跳至

首頁

尾頁

洋房

我囝囝宜家9個月了,大半個月前開始有痾灰屎,起初第一次我發現時,只有少少係灰色的(大約一粒仔左右),後來再痾便便又冇事,間中又會發現呢個情況,試過有一次全部都係灰色便便,仲係比硬身,每次囝囝痾呢啲屎都會好似痾得好辛苦咁,我曾經去問過醫生,一個私家,一個政府的,兩個都話如果BB冇減食慾,又玩得,又訓得,冇咩問題,可以觀察吓,政府嗰個見過我囝囝話佢冇面黃,尿都冇黃,所以唔會係肝或膽嘅問題,可能同飲食習慣有關,但我唔知咩會令佢痾灰屎!
我囝囝啲粥仔都只是食一般食物:薯仔,番茄,魚,西蘭花,節瓜,菠菜,瘦肉等等!(每次兩款)
請問大家有冇同樣問題出現,是否與哪隻食物有關呢?

大宅

係咪飲左開奶茶 ?我個仔飲完d屎色都係怪怪架

別墅

有無轉奶粉呀??

洋房

係呀~~飲過開奶茶呀,奶奶自己買返嚟煲嗰啲囉!會架?我聽過話會痾綠色便便喳,灰色就驚啲囉,你個仔痾咩色架?

原文章由 vancouver 於 08-9-11 22:41 發表
係咪飲左開奶茶 ?我個仔飲完d屎色都係怪怪架

洋房

無轉過呀,出世到宜家都係同一隻,明治囉!!
原文章由 irenepyy 於 08-9-12 16:31 發表
有無轉奶粉呀??

[ 本文章最後由 miffyyu 於 08-9-18 11:33 編輯 ]

伯爵府

我的九個月寶寶昨天喝了一向會喝的美素高奶粉,此外喝了一點紅蘿蔔及馬鈴薯湯,另外吃了有南瓜、豆腐和少許魚肉的粥,今天的糞便是灰色的粒狀的,跟平常完全不同顏色,有點恐怖! 他今天的精神狀態跟平日差不多,願意吃東西,請問有沒有人知道是甚麼原因,要不要帶他看醫生?謝謝回答。

洋房

好可能同啲馬鈴薯有關喎,我都係之前成日比馬鈴薯比仔仔食,之後就痾灰屎喇,我宜家都停咗冇比個仔食,so far又真係冇事喇喎!

原文章由 hkaa 於 08-9-28 17:01 發表
我的九個月寶寶昨天喝了一向會喝的美素高奶粉,此外喝了一點紅蘿蔔及馬鈴薯湯,另外吃了有南瓜、豆腐和少許魚肉的粥,今天的糞便是灰色的粒狀的,跟平常完全不同顏色,有點恐怖! 他今天的精神狀態跟平日差不多,願意吃東 ...

禁止訪問

伯爵府

洋房

吓~~咁緊要, 痾咗8個月呀, 我個bb食日本明治架, 一路都冇事架, 便便正常架, 係7,8個月時開始係粥仔度加比較多款式食物比佢先係咁,我問醫生都話可能係同佢飲食有關, 所以我咪試吓停咗薯仔囉, 又真係冇喇喎宜家!!

原文章由 sarawong 於 08-9-30 21:36 發表
我想問你bb食邊隻奶粉? 我呀b一出世就係灰色屎, 係好似紅毛泥既色, 灰到八個幾月, 一個月大既時候入過醫院check咗3日兩夜, 乜事都冇!

洋房

原文章由 sarawong 於 08-9-30 21:36 發表
我想問你bb食邊隻奶粉? 我呀b一出世就係灰色屎, 係好似紅毛泥既色, 灰到八個幾月, 一個月大既時候入過醫院check咗3日兩夜, 乜事都冇!

我的bb和你一樣, 問醫生說no problem, 而她在7個月由A+轉了日本雪印, 便沒有再灰色屎;
不過食A+時, 她往在婆婆家的日子是沒有灰色屎, 但往在99家就有, 可能和水的質數亦有關.

首頁

尾頁

跳至