自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

畀面勳章 陪月勳章

其實今次我都覺得天文台做得幾好架喇,
都無咩特別大出錯丫, 無端端都比人鬧...
呢份工真係唔易做...

別墅

AGREE!!!

原文章由 milkbear23 於 08-9-24 08:32 發表
我覺得天文台有咩錯呀,人地而家都早早地話左你知唔洗反學啦, 仲有, 有d地方出面真係好大風, 我住t.k.o山個度, 真係好大風, d風勁吹我行呀, 唔通叫教育署局部地區性反學好冇, 反工既局部地區性反工啦~~係咪因為你小朋 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 sa_gill 於 08-9-24 09:24 發表

所謂:所說的。

「不知所謂」:一般用於指責批評別人的行為不合情理。

多謝解答...咁請問,相反詞係咩??

我想讚許別人的行為合情理呢????

子爵府

好媽媽勳章

而家香港o既文化 -- 係又罵唔係又罵....
任何問題都在政府和別人身上
總之罵咗先賴咗先
呢個係咩世界 ??? 你睇我地下一代會變得幾恐佈.....

原文章由 sa_gill 於 08-9-24 09:24 發表

所謂:所說的。

「不知所謂」:一般用於指責批評別人的行為不合情理。

大宅

我唔駛返工,我個仔亦唔駛返學
琴晚成晚2個鍾就起身睇一次電視咩環境

今朝見佢話學生唔駛返學very good(雖然唔關我事...)

而我個邊d風同琴晚一模一樣...咁大.....

就係因為我老公都要返工,
佢份工都有一定危險性,
所以先會覺得"有無搞錯,咁既環境下都要返工,出面又林樹d風同8號仔時一樣大".......

我都係第一次鬧天文台姐...
可能你個邊無咁大風..但我依度(屯門)風勢仍然有一定危險lor

[ 本文章最後由 hiuhiues 於 08-9-24 09:29 編輯 ]

公爵府

很多樹倒下及水浸呢!

原文章由 hiuhiues 於 08-9-24 07:52 發表
叫教育署宣佈唔駛返學,
3號仔下所以中小學都唔駛返,真係史無前例

侯爵府

原文章由 hiuhiues 於 08-9-24 09:27 發表

今朝見佢話學生唔駛返學very good(雖然唔關我事...)

佢份工都有一定危險性,
...

我都係住屯門,我今朝落街撘車,行個小小路,都由頭濕到落腳...
改掛3號,係因為個風已經走咗.....唔係計個風尾有幾勁架ma...

大家咁激動,係因為"不知所謂"呢4隻字姐....天文台又未至於咁.

別墅

天文台d人都要返工啦,都係打工仔,唔應該閙天文台!
其實天文台做得好好.

大宅

Yesterday night, the wind was so strong and I am unable to sleep. I can feel that the wind and rain are even stronger than the previous typhoon. I really don't know how the Observatory assess the typhoon level.

I totally agreed with the subject heading - 不知所謂既天文台. Luckily, we have BB Kingdom to let us express our dissatisfaction on the Observatory.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 hiuhiues 於 08-9-24 07:52 發表
叫教育署宣佈唔駛返學,
3號仔下所以中小學都唔駛返,真係史無前例

因為有太多不知所謂的人投訴囉

而佢又不知所謂咁反應囉 :;pppp: :;pppp:

男爵府

原文章由 gogoblue 於 08-9-24 09:26 發表

多謝解答...咁請問,相反詞係咩??

我想讚許別人的行為合情理呢????

聪慧机灵 一拍即合

伯爵府

原文章由 hiuhiues 於 08-9-24 09:27 發表

佢份工都有一定危險性,
...

咁我覺得成年人應該因應自己既情況決定係咪要出門口返工囉 .... 而不應該去將呢個責任推俾其他人

(純屬個人意見,不喜勿插)

大宅

"不知所謂"
真係有感而發...

因為覺得佢係為左個市早早落波.........

依家出面d風仲"乎乎聲"....
我老公都係啱啱先敢出門口......

唉....今日又要驚一日啦

原文章由 gogoblue 於 08-9-24 09:33 AM 發表

我都係住屯門,我今朝落街撘車,行個小小路,都由頭濕到落腳...
改掛3號,係因為個風已經走咗.....唔係計個風尾有幾勁架ma...

大家咁激動,係因為"不知所謂"呢4隻字姐....天文台又未至於咁. ...

大宅

我都開始唔知啦= =
其實今次個風感覺上勁過上次9號仔lor....
我琴晚都係成晚訓唔到..d風太嘈啦....
原文章由 LoveCJ 於 08-9-24 09:35 AM 發表
I really don't know how the Observatory assess the typhoon level.

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我地琴晚d門窗比風吹到vv聲...個仔仲話好嘈呀.
拖我隻手"暗"落佢隻耳到..好攪野....之後瞓左, 咩聲都
聽唔到lu...而家大埔都幾好天...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原文章由 Reximom 於 08-9-24 09:45 發表

唔知幾時d香港人變到怕風忌水, 膽小如鼠, 仲要係男人老狗一名!

唔好咁啦....都係人命麻...不過真係要小心d...冇啦啦有咩
雜物吹落嚟就真係慘...

侯爵府

原文章由 sa_gill 於 08-9-24 09:35 發表

聪慧机灵 一拍即合

勁喎...我D中文屎到爆....

禁止訪問

大宅

我忍你

原文章由 Reximom 於 08-9-24 09:45 AM 發表

唔知幾時d香港人變到怕風忌水, 膽小如鼠, 仲要係男人老狗一名!

首頁
12345...11

尾頁

跳至