論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

尋晚發現唔見左隻鑽石介子同頸錬(跟鑽石吊咀), 因今年4月換左工人所以唔知係 new maid 定 old maid 攞左, 我對上一次戴過係2007年10月因為去飲, 平日我係唔會戴既, 我明天會去飲所以現在先發現o 咁平時我係鎖係房個櫃筒, 條key 係跟身既咁另一條key我以為係我它公到, 但尋晚四處搵都搵唔倒隻鑽石介子同頸錬(跟鑽石吊咀), 返而搵倒我條櫃筒key 在老公書房完來跟本佢從冇keep 過o 咁即是我個櫃筒一路同冇鎖係冇分別.....唉我知係自己白痴 .......... 我完本想唔出聲就算(出咩聲姐我連幾時唔見同邊個攞都唔知), 但剛剛同個 friend講完佢話應該當面搵佢2個對質話如果搵唔倒就 call police, 因為 個 old maid 係去左我個親戚到做所以都可以揾倒佢o
但問題係我咁遲先發現唔見左, 而個 old maid 都走左差唔多成 half year 你地覺得有冇可能搵得返呢,我 2個 maid 表面都好似好好咁, 所以我都唔知邊個攞, 我現在應該點做好呀 ???

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

can you get fingerprints on the box? sure nobody should have touched it except you or your husband.

禁止訪問

大宅

If I were you, I will call the police first. At least, in front of the 2nd maid, she knew that you realized something lost and you will call police and ask for fingerprint.

If there is another fingerprint found on your jewellery box, then should be the 1st one ar...(then you can ask your relative to be careful and keep an eye on your 1st maid ma!!)

大宅

我都唔見左兩條鑽石頸鏈. 姐姐平時做野都好好, 自己又冇証據, 如果話左姐姐, 懷疑左佢, 好似好難再相處下去, 即係有人懷疑我既話, 我會好唔開心 law, 所以唔算都要算

唯有怪自己蠢啦

公爵府

D工人好曉扮唔知,扮好人,其實內心盤算緊點樣攞着數.呢個情況,你不順氣可以報警,

1.你唔需要怕話破壞兩者關係,無須要表現俾佢睇你幾信任佢(講真真係有幾多工人係咁可信?),但你要俾佢睇你係絕對唔容許工人偷嘢,俾個預警俾佢,佢第日想偷都唔敢落手.

2.通常僱主以為無證據就唔報警,其實警察一來查,盘問吓佢,佢可能會一五一十講出來,就算查唔到,起碼佢都知驚,唔敢第二次.

3.有時差人做起嘢嚟好店,君不見幾難既案佢都破到咩,我聽過一個朋友轉述,佢有個朋友唔見咗錶,報警,警察神通廣大,係甚麼當舖之類找到隻錶,然後查到佢工人做云云.唔好低估警方既智慧.

總言之,你唔順氣.唔怕麻煩咪報警咯,杜絕咗下一次唔見嘢都好的.

公爵府

elmamama,我有 少少意見:

1.屋企係多左工人一個外人,唔係佢偷那個偷?呢個理由已經好充分

2.怕人唔開心而自己又死忍又唔開心,何苦?點解要令人地開心自己唔開心?有時我地會太重視工人既感受了.有時都要保障吓自己好D,如果佢真係個好人,佢唔應該因此而唔開心,佢唔可以期望香港僱主百分百信任佢.如果佢係衰人,咁你報警佢就唔敢再偷下一次.

3.人懷疑你你會唔開心,但如果查過唔係你,咁就還你一個清白.其實,工人即使唔開心,你同佢解釋吓疏導吓就可以.同时亦可重申你對工人操守既要求,表明你係個是非分明的人.佢就應該循規度矩,唔好有非份之想.

歡迎交流

男爵府

我都贊成報警 wor, 雖然未必可以搵得返, 但係嚇o下佢o地都好 ar!

我有朋友o係當舖做二叔公, 連佢都話最大 ge 客仔就係賓賓同印印 ar, 卡地亞都拎去 " lon" ar!

大宅

我有報失law, 但又唔見警察幫我搵 @@ 我都唔知點好架.......
我都有同我老公講, 我以前係屋企, d 野都周圍放, 一陣唔見, 過一牌都會出番來, 不過而家唔見左就唔會再出現, 我有次唔見左500呀......

原文章由 小圓圓 於 08-9-24 18:23 發表
elmamama,我有 少少意見:

1.屋企係多左工人一個外人,唔係佢偷那個偷?呢個理由已經好充分

2.怕人唔開心而自己又死忍又唔開心,何苦?點解要令人地開心自己唔開心?有時我地會太重視工人既感受了.有時都要保障吓自己好D, ...

大宅

虎到金來勳章

報失 (警察唔幫你搵) 同 報警 (警察耍幫) 不同噃!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

無錯, 報失唔同報警, 無証據又唔知幾時唔見乜都唔知, 我只會報失, 等警察幾時係當舖樹發現d不明來歷既物品, 好彩搵到比番你, 但機會好低好過唔行動, 工人都係人, 我唔相信報咗警還佢清白, 講幾句佢就無事, 我唔敢話將心比己, 但若果係舊工人偷, 但新工人無端端比你懷疑, 個心真係唔好受, 一個工人無咗個心同你工作, 我拎願換個個工人, 有時唔見野自己都要付部份責任, 工人係外人, 所以乜都要鎖好放好, 樓主凡事都要小心d喇……
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

一定在當舖!我時常經過二叔公會見到賓賓同印印行來出來!

原文章由 小李子 於 08-9-24 18:27 發表
我都贊成報警 wor, 雖然未必可以搵得返, 但係嚇o下佢o地都好 ar!

我有朋友o係當舖做二叔公, 連佢都話最大 ge 客仔就係賓賓同印印 ar, 卡地亞都拎去 " lon" ar! ...

子爵府

你都係當買教訓,因咩證據都無,都唔知係新定係舊; 你同舊果個對質又無意思(係都唔認啦,又唔係同你打工), 如是新果個就實唔認啦(仲使係你到做;除非佢唔愁無人請)!

所以,你只可以係見新工人唔係到時搵吓佢d嘢有無你的物品(可能唔係太好,但係唯一的做法check吓仲係唔係到), 如有竟然係到,你等係可以做嘢啦, 唔係就算啦..

我朋友都係唔知唔知全家比個印印偷咗成$6k...不過都有2年內的事....

原文章由 pearjadema 於 08-9-24 14:12 發表
尋晚發現唔見左隻鑽石介子同頸錬(跟鑽石吊咀), 因今年4月換左工人所以唔知係 new maid 定 old maid 攞左, 我對上一次戴過係2007年10月因為去飲, 平日我係唔會戴既, 我明天會去飲所以現在先發現o 咁平時我係鎖係房個 ...

大宅

讚成要報警...好多時警察未查..只係問已經知好多野..物件可以當無左..但我concern 既係
1/ 如果係而家個個工人偷..你又無咩動作..遲早再來
2/ 之前個工人仲衰..你比你親戚用緊..如果你親戚唔見野..你先話你都試過..咁就好老土了..始終係你介紹既ma..

報左警..攞唔返..佢地都知你地口口唔會唔見野就咁算..下次都唔敢咁大膽.
你亦唔洗驚破壞關係..你可以話係d警察懷疑邊個就查邊個..話你地都唔知..不過警察話唔會只落案就算..係會查..

大宅

你可先找你親戚留意一下, 睇下你個舊工人有冇戴過類似的飾物, 或留意下佢有冇偷野傾向, 之後再考慮報警, 反正你都唔見左咁耐啦!

如真係報警, 你可坦白同你新工人講, 新舊工人都有嫌疑, 比佢知道你唔係淨係懷疑佢一個, 你係一視同仁, 與此同時, 比佢知道如果佢日後偷野唔好以為離開僱主家可以冇事, 希望收到受x嚇作用..

原文章由 pearjadema 於 08-9-24 14:12 發表
尋晚發現唔見左隻鑽石介子同頸錬(跟鑽石吊咀), 因今年4月換左工人所以唔知係 new maid 定 old maid 攞左, 我對上一次戴過係2007年10月因為去飲, 平日我係唔會戴既, 我明天會去飲所以現在先發現o 咁平時我係鎖係房個 ...

[ 本文章最後由 翁心怡 於 08-9-25 13:03 編輯 ]

伯爵府

原文章由 primary2007 於 08-9-25 11:15 發表
一定在當舖!我時常經過二叔公會見到賓賓同印印行來出來!

Bun BUn and Yan Yan goe to pawn shops is suspcicous, yes. However, my sister's maid also visited pawn shop before. She sold HER ring not my sister's becasue of her debt from the bank...

子爵府

我都覺得要報警, 第一你唔見果 2 樣野係值錢既, 你唔肉痛架咩?

第二, 手腳唔乾淨, 點可以容忍同個賊一齊住. 如果真係舊工人做既, 未當還新工人一個清白 law.

唔需要再等喇, 等 d plice 做野啦.

禁止發言

首頁

尾頁

跳至