自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

中大音樂系生自揭跳樓原委
11/06/2008
【 本 報 訊 】 不 喜 歡 彈 琴 , 不 喜 歡 音 樂 , 卻 在 父 母 期 望 及 權 威 下 , 入 讀 了 中 文 大 學 音 樂 系 , 前 日 在 美 孚 新 跳 樓 身 亡 的 中 大 女 生 在 網 誌 上 不 禁 嘆 謂 : 「 誰 能 反 抗 以 愛 之 名 的 控 制 」 。 雖 然 她 仍 努 力 不 懈 地 學 習 , 但 成 績 未 如 理 想 , 未 能 以 優 異 成 績 畢 業 , 父 母 因 學 業 問 題 責 備 , 學 業 與 家 人 的 雙 重 壓 力 令 她 厭 世 , 結 果 因 被 父 親 斥 責 不 專 心 練 琴 , 選 擇 在 畢 業 演 奏 會 前 以 死 「 解 脫 」 。
死 者 許 翊 蘭 ( 廿 二 歲 ) , 是 中 文 大 學 音 樂 系 三 年 級 學 生 , 即 將 畢 業 。 根 據 她 網 誌 內 容 顯 示 , 她 是 家 中 的 獨 生 女 , 父 母 期 望 她 成 材 , 要 求 極 高 。 去 年 七 月 , 她 忘 記 打 電 話 回 家 , 因 而 被 規 定 以 後 必 須 晚 上 十 一 時 前 回 家 , 她 不 禁 寫 下 : 「 無 論 我 多 大 也 好 , 雖 然 他 們 看 來 很 錫 我 , 但 是 家  永 遠 沒 有 我 說 話 的 地 方 。 」 更 坦 言 : 「 有 一 點 閒 下 來 的  象 , 家 人 就 開 始 挑 錯 處 , 誰 能 反 抗 以 愛 之 名 的 控 制 呢 ? 」
期 望 強 加 子 女 惹 反 感 
雖 然 入 讀 中 大 音 樂 系 , 但 她 不 諱 言 ﹕ 「 很 久 也 沒 有 弄 清 楚 的 一 個 問 題 , 為 甚 麼 人 們 會 喜 歡 彈 琴 , 我 喜 歡 彈 琴 的 程 度 , 還 遠 遠 不 夠 做 一 個 音 樂 系 學 生 的 水 準 , 要 是 我 想 聽 到 音 樂 的 話 , 放 錄 音 也 夠 了 。 」 又 說 : 「 音 樂 和 文 字 都 只 會 帶 來 壓 力 。 」

翊 蘭 父 母 昨 午 到 葵 涌 殮 房 認 屍 , 神 情 哀 傷 , 其 同 學 好 友 得 悉 噩 耗 後 , 紛 紛 在 網 上 留 言 悼 念 。

wcpcelia    發表於 16-3-12 09:55
pwsmay    發表於 16-3-11 09:42
funfun759    發表於 16-3-10 17:46
ricexbb    發表於 16-3-10 16:26
tsung    發表於 16-3-10 16:12
HoneyBee30    發表於 16-3-10 08:59

水晶宮

回覆樓主:

育 心 理 學 家 鄧 澔 明 博 士 指 出 , 現 代 社 會 父 母 對 子 女 過 分 保 護 十 分 普 遍 , 但 父 母 若 將 自 己 的 期 望 及 長 遠 計 劃 強 加 在 子 女 身 上 , 極 有 可 能 引 起 子 女 反 感 , 甚 至 做 出 極 端 行 為 。

水晶宮

回覆樓主:

http://orientaldaily.on.cc/archive/20080611/new/new_a45cnt.html

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆:近期學生跳樓令我想起n年前一單新聞!

Very sad..

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:中大音樂系生自揭跳樓原委11/06/2008【 本

原帖由 Onlok 於 16-03-10 發表
中大音樂系生自揭跳樓原委
11/06/2008
【 本 報 訊 】 不 喜 歡 彈 琴 , 不 喜 歡 音 樂 , 卻 在 父 母 ...
父母總將自己無能力做,唔想做的事,壓在子女身上。 用孝順二字作金剛圈。

coeyapple    發表於 16-3-10 21:29
chamomile    發表於 16-3-10 20:14
wcpcelia    發表於 16-3-10 08:44
meimei11    發表於 16-3-10 08:21

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實要反抗、要爭取,還有好多方法,
都畢業啦,廿二歲,大可離家獨立,
何必選擇輕生?

所以真係要多d搵身邊人傾計!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

若要人不知 唔好咁低B !  : P

公爵府

引用:其實要反抗、要爭取,還有好多方法,都畢業

原帖由 babyhowie 於 16-03-10 發表
何必選擇輕生?
應該係乖乖女,如果係反叛嘅,一早反枱,離家出走

丫雅    發表於 16-3-10 16:16

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

獨生子女, 父母期望落晒喺佢地身上, 唔少父母由細就想培養子女成材,
各樣學習班, 務求令佢地樣樣皆精, BAND 1學校, 將來做專業人士,
壓力唔細

大宅

BK Milk勳章

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Onlok 於 16-03-10 發表中大

原帖由 jodyfan 於 16-03-10 發表
父母總將自己無能力做,唔想做的事,壓在子女身上。 用孝順二字作金剛圈。

...
一句為你好....大個你就知...圈上去

有類細路咪反判囉

男爵府

育兒性格勳章

公爵府

任何父母一定期望子女成材 ,但是不是每一個子女都是讀書材料

"雖 然 她 仍 努 力 不 懈 地 學 習 , 但 成 績 未 如 理 想 , 未 能 以 優 異 成 績 畢 業 , 父 母 因 學 業 問 題 責 備 , 學 業 與 家 人 的 雙 重 壓 力 令 她 厭 世 , 結 果 因 被 父 親 斥 責 不 專 心 練 琴 , 選 擇 在 畢 業 演 奏 會 前 以 死 「 解 脫 」 。"

我中學時看過一家父母是校長和醫生, 子女3個都成績優異, 最細的是無法讀書的一個, 不是蠢而是無法讀好書, 她曾經努力過最後放棄.....

做父母要明白不是龍父必生下龍子, [size=14.6667px]控制孩子的人生, [size=14.6667px]對尚在就學階段的孩子,粗暴干涉就學選擇等等;
because you only see what you want to see
事實往往是殘酷的
它不會總是按照你所希望的方式發展

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

我有親戚對佢兩個女教導好嚴格,成日迫佢哋練琴,長大終於學有所成,以教琴為職業,仲收入唔錯,但對佢哋阿媽就如仇人一樣,佢哋唔會記得阿媽嘅用心良苦,佢哋只記得阿媽迫佢哋時嘅猙獰面容。好彩佢哋冇俾阿媽迫到跳樓,但而家咁嘅母女關係都唔係理想嘅結果。

翡翠宮

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

迫得太緊, 抖不過氣! 廿歲, 唔覺意都做左人亞媽!

放下自在

子爵府

引用:Quote:原帖由+babyhowie+於+16-03-10+發表

原帖由 feifei_baby 於 16-03-10 發表
應該係乖乖女,如果係反叛嘅,一早反枱,離家出走
認同,咁先最sad,好心痛,以愛之名

healthymimi    發表於 16-3-10 16:23

珍珠宮

Edithcsm 發表於 16-3-10 08:12
我有親戚對佢兩個女教導好嚴格,成日迫佢哋練琴,長大終於學有所成,以教琴為職業,仲收入唔錯,但對佢哋阿 ...

我以前識一個朋友, 佢父母係佢剛升中時離婚, 佢話, 終於唔駛再學琴

翡翠宮

引用:其實要反抗、要爭取,還有好多方法,都畢業

原帖由 babyhowie 於 16-03-10 發表
何必選擇輕生?
長期受壓抑,即係由細到大比人安排晒控制晒,沒有加強性格培養,點可能有勇氣能力反抗父母??

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:獨生子女,+父母期望落晒喺佢地身上,+唔少父

原帖由 MsBusy 於 16-03-10 發表
獨生子女, 父母期望落晒喺佢地身上, 唔少父母由細就想培養子女成材,
各樣學習班, 務求令佢地樣樣皆精, BAN ...
唔一定既獨生既,生三兩個仔女既,將自己做唔到既期望仔女幫佢完成既家長多的是

首頁

尾頁

跳至