:TiffChan+發表於+16-1-14+10:58+人係

原帖由 fungwongphie 於 16-01-14 發表
言則,你覺得而家D吸煙人有自制?
我係話下下要人提,出示標記,唔係一種好現象係人嘅素質係走緊下玻。人以前注重孝道,唔會要有政府宣傳,多d 關心老人家。如果人人自律。知道要讓位俾老弱傷殘,大肚婆,唔需要設置關愛座。

侯爵府

超憎煙味

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

珍珠宮

TiffChan 發表於 16-1-14 12:38
我係話下下要人提,出示標記,唔係一種好現象係人嘅素質係走緊下玻。人以前注重孝道,唔會要有政府宣傳,多 ...

其實從來係比較少見自律吸煙既人
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

koko2000 發表於 16-1-14 11:40
文明的社會是一日一日咁建造. 由吸煙區/非吸煙區 去到室內全面禁煙有一個過程, 所以當社會有一定的支持時, ...

正常人係希望進步
我哋唔要強國化
何謂不誠實使用電腦??

侯爵府

除左呢個仲要整多兩個,勿拋垃圾,勿吐痰

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 fungwongphie 於 16-01-14 發

原帖由 TiffChan 於 16-01-14 發表
我係話下下要人提,出示標記,唔係一種好現象係人嘅素質係走緊下玻。人以前注重孝道,唔會要有政府宣傳,多 ...
你都識講,就係因為d 人唔自律先要出告示,外國都有簡體字告示提醒強國人啦。

大宅

日本條街會畫個區域俾人吸煙,如果香港肯咁做,d人應該會自覺行埋去先食既

公爵府

子爵府

引用:今年新年的晚上,响日本見到有幾個人執法,

原帖由 fungwongphie 於 16-01-14 發表
今年新年的晚上,响日本見到有幾個人執法,响燈位前叫D人唔好一路行一路食煙,我當然拍哂掌啦。不過由於嗰2 ...
支持香港都要有! 我同老公都成日講應該政府立例禁止所有人一路走一路食煙,要食就自己死埋一二角食!
落樓梯先死,吸晒,我一聞到2手煙個頭真係痛到入\"暈精\"

幾時先上到車.....

公爵府

好媽媽勳章

sumbaby2011 發表於 16-1-14 11:24
日文告示,全為漢字,中國人都睇得明。

咁又係呀, 漢字連香港人都睇得明, 香港人一路行一路食都非常非常之多GA

公爵府

好媽媽勳章

c.hutchson 發表於 16-1-14 14:24
支持香港都要有! 我同老公都成日講應該政府立例禁止所有人一路走一路食煙,要食就自己死埋一二角食!
落樓梯 ...
香港都要D煙民肯自律先得GA, 事實係香港煙民好多唔理人, 一路行一路食, 總之無人睇到就照偷雞食, 如果你話佢, 佢仲會XYZ#%$你, 啱啱早兩個星期法庭先判咗單

伯爵府

健朗媽咪 發表於 16-1-14 14:27
咁又係呀, 漢字連香港人都睇得明, 香港人一路行一路食都非常非常之多GA

在咁多漢字的地方,有無多一份親切感?
有無為中國唐漢的盛世而自豪?中國古代文化傳揚四海。

(p.s. 我意思係單是讓日本國民睇的告示,標語,都有咁多漢字)

首頁

尾頁

跳至