自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

tomatoMM 發表於 16-3-8 13:09
06年?
台灣觀點:2009年世界500大學
  • 以「科研」論文數量+被引用量的進行排名

珍珠宮

cc1226 發表於 16-3-8 11:28
之前有d人話唔會比子女系香港讀大學,話會比d黃絲教壞,講真讀得u既都成年,一d自我判斷能力都冇,甘易比人 ...
等於BK有期好興講唔比仔女讀名校一樣, 我心諗, 你入到先算啦。

子爵府

dawnhu 發表於 16-3-8 13:12
呢個list 應該只係show 頭500名

不過,有啲out 囉,係2008年的事
揾唔到最新又係包括台、港、大陸大學, 你有冇新資料?

珍珠宮

畀面勳章

回覆:世界各國大學分佈:

其實樓主想講咩
我睇完好多排名表
係唔係想表達排名表其實唔可靠?

子爵府

tomatoMM 發表於 16-3-8 13:18
其實樓主想講咩
我睇完好多排名表
係唔係想表達排名表其實唔可靠?
講大學呀嘛, 除咗英美澳,又有咩好選擇囉.

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:tomatoMM+發表於+16-3-8+13:18+其實

原帖由 artroboy 於 16-03-08 發表
講大學呀嘛, 除咗英美澳,又有咩好選擇囉.
你係引伸緊其他post

越睇越唔明

珍珠宮

artroboy 發表於 16-3-8 13:15
揾唔到最新又係包括台、港、大陸大學, 你有冇新資料?
搵唔到咪唔搵囉,已經是7、8年前的排名,真係無乜意思wor

子爵府

點解無人諗荷蘭? 好奇...

英國泰晤士高等教育世界大學排名(THE)。這個不久前剛公布的排名,是 2013~2014 年世界前 300 名大學的評比結果,而比台灣再大一丁點的荷蘭,全國僅有 13 所公立「大學」(註1),則通通榜上有名。先讓我們來看看以下所有大學的排名:

67 位 Leiden University(萊登大學)
69 位 Delft University of Technology(台夫特科技大學)
73 位 Erasmus University Rotterdam(伊拉斯謨斯鹿特丹大學)
74 位 Utrecht University(烏特勒支大學)
77 位 Wageningen University and Research Center(瓦格寧根大學)
83 位 University of Amsterdam(阿姆斯特丹大學)
98 位 University of Groningen(格羅寧根大學)
98 位 Maastricht University(馬斯垂克大學)
106 位 Eindhoven University of Technology(埃因霍芬科技大學)
131 位 Radboud University Nijmegen(拉德博德奈美亨大學)
144 位 VU University Amsterdam(阿姆斯特丹自由大學)
170 位 University of Twente(湍特大學)
226-250 位 Tilburg University(蒂爾堡大學)

由於在荷蘭英語教育的普及,荷蘭人雖然說荷文,但他們集體式一口流利的英文嚇壞過許多不知情的外來者,而在強力發展國際性高等教育的目標下,荷蘭大學的英語授課比例也十分高(註 3),並且有逐年增長的趨勢,目的也是希望可以吸引其他國菁英來到荷蘭學習,並且藉此教學相長,為自己國家帶來更多不同想法。而在這樣的條件以及環境,以及豐粹的歐洲文化下,荷蘭預計也將成為繼英國、美國之後,許多莘莘學子跨海求學的選擇。

http://epaper.heeact.edu.tw/archive/2007/01/03/149.aspx

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:tomatoMM 發表於 16-3-8 13:09 06年

台灣觀點:2009年世界500大學
  • 以「科研」論文數量+被引用量的進行排名
  • 拎咁耐之前嘅排名出黎討論意義係邊?

男爵府

Snoopy211 發表於 16-3-8 11:35
    香港 : 城大比理大排名高?
    • 以科研成積計

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:artroboy 發表於 16-3-8 13:15 揾唔

原帖由 dawnhu 於 16-03-08 發表
    搵唔到咪唔搵囉,已經是7、8年前的排名,真係無乜意思wor
    係囉 討論7年前嘅排名

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:總有人借題踩香港大學(生)差既

總有人借題踩香港大學(生)差既
    總有人借題叫人踩香港大學生
    香港大學既學生真係最好,最乖,最公義!!!

子爵府

blackberry 發表於 16-3-8 13:28
    總有人借題叫人踩香港大學生
    香港大學既學生真係最好,最乖,最公義!!!
    又觸動神經啦?

大宅

回覆:世界各國大學分佈:

香港嘅大學排名很高~
    http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2015#sorting=rank+region=+country=+faculty=+stars=false+search=

子爵府

美味 發表於 16-3-8 13:27
    係囉 討論7年前嘅排名
    唔可以討論?

子爵府

smallnetsu 發表於 16-3-8 13:31
    香港嘅大學排名很高~
    http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/20 ...
    thanks for sharing

大宅

回覆:smallnetsu 的帖子

全球頭三十位已經有兩間!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:香港得5間大學????

原帖由 meowei 於 16-03-08 發表
    香港得5間大學????
    7間,仲有樹仁和領南

子爵府

smallnetsu 發表於 16-3-8 13:33
    全球頭三十位已經有兩間!
    科大近年越來越勁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 meowei 於 16-03-08 發表香港

原帖由 vet 於 16-03-08 發表
    7間,仲有樹仁和領南
    仲有浸會,共8間

首頁

尾頁

跳至