自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

婦 誕 畸 嬰   疑 飲 蒙 牛 出 事評分: -- (未有評分)
回應: 0

【 本 報 訊 】 不 少 母 親 懷 孕 期 間 飲 用 問 題 奶 品 , 以 為 可 以 補 充 鈣 質 , 現 時 卻 擔 心 禍 及 嬰 兒 。 市 民 黃 先 生 ( 化 名 ) 指 妻 子 懷 孕 期 間 , 每 日 飲 用 兩 杯 蒙 牛 牌 牛 奶 , 兒 子 本 月 初 出 世 , 證 實 患 有 罕 見 的 聯 合 畸 形 症 , 至 今 仍 在 醫 院 深 切 治 療 部 留 醫 ( 圖 ) , 疑 兩 者 有 關 連 。

醫 生 : 兩 者 應 無 關 連.
婦 誕 畸 嬰   疑 飲 蒙 牛 出 事
評分: -- (未有評分)
回應: 0

【 本 報 訊 】 不 少 母 親 懷 孕 期 間 飲 用 問 題 奶 品 , 以 為 可 以 補 充 鈣 質 , 現 時 卻 擔 心 禍 及 嬰 兒 。 市 民 黃 先 生 ( 化 名 ) 指 妻 子 懷 孕 期 間 , 每 日 飲 用 兩 杯 蒙 牛 牌 牛 奶 , 兒 子 本 月 初 出 世 , 證 實 患 有 罕 見 的 聯 合 畸 形 症 , 至 今 仍 在 醫 院 深 切 治 療 部 留 醫 ( 圖 ) , 疑 兩 者 有 關 連 。

醫 生 : 兩 者 應 無 關 連黃 先 生 指 , 妻 子 懷 孕 期 間 , 每 日 飲 用 被 驗 出 含 三 聚 氰 胺 的 蒙 牛 高 鈣 低 脂 奶 , 每 杯 約 300 毫 升 。 當 時 已 感 到 妻 子 的 胎 較 一 般 人 細 小 , 料 不 到 兒 子 出 生 後 首 兩 至 三 分 鐘 竟 沒 有 心 跳 , 其 後 證 實 患 上 聯 合 畸 形 症 , 腎 臟 移 位 、 少 了 一 節 脊 骨 及 兩 條 肋 骨 , 雙 耳 有 缺 陷 及 心 律 不 正 。 未 足 月 的 兒 子 至 今 已 接 受 了 兩 次 手 術 , 仍 在 深 切 治 療 部 留 醫 , 全 身 插 滿 喉 管 。 最 初 他 對 兒 子 不 幸 患 病 的 原 因 , 不 以 為 意 , 直 至 有 護 士 向 他 提 起 近 期 毒 奶 事 件 , 他 才 質 疑 。
婦 產 科 專 科 醫 生 靳 嘉 仁 表 示 , 曾 有 動 物 實 驗 顯 示 , 三 聚 氰 胺 可 引 致 動 物 胎 兒 有 兔 唇 或 裂 顎 , 但 有 關 研 究 量 仍 很 少 。 他 相 信 三 聚 氰 胺 與 聯 合 畸 形 症 應 沒 關 連 , 因 母 親 吸 取 三 聚 氰 胺 後 , 不 會 積 聚 在 體 內 , 傳 給 胎 兒 的 機 會 很 微 。

黃 先 生 指 , 妻 子 懷 孕 期 間 , 每 日 飲 用 被 驗 出 含 三 聚 氰 胺 的 蒙 牛 高 鈣 低 脂 奶 , 每 杯 約 300 毫 升 。 當 時 已 感 到 妻 子 的 胎 較 一 般 人 細 小 , 料 不 到 兒 子 出 生 後 首 兩 至 三 分 鐘 竟 沒 有 心 跳 , 其 後 證 實 患 上 聯 合 畸 形 症 , 腎 臟 移 位 、 少 了 一 節 脊 骨 及 兩 條 肋 骨 , 雙 耳 有 缺 陷 及 心 律 不 正 。 未 足 月 的 兒 子 至 今 已 接 受 了 兩 次 手 術 , 仍 在 深 切 治 療 部 留 醫 , 全 身 插 滿 喉 管 。 最 初 他 對 兒 子 不 幸 患 病 的 原 因 , 不 以 為 意 , 直 至 有 護 士 向 他 提 起 近 期 毒 奶 事 件 , 他 才 質 疑 。
婦 產 科 專 科 醫 生 靳 嘉 仁 表 示 , 曾 有 動 物 實 驗 顯 示 , 三 聚 氰 胺 可 引 致 動 物 胎 兒 有 兔 唇 或 裂 顎 , 但 有 關 研 究 量 仍 很 少 。 他 相 信 三 聚 氰 胺 與 聯 合 畸 形 症 應 沒 關 連 , 因 母 親 吸 取 三 聚 氰 胺 後 , 不 會 積 聚 在 體 內 , 傳 給 胎 兒 的 機 會 很 微 。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

到目前為止係美國醫學界發現,有聯合畸形呢個病d BB仔,主因係個d媽媽有糖尿病,或懷孕初期食左降膽固醇藥,所以影響d BB一出世就有呢個病。
我唔知呢個媽媽有冇呢個病。都係等醫生去研究。不過真係好令人擔心, 如果真係飲左D毒奶生畸B........!

http://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=31930

男爵府

現今科學昌明點解照超聲波都照唔出個bb有腎 臟 移 位 、 少 了 一 節 脊 骨 及 兩 條 肋 骨 , 雙 耳 有 缺 陷 及 心 律 不 正 呢o的缺憾。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原文章由 sweetcouple 於 08-9-30 08:01 發表
可能有人覺得我咁講太涼薄, 但, 唔好意思都要講句: 個人直覺認為, 呢單野有"乘機入埋蒙牛數"之嫌....

bb畸型係好慘, 對bb、對父母都係, 但, 咁多人飲左, 當中咁多大肚婆, 如果真係會導致畸胎, 我估唔會得一個囉.... ...

絕對認同

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 sweetcouple 於 08-9-30 08:01 發表
可能有人覺得我咁講太涼薄, 但, 唔好意思都要講句: 個人直覺認為, 呢單野有"乘機入埋蒙牛數"之嫌....

bb畸型係好慘, 對bb、對父母都係, 但, 咁多人飲左, 當中咁多大肚婆, 如果真係會導致畸胎, 我估唔會得一個囉.... ...

講得好

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

我諗佢大肚時一定無照結構.
我大肚時都飲好多有問題奶

大宅

我大肚時都有飲蒙牛.

點解之前檢查照超聲波同聽心跳都發現唔到有問題?

大宅

咁又唔好話人"屈"蒙牛 ...
人家個bb已經咁慘,
而且佢又係腎臟有問題, 先提出質疑姐,
醫學界應進一步研究
希望bb冇事!!!!!!!

大宅

非常認同你咁講

而且10月懷胎咁長時間, 點會睇唔到個bb有問題? 唔通一直都無去做產檢
大小通吃
只要係入得口既都鐘意食

侯爵府

我想知父母係咪國內同胞???? 產前無乜做過檢查,說實在,個BB有咁多事,(心臟,脊 骨 及 兩 條 肋 骨 , 雙 耳都 有 缺 陷)無理由照唔出...唉 真係登BB辛苦同難過..

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 natnat_tsang 於 08-9-30 11:40 發表
我想知父母係咪國內同胞???? 產前無乜做過檢查,說實在,個BB有咁多事,(心臟,脊 骨 及 兩 條 肋 骨 , 雙 耳都 有 缺 陷)無理由照唔出...唉 真係登BB辛苦同難過.. ...

其實做產檢時, 無理由check唔到架喎...
照結構時..都一定會睇到啦..
真係未必關蒙牛奶事...

我都好想知...父母係咪國內人 ?

子爵府

原文章由 Angelice-BeBe 於 08-9-30 11:48 發表

其實做產檢時, 無理由check唔到架喎...
照結構時..都一定會睇到啦..
真係未必關蒙牛奶事...
我都好想知...父母係咪國內人 ?

同意 ar , 無理由 check ng 到

複式洋房

請申出同情之心

我想話你知,我認識此媽媽,她是我好姐妹,她有了2個月起已定期到廣華醫院及私家醫生做產檢,有了五個月已做了結構檢查,醫生告知BB好健康,抽血驗尿樣樣做齊,由於第一胎她好小心,人家說初期飲奶對BB好,初期她飲孕婦奶粉,她說太甜,係我叫她轉飲X牛奶,早,午,晚飲一杯BB會好D.但最後出世有問題,醫生只說基因出了問題.解釋唔到厡因,初時她只認命.但最近姑娘問她大肚有沒有長期飲奶,她說有,再追問姑娘有何事,她說BB此病,十年不見一個,但今年竟有多個類似此病的BB,只是沒有公報,(可能她們覺得好醜,只有認命)
BB出了事,身為父母有任何疑惑或有任何線索去查證是好正常的.(此事令她增加好多壓力,她鼓起好大勇氣,才可以說出來,她說出來只是希望提醒大家,可以預防.)希望大家說D正面話,不要令她太難受.因我已好內久.

複式洋房

請申出同情之心

我想話你知,我認識此媽媽,她是我好姐妹,她有了2個月起已定期到廣華醫院及私家醫生做產檢,有了五個月已做了結構檢查,醫生告知BB好健康,抽血驗尿樣樣做齊,由於第一胎她好小心,人家說初期飲奶對BB好,初期她飲孕婦奶粉,她說太甜,係我叫她轉飲X牛奶,早,午,晚飲一杯BB會好D.但最後出世有問題,醫生只說基因出了問題.解釋唔到原因,初時她只認命.但最近姑娘問她大肚有沒有長期飲奶,她說有,再追問姑娘有何事,她說BB此病,十年不見一個,但今年竟有多個類似此病的BB,只是沒有公報,(可能她們覺得好醜,只有認命)
BB出了事,身為父母有任何疑惑或有任何線索去查證是好正常的.(此事令她增加好多壓力,她鼓起好大勇氣,才可以說出來,她說出來只是希望提醒大家,可以預防.)希望大家說D正面話,不要令她太難受.因我已好內久.

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 cd媽 於 08-10-1 11:43 發表
我想話你知,我認識此媽媽,她是我好姐妹,她有了2個月起已定期到廣華醫院及私家醫生做產檢,有了五個月已做了結構檢查,醫生告知BB好健康,抽血驗尿樣樣做齊,由於第一胎她好小心,人家說初期飲奶對BB好,初期她飲孕婦奶粉, ...

我反而有興趣想知
佢去邊間照結構?
我想呢個醫生都唔駛再出來撈吧?
我五個月去廣華照結構
佢地唔照齊照清楚都唔俾我走
果時阿仔心臟成日都睇唔清楚
佢係要我等到照清楚幾個心室心房係正常為止的

我朋友佢個五個月時 檢查都無問題
但之後六七個月先發現有問題
所以, 定期檢查, 實可以發現問題的

水晶宮

而家D超聲波好勁...我FD BB系肚九個禮拜已經可以照到心臟有事...哩位媽咪系未政府醫院照肚...可否追究醫院責任呢...
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

熱血金章

我都同意要控告醫院和私家醫生疏忽, 但當務之急苦主都係想用自己做例子, 向各人忠告將會發生的危機.
而家苦主都係想大家正視問題的嚴重性, 但大家好似誤會佢係到博同情, 博捐款. 苦主寧願要BB的健康.
總要有第一個人站出來的. 但換來的是傷害. 方向報為了買紙, 用了"Y"曲事實的大標題. BB不是冇肛門, 佢只係部分腸藏堵塞, 將來可通過手術.....但暫時因為太小........
苦主可能是想透過傳煤, 把其他苦主都集合在一起. 讓他們知道這不是巧合. 只是有d人都將事情淡化.

有產科的醫護人員可以出來講句話嗎? 我都明白大家都要為生計.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

首頁

尾頁

跳至