跳至

首頁

尾頁

大宅

依兩個星期隻曳B飲奶好差,唔係飲少左就係飲成個鐘先飲哂,攪到我地投哂降。前兩日同同事傾開先知米糊大缺貨,星期五就急急腳入貨,終於就買到包Organix。
尋日隻曳豬又係唔飲奶,咁咪用飲剩嘅媽媽奶開少少米糊佢試下囉!,我自己做白老鼠,都有少少甜,可能係奶奶有甜味!

殊不知......

第一啖入口,佢個樣好怪,好似話媽咪妳俾咩我食咁,唔識吞之餘仲tu番出來。我咪又撥番入佢個口囉,見佢用條脷dap dap 下,吞左少少又tu左少少出來,我咪俾第二啖佢,今次佢dap得好滋味,我又俾第三啖。嘩!直情伸個頭埋來追住食呀,想搶隻匙更,又要搶隻碗,之後都食多左兩啖,就開始唔想食喇!再餵佢,仲連碗都推跌埋!攪到high chair污漕哂!

今日會再試用水開!

大宅

我都係想開始試吓呢, 因為我個仔又係勁厭奶

大宅

畀面勳章

我阿b尋日試食呢隻米糊,佢食得好滋味喎!

大宅

唉! 我仔仔都係呀, 每日的第二餐奶唔肯食, 就算食都食得超慢!!
但係米糊佢又鐘意食喎, 所以諗住個餐俾米糊佢食代替一餐奶! 我都係揀Orangix俾佢食!

複式洋房

orangix 係邊度有得買,我去咗citysuper, 百佳, 惠康同一田都冇!

大宅

我個仔試左一個week, organix 原味, 佢今日搶食啦, 俾慢d仲喊添..

tina_yauyt,
我喺百佳廣場買, 不過聽其他媽咪講, 唔知係咪因為 nesxxx 同 hxxxx 牌都無人買 所以 organix 同 healthy times 好搶手, 可能無貨.

大宅

有update呀!

尋日下午茶時段,用1teaspoon米粉+6 teaspoon水,因為唔想開太稀。我自己試過咩味都無,由於唔想佢咁快食甜野,所以覺得okay!

我俾佢食第一啖,佢又係俾個唔知係咩野嘅表情我睇!我要身體力行,話俾佢知好好味,又dap dap dap 咁,佢就真係肯張開口。食完第一啖,個樣好似有興趣咁!我咪試第二啖囉!佢主動張開口,又伸前條頸,好快就吞左!如是者,就繼續食,到第五六啖,直情追住食呀! total都係得七啖,到食哂我話無喇!個樣仲好想食添!

今日婆婆餵,又係食到無哂嘅時候,就大叫,好似好想繼續食!我叫婆婆唔好加俾佢住,一來驚佢敏感,二來我都係想佢飲多d奶,我驚佢食到飽哂,唔肯食奶!

大宅

原文章由 tina_yauyt 於 08-9-29 15:33 發表
orangix 係邊度有得買,我去咗citysuper, 百佳, 惠康同一田都冇!

本來係百佳,Taste同CitySuper都有,但而家真係俾人買哂!妳可能要去d多賣外國人野嘅(e.g Great, CWB Lee Garden果間野,bumps to baby(?))

禁止訪問

大宅

mrs hamster,
唔係hollo, 我話亨式咋. 唔駛驚.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我屋企附近間百佳仍有 healthy times 和 organix.. (我住東區)

我想問吓啲 baby food, 唔駛加水果啲同要用水開果啲係咪唔用的東西? 5個月應該食邊種呀? 同埋有咩食具係好用呢?

禁止訪問

大宅

你地阿 b 咁快 try 米糊 ? 唔係要阿 b 6個月先可以咩 , 我仲諗住佢足 5 個月先比蔬菜湯同 apple juice 佢 try , 之後先煲粥仔佢食

大宅

原文章由 wantan 於 08-9-30 21:38 發表
你地阿 b 咁快 try 米糊 ? 唔係要阿 b 6個月先可以咩 , 我仲諗住佢足 5 個月先比蔬菜湯同 apple juice 佢 try , 之後先煲粥仔佢食

我個b都斷斷續續食左1wk左右既米糊, 早前未有毒奶事件就比雀x佢食但知道有事就轉左health time甘尋日第一次餵佢唔係好肯食因為無食好耐甘尋日餵佢第一啖唔識食甘我未用支"更"放係咀到比佢啜甘佢又慢慢食到食到無晒又係到叫個樣好攪笑。

禁止訪問

禁止訪問

回覆 #13 miffy3in1 的文章

大宅

原文章由 tinypoem 於 08-9-30 13:44 發表
我屋企附近間百佳仍有 healthy times 和 organix.. (我住東區)

我想問吓啲 baby food, 唔駛加水果啲同要用水開果啲係咪唔用的東西? 5個月應該食邊種呀? 同埋有咩食具係好用呢? ...

我無買 babyfood, 至於食具, 我用combi, 覺得都幾好用.

大宅

I haven't bought any baby food but only rice cereal. I think I will make the fruit puree by myself, it will be more fresh without preservatives!

After trying for a couple of days, my son seems like eating rice cereal very much. I am thinking giving him more! But HOW?! Do I need to reduce the amount of milk he drinks? Feeding him with milk first or having the rice cereal first? Right now, he's given with rice cereal at tea time as snack!

(Can't type Chinese after fixing the PC!)

[ 本文章最後由 smileynemo 於 08-10-6 21:23 編輯 ]

洋房

原文章由 smileynemo 於 08-9-29 22:35 發表
有update呀!

尋日下午茶時段,用1teaspoon米粉+6 teaspoon水,因為唔想開太稀。我自己試過咩味都無,由於唔想佢咁快食甜野,所以覺得okay!

我俾佢食第一啖,佢又係俾個唔知係咩野嘅表情我睇!我要身體力行,話俾佢知好好味,又dap da ...

我都係俾lee 隻我仔仔食,我見個盒話用奶開,同埋佢講話冇加sugar,我都試過,好好味嫁喎,我諗甜係因為d奶,咁佢平時飲奶都係咁,我諗用奶開都ok掛!其他媽咪你地係用奶開定係用水?

侯爵府

醒目開學勳章

我用人奶開呀.
琴日第一之次餵阿女食Organix原味,半oz人奶開半個teaspoon米糊,都好稀下,原本諗住餵完米糊先餵奶,但係阿女肚餓得滯唔肯食,於是食左奶奶先.
餵米糊果陣佢個樣好疑惑,媽媽你俾咩我食呢,好攪笑,好似都鍾意食,要再試真d佢嘅反應.
而家佢食飽奶再食米糊,咪會好飽囉, 係咪應該食米糊先呢?

首頁

尾頁

跳至