跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

我正在考慮投资移民 EB -5
問了香港既移民公司收费都幾貴(十至二十萬港幣)。
各位姐妹,知吾知如不經移民公司,可否自己申請?麻煩嗎?
我個 case 好簡單,一仔一女(小學),我 ftm,老公打工仔一名,可用香港税單(人工)prove 財産来源。
知道可去區域中心找些投資項目,但本人不懂美国經濟/投資!
跪求意見

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:ac321 的帖子

打錯字
'請教EB-5移民美國申請過程'

伯爵府

回覆:請教EB-5移民美國中請過程

請問十幾二十萬係手續費,咁另外要投資幾錢呀?

男爵府

畀面勳章

我都係用EB5申請美國移民,我諗唔可以自己搞因為要美國律師響美國入紙,我間agent收我一萬美金,佢哋會有幾個投資項目你揀

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我都係用EB5申請美國移民,我諗唔可以自己搞

原帖由 ntkwong 於 16-03-16 發表
我都係用EB5申請美國移民,我諗唔可以自己搞因為要美國律師響美國入紙,我間agent收我一萬美金,佢哋會有幾個 ...
我見係區域中心,已經比晒 D 投資项目你选擇(不過要另外收5-8萬美金做手續、美國律師等費用),所以谂,告知可吾可以by pass D 移民公司!
可不 pm 你過程?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:請問十幾二十萬係手續費,咁另外要投資幾錢

原帖由 pippo7389 於 16-03-16 發表
請問十幾二十萬係手續費,咁另外要投資幾錢呀?
十幾二十萬係香港移民公司既手續費,之後可自己選一些美國既項目投资US100萬(要付合政府要求项目),或經指定4間區域中心投资佢地既項目(我見有 D US 50萬至US 80萬都有),但就要比區域中心 美金5至8萬手續費!

別墅

ac321 發表於 16-3-16 18:03
我正在考慮投资移民 EB -5
問了香港既移民公司收费都幾貴(十至二十萬港幣)。
各位姐妹,知吾知如不經移民 ...

我想問下你關於移民的事情,可以嗎?邊間移民公司可以介紹?謝謝

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 16-3-16 18:03 我正在

原帖由 alicekong 於 16-05-06 發表
我想問下你關於移民的事情,可以嗎?邊間移民公司可以介紹?謝謝
當然可以,一齊交流下經驗!
pm 我

大宅

ac321 發表於 16-5-6 14:58
當然可以,一齊交流下經驗!
pm 我

唔好意思我也想取資料,可以pm我嗎(emoji)(emoji)

侯爵府

好媽媽勳章

cherry9996hk 發表於 16-8-6 02:03
唔好意思我也想取資料,可以pm我嗎(emoji)(emoji)

EB5係用50萬美金,投資去一些美國指定企業5年,但這些企業要是面臨破產或亏本的項目,並且因你的技資可創做10個職位。
而這些投資項目,可在美國政府指定既投資區域中心找到。

我6月中已到了美國西岸,一來同仔女渡假,二來實地看看一些EB5項目。不過個人感覺不太好,覺得呢50萬會兇多吉少!

大宅

ac321 發表於 16-8-8 15:04
EB5係用50萬美金,投資去一些美國指定企業5年,但這些企業要是面臨破產或亏本的項目,並且因你的技資可創做10 ...

咁即係無希望(emoji)

大宅

回覆樓主:

可否只投資,不移居,而能拿綠咭?

大宅

ac321 發表於 16-8-8 15:04
EB5係用50萬美金,投資去一些美國指定企業5年,但這些企業要是面臨破產或亏本的項目,並且因你的技資可創做10 ...

我最近都睇緊一個投資項目,最擔心的是4年後攞唔番個50萬,投資這個項目手續費及律師費7萬,如果無風險就真是想試。可以pm我你的資料給我參考一下嗎?

複式洋房

回覆樓主:

選擇投資項目真係要小心,五十萬攞唔返都算,當買個移民機會,最怕五十萬攞唔返之外,連永久綠咭都攞唔到。

我朋友現正苦惱當中,他的到美兩年,可申請由condition green Card轉永久green Card,但美政府通知他不符合創造十個就業的條件,限佢兩個月內離開美國境內,原來其投資項目是造假的,其投資的公司要其再注資五十萬美金請人,並要其簽署不追究聲明,現正上訴中,所以真的要小心考查投資的項目

大宅

jcchu 發表於 16-8-14 10:54
我最近都睇緊一個投資項目,最擔心的是4年後攞唔番個50萬,投資這個項目手續費及律師費7萬,如果無風險就 ...

7萬美金?

大宅

V_CHENG 發表於 16-8-14 13:47
7萬美金?

全是美金呀

侯爵府

好媽媽勳章

V_CHENG 發表於 16-8-13 22:54
可否只投資,不移居,而能拿綠咭?
好似頭兩年不用移居美國,只要每年入境兩次。但之後就好似要有一半時間住美國

侯爵府

好媽媽勳章

我最近都睇緊一個投資項目,最擔心的是4年後攞唔番個50萬,投資這個項目手續費及律師費7萬,如果無風險就 ...
預左實攞吾返!因為根據美國政府要求,一定要投資在之前一直蝕錢或面臨倒閉既公司,又要这公司在你的投資五年期內,用你這50萬創做10個全職職位!
最怕係,呢50萬使吾到5年,到時真係騎虎難下,再放錢落間公司到去keep住張綠咭,定係吾再放錢落去而被收返張綠咭好?

侯爵府

好媽媽勳章

saucha 發表於 16-8-14 11:54
選擇投資項目真係要小心,五十萬攞唔返都算,當買個移民機會,最怕五十萬攞唔返之外,連永久綠咭都攞唔到。 ...
有好多係做假架!所以現在美國政府查得好嚴下,好似每年都查一次,查足5年先比張永久綠咭你!

侯爵府

好媽媽勳章

你可留意下,我見到有D地產項目,係可以選擇在第三年以樓花方式用投資呢50萬買返間公司既起既樓。但最好實地睇下地盆係吾係真係已動工起緊樓先投資落去!另外,可以自己用小小錢(幾萬)係美請自己既代表律師,去睇住自己既投資項目。

首頁

尾頁

跳至