自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

激鬼氣, 話說今早同c6係將軍澳轉車去調景嶺(mtr)往太子, 我地最後入, 明明見到仲有位, 但有個男子背向我但偏偏唔行入d, 我己經講唔該, 佢都冇反應, 我個c6企係我隔離話佢前面有位但唔行入去, 跟住我就話d人咁自私. 跟住我c6就用背脊迫佢背囊, 點知個男子特登好快咁縮後d位, 等我c6失重心向後移, 根本個男子就大把位, 如果唔係點會有位縮向後面架. 跟住, 我c6望住佢, 佢又望住我c6, 佢話: "咩事呀你", c6: "你個背囊迫住我老婆呀", 佢話: " 我唔係迫住你呀, 迫住你老婆咋嘛", 我個時又衰, 唔識話佢, 跟住c6又再同佢嘈, 我叫c6唔好同佢嘈. 費事有失身份.
而家香港地d人, 好鬼自私, 想快d出閘走去對面車搵位坐都唔洗咁企晒係門口呱, 搭唔到呢班咩搭另一班囉, 離晒譜! 而家香港人似足無文化人! 都唔知香港個九年免費敎育敎佢地d咩野. 個個好似變咗冷血動物!

呻完!

超級版主

超級版主

想快d出閘走去對面車搵位坐都唔洗咁企晒係門口呱

>>>未必架,有d人鐘意企係門口係
1.可能下個站係對面門口開
2.背脊有野"埃",唔駛用手扶

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

d人個個好似木頭人咁, 唔識郁ga

大宅

原文章由 bktcc 於 08-9-12 10:54 發表

>>>未必架,有d人鐘意企係門口係
1.可能下個站係對面門口開
2.背脊有野"埃",唔駛用手扶

我其實都係下個站就出去對面搭車, 但唔會成個人企係門口郁都唔郁, 老實講, 我成日諗: "你咁做, 人地又咁做, 當人地做時, 你就會話人, 咁你有冇諗過其實自己都係咁既人?", 所以, 我覺得做人唔好咁自私囉, 山水有相逢嘛, 呢個係我想法囉.

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 piyo28 於 08-9-12 11:00 發表

我其實都係下個站就出去對面搭車, 但唔會成個人企係門口郁都唔郁, 老實講, 我成日諗: "你咁做, 人地又咁做, 當人地做時, 你就會話人, 咁你有冇諗過其實自己都係咁既人?", 所以, 我覺得做人唔好咁自私囉, 山水有相 ...

但係香港人大部份都係咁自私.咁無公德心. 雖然我都係香港人, 但我都不欣賞呢d 行為.

水晶宮

回覆 #1 piyo28 的文章

我都係响TKO站上車, 响bk度呻個呢班自私人, 亦都鬧過好多呢d人, 但イ巨地面皮厚, 無計

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

唉.......我覺得自開放左自由行後
香港人d公民意識差左好多...唉...
[

水晶宮

呢個站好明顯大部份都係呢d人
原文章由 bktcc 於 08-9-12 10:54 發表

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

原文章由 Doraemon_ng 於 08-9-12 11:07 發表

但係香港人大部份都係咁自私.咁無公德心. 雖然我都係香港人, 但我都不欣賞呢d 行為.

唔通呢d就係表示我地香港係一個大都會, 大都會既人就係咁! 唉!!!

大宅

原文章由 CINDYC 於 08-9-12 11:13 發表
我都係响TKO站上車, 响bk度呻個呢班自私人, 亦都鬧過好多呢d人, 但イ巨地面皮厚, 無計

真無奈

別墅

唔只地鐵, 搭巴士都一樣, 有時巴士d人塞住哂o係前面唔行後d, 搞到d人上唔到車, 但其實後面仲係空o既!
有次又係咁, 有個男人正正佢後面大把企位, 個巴士司機大叫"企入d啦!!" 佢都仲係唔郁, 仲"o即"左一聲話:"真係麻煩!"
都唔知佢媽媽o係佢細個o個陣點教佢o既

侯爵府

巴士都係,明明有好多企位,死都唔行入去,
攪到要等下一班!

子爵府

畀面勳章

早輪搭巴士由上層落下層準備落車,有個女仔行我前面,周圍大把位,佢一落到下層雙手就痴住樓梯條扶手唔郁唔行,好聲好氣講左幾次"唔該!可唔可以行前D",越講越大聲佢重扮聽唔到,嬲到我直頭大聲話佢~小姐!扮model呀,響到擺post!行開D啦,阻住哂 ~佢咪即刻行前,諗起都嬲

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

原文章由 piyo28 於 08-9-12 10:42 發表
激鬼氣, 話說今早同c6係將軍澳轉車去調景嶺(mtr)往太子, 我地最後入, 明明見到仲有位, 但有個男子背向我但偏偏唔行入d, 我己經講唔該, 佢都冇反應, 我個c6企係我隔離話佢前面有位但唔行入去, 跟住我就話d人咁自私. ...

係咁架啦d人, 有時返工放工搭巴士又係, 明明後面好多位, d人都唔行入去, 企哂喺門口, 唔通後面有鬼

首頁

尾頁

跳至