自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大仔宜家五年級,身邊啲同學仔都已經去啲英語會話補習。
有啲係外籍導師;有啲係英文好叻既本地導師……
身邊啲家長話去中學要英語面試、叩門都要係小朋友英語會話。
其實啲導師都係傾下新聞、生活既野、有啲仲會專係有關面試既問題……

問題1:我唔知點請?或者去邊度學?
問題2:好怕搵左啲差既導師。
問題3:價錢由250至650元/1小時。

請問如果我唔識用英文跟小朋友對答訓練、係咪真係有需要去比小朋友去學英語會話班?
我大仔宜家會久不久睇下明珠台、睇英文故事書,叫他先查唔識既字解釋及讀音,再讀一次比我聽!
真心請教!

伯爵府

引用:大仔宜家五年級,身邊啲同學仔都已經去啲英

原帖由 小可人媽媽 於 16-01-30 發表
身 ...
問題3: 250-650元/1小時,價錢好參差,太貴又負擔不起!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有冇問同學仔喺邊度補?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:真心請教已有小朋友上中學既網友意見!

學校應該有training教中英對答

大宅

我大女名校中二,我們曾經一起經歷過扣門面試,因第二輪會見家長。

我覺得面試時英文流利固然重要,但表達能力和態度更加重要。我女兒是小五起參加學校的面試班(免費),有外籍老師負責;再額外在家附近補習社報了一個8堂的面試班。平常心面對就得了。

面試題目並不深奧,會問學生平時的生活習慣、一些科學問題、怎樣學英文的問題、生活常識問題、平時和家人如何相處、曾經去過那裏旅行和有何感受⋯⋯

學生只要有禮貌、有自信、真誠地和校長或老師對答,讓他們覺得你思維敏捷、大方得體、言之有物⋯⋯是適合他們學校的學生先最重要。

男爵府

回覆:鎸瀛媽 的帖子

Good sharing..thx

伯爵府

引用:有冇問同學仔喺邊度補?

原帖由 DoReMi媽媽 於 16-01-30 發表
有冇問同學仔喺邊度補?
有啲講上門!
有啲家長有啲係:大圍、紅磡、黃大仙、油麻地……但我住東涌。

伯爵府

引用:我大女名校中二,我們曾經一起經歷過扣門面

原帖由 鎸瀛媽 於 16-01-30 發表
我大女名校中二,我們曾經一起經歷過扣門面試,因第二輪會見家長。

我覺得面試時英文流利固然重要,但表達 ...

謝謝妳啊!
妳囡囡間學校好好啊!👍👍👍
其實妳覺得有無需要從小五開始就比仔仔去補會話呢?☺

珍珠宮

引用:大仔宜家五年級,身邊啲同學仔都已經去啲英

身 ...
我女由細開始對菲傭姐姐,所以不怕英語對答,而且還很喜歡英文科,但小四開始已找大學生上門補作文同會話,面試只要放膽講就可以了

伯爵府

引用:Quote:原帖由 小可人媽媽 於 16-01-30 發表

原帖由 sarali 於 16-01-30 發表
我女由細開始對菲傭姐姐,所以不怕英語對答,而且還很喜歡英文科,但小四開始已找大學生上門補作文同會話, ...
我家姐姐只識印尼話和廣東話。☺
我都想請上門英語會話補習!想問下,妳講導師時,會有咩要求同注意?因為我之前試過上網搵數學導師幫我二女補習。點知個導師教我女其中一課短除法功課,做17題,錯了4題!仲要教錯我女計算方法!所以我擔心運氣不好,會請唔到好既導師!Thx!

子爵府

用$50去報直資中學, 直情面試仲好,有D直資中學安排12月同3月有面試, (已錯過12月,唯有寄望3月)當年我仔去咗羅定X中學面試,家長會睇到自己的小朋友強弱項,

羅中面試有2部份,
1/ 單對單面試英文對話
2/ 小組討論
三位老師一起與7/8個同學一齊面試, 家長會安排坐後面, 家長們不用參與, 睇到自己的小朋友表現, eg : 郁身郁勢, 打喊路, 披頭散髮, 主唔主動爭取發言

到時自行面試, 家長再培訓小朋友答題技巧, 態度, 儀表

最後兩間自行都無收,但佢自己覺得面試時, 好有自信一間比一間好, 問心無愧

我自覺呢五十蚊係好抵比,好過參加面試班

伯爵府

引用:用$50去報直資中學, 直情面試仲好,有D直資

原帖由 loklokma47 於 16-01-31 發表
用$50去報直資中學, 直情面試仲好,有D直資中學安排12月同3月有面試, (已錯過12月,唯有寄望3月)當年我仔 ...

宜家五年班已經可以申請報名?麻煩妳pm我間中學全名,好嗎?感激!

大宅

畀面勳章

回覆:真心請教已有小朋友上中學既網友意見!

流利的會話是從小培養,英語普通話也是首要打好發音(例如學普通話要先學聲母母及拼音,多聽多說才能說得正確及流利,除左睇電視,多看電影會更好,還需要互動才更有進步。

如經濟可以,我會建議找外籍英語老師補習,如我個人就更會特別要他們有受訓老師的資格及英國人才聘請。另外,個別學習劍橋英語課程,也會有聘請外籍英語老師教授oral, 你可多留意。如未能負擔,可利用暑假寒假或復活節假期,報讀由國際學校舉辦、英x文化協會、尖咀的YMxA of HK英語活動日營,增加子女的學習英語環境。

以上是我的小小分享,希望幫到你。

REJOICE

子爵府

睇漏五年級,要六年級先可報名,而家整靚個呈分試,六年級開學就留意D直資中學,可以搵間近自己,呢間直資中學係大埔近我,同埋只知呢間家長可以參與面試過程!

ps : 我有朋友大包圍報直資中學,比$50-$100攞面試經驗,小朋友都算醒目,試完就自知自己嘅不足,知道咩係一山還有一山高!

伯爵府

引用:流利的會話是從小培養,英語普通話也是首要

原帖由 ekoo 於 16-01-31 發表
流利的會話是從小培養,英語普通話也是首要打好發音(例如學普通話要先學聲母母及拼音,多聽多說才能說得 ...

有朋友都建議我比囝囝去英國文化協會!
其實我都知道除左英文,還有普通話都好重要、面試都有機會要普通話面試!但一來我仔仔本身都有兩項運動固定了練習時間,都幾密;二來係(最主要)開支都幾大,只能揀其中一樣補習。
因為啲家長講話一係英、普,面試;一係英、廣東話,面試。咁我先揀英語!☺謝謝妳的意見!

伯爵府

引用:睇漏五年級,要六年級先可報名,而家整靚個

原帖由 loklokma47 於 16-01-31 發表

睇漏五年級,要六年級先可報名,而家整靚個呈分試 ...

我囝囝操行無問題,會同佢一齊努力考好個呈分試,攞更加好成績!💪💪💪
我都無話心儀邊間中學,睇佢成績點再決定點揀中學!不過唔知有無啲校風好又無咁谷既中學呢?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+sarali+於+16-01-30+發表我女

我家姐姐只識印尼話和廣東話。☺
我都想請上門英語會話補習!想問下,妳講導師時,會有咩要求同注意?因為 ...
我因工作關係,識好多大學生的, fd 能 fd 咁!直至找到呢個女仔好好,不過佢自己又忙,不是常常補,

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+loklokma47+於+16-01-31+發表

原帖由 小可人媽媽 於 16-01-31 發表
宜家五年班已經可以申請報名?麻煩妳pm我間中學全名,好嗎?感激!: ...
間間直資都可以,連女拔都係50蚊

伯爵府

引用:Quote:原帖由 小可人媽媽 於 16-01-31 發表

原帖由 小木偶媽咪 於 16-01-31 發表
間間直資都可以,連女拔都係50蚊
但有得家長坐係後面觀察既直資多嗎?

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+小木偶媽咪+於+16-01-31+發表

原帖由 小可人媽媽 於 16-01-31 發表
但有得家長坐係後面觀察既直資多嗎?
first in係要佢自己入架,入到2nd in先有機會同仔女一齊in

首頁

尾頁

跳至