自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來想考慮居屋既自由市場, 但睇過盤後都覺得十分古怪...

一係一入門口係廁所, 另外若間番間房咁個廳就無左窗....
廚房又鬼死咁大.....

唉, 一唸起個廳無窗 (五百幾呎,間番兩間房計)
就興趣大減

請問係咪居屋都係咁架, 間左房就無左個窗?

侯爵府

仲有 D 好"正"嫁

living room 同飯廳係成 L 字形, 2個廳都好窄, about 4呎闊咋, LCD TV 裝左上wall + 2呎闊既 sofa... mouth: 同 電視既距離近到好似聞電視咁呀... 得個長字囉, 一開門就係 kitchen, 好大, 不過係得個長字囉

跟住 living room + 飯廳只有一個window...

如果用 TV 制同電制既位置決定 living room, 咁即將 living room 只有wall 無 window...

我上次上去探朋友, 都第一次見識咋~mouth:

[ 本文章最後由 RonicaKwok 於 08-9-19 17:47 編輯 ]

侯爵府

唔係咁差喎!
我住嘅居屋唔錯架, 入門後係一個長闊大廳, 有3隻大窗, 跟住有走廊, 左邊toilet , 右邊kitchen, 再入d就係兩間房.

[ 本文章最後由 Super-Man 於 08-9-19 17:52 編輯 ]

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我都好想買居屋呀, 綠表要比幾多成首期呀???
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

子爵府

邊個屋苑咁怪????
我外家住喺高俊苑,有一排大window,間屋幾闊,window就幾闊,好光猛,四四方方好實用喎。

侯爵府

綠表比半成首期. 白表一成.
原文章由 juicypig 於 08-9-19 17:56 發表

侯爵府

我自己都係住居屋

一入門口係 kitchen + 小小玄關位

跟住 living room + 飯廳成4方形, 仲有3個大 window~

living room 同 飯廳之間有走廊入 2間 bed room (都係4方形) + toilet (都係4方形)

地方好好用~

其實睇係咩圖則囉... 有 D 真係勁怪...

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我住果度係 康和式, 長方形, 全部位都有窗

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我想問如果我62(70+歲)一個人住緊公屋
佢可以以綠表買居屋嗎
因為我2夫婦想同番佢住(佢年紀大)
又唔想嘥咗間公屋
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

大宅

我記得啦,果時有個朋友間居屋又係好細 (客廳), 果時又無 LCD 電視, 根本坐响梳化度舉手轉到台,我笑佢睇 TV 時仲要用 "遙近控制"

原文章由 RonicaKwok 於 08-9-19 17:41 發表
仲有 D 好"正"嫁

living room 同飯廳係成 L 字形, 2個廳都好窄, about 4呎闊咋, LCD TV 裝左上wall + 2呎闊既 sofa... mouth: 同 電視既距離近到好似聞電視咁呀... 得個長字囉, 一開門就係 kitchen, 好大, 不過 ...

大宅

我睇果 D 係一間梗房,個廳大到無倫, 等你自己可以間多 間房, 問題係得一邊有窗, 一間房, 個廳都仲夠大, 問題係得番牆身, 我覺得廳房都應該有自己隻窗囉~

無窗既房點住呀,無窗既廳點坐呀~

原文章由 2521 於 08-9-19 18:02 發表
邊個屋苑咁怪????
我外家住喺高俊苑,有一排大window,間屋幾闊,window就幾闊,好光猛,四四方方好實用喎。

大宅

交番間公屋出嚟, 可以吾洗補地價賣任何放盤既綠表公屋。

應該可以買 800呎果 D, 但業主可能要係公屋既屋戶主,你要問清楚喎~

原文章由 premum2006 於 08-9-19 18:11 發表
我想問如果我62(70+歲)一個人住緊公屋
佢可以以綠表買居屋嗎
因為我2夫婦想同番佢住(佢年紀大)
又唔想嘥咗間公屋

大宅

係咪 D 房已間好左? 若未間好果 D,則都係怪怪地的~

原文章由 catcat_22 於 08-9-19 18:10 發表
我住果度係 康和式, 長方形, 全部位都有窗

大宅

咁真係同私樓相差吾遠,幾好喎~

但廚房同浴室好多來去水喉會外露晒出嚟嗎?

我睇過一個盤, 大大條雨水渠係廁所, 個則師都痴痴地既...:;pppp:

原文章由 Super-Man 於 08-9-19 17:50 發表
唔係咁差喎!
我住嘅居屋唔錯架, 入門後係一個長闊大廳, 有3隻大窗, 跟住有走廊, 左邊toilet , 右邊kitchen, 再入d就係兩間房.

大宅

你問下銀行,好似 5% 都得,但供既年數好有限制,要問清楚, 好似係 25年 - 樓齡~

原文章由 juicypig 於 08-9-19 17:56 發表

大宅

我都有唸高俊苑, 但好似去地鐡站要搭車,行又太遠....

本來海景既單位又比前面新樓遮晒, 對嗎?

原文章由 2521 於 08-9-19 18:02 發表
邊個屋苑咁怪????

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 小泳 於 08-9-19 18:23 發表
交番間公屋出嚟, 可以吾洗補地價賣任何放盤既綠表公屋。

應該可以買 800呎果 D, 但業主可能要係公屋既屋戶主,你要問清楚喎~

thank you very much
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

男爵府

你咁講可能會令一部份人有hard feeling, 有好多舊式公屋同套房都無窗的, 你估人地唔想住豪宅有落地大玻璃窗咩, 可惜生活困難哎

原文章由 小泳 於 08-9-19 18:20 發表

無窗既房點住呀,無窗既廳點坐呀~
...

水晶宮

回覆 #19 Fatima_melanie 的文章

而家有d居屋有套房, 幾好!
例如: 馬鞍山錦泰苑, 鯉魚門鯉安苑

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

首頁

尾頁

跳至