自由講場

跳至

首頁
34567...33

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+16-03-17+發表入

原帖由 揚莉煒媽咪 於 16-03-17 發表
六十萬咋,唔怪得咁多人開

不過入貨同地點都無得點選擇

同埋要係員工之一

如果你係個地段做得好

佢好多時都會開間自已鋪

好多都比佢用黎試水溫

揚莉煒媽咪    發表於 16-3-18 00:11

男爵府

引用:Quote:原帖由 edhepp 於 16-03-17 發表我覺

我覺得好奇怪,百幾萬都唔小數目點解仲咁多人和應去捐。
施比受更有福,可能大家目擊被殺場面,大家都接受 ...
我頭先睇到7仔總公司宣佈專重鄭太意願,暫不再公佈善款數字……唔……我有點奇怪!只係個人感覺,無意冒犯。

wcpcelia    發表於 16-3-18 08:40
bube6218    發表於 16-3-18 08:00

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Sorry樓主,將心比己,如果你係鄭生的家人

原帖由 Mamaskhy0011 於 16-03-17 發表
Sorry樓主,將心比己,如果你係鄭生的家人,睇到類似你呢啲咁嘅言論,佢地會有乜感受?

...
哦,我從來就識將心比己既,見個個都叫人捐錢,咪開個咁多錢仲要捐,問多句就比人話黑心咀妙,想死好易下一分鐘被人插死我。申請就可以

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

捐款全因bb仲細, 一個女人霎時間要承受突變都好艱難,
乜都幫唔倒咯唯有一點心意支持下佢

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:捐左百幾萬仲要捐?

百幾萬要養大一個幾個月大BB係極少錢!如果往生者月賺唔使多比如三萬,一年搵約36萬,相對160萬來講,佢大約4年已經揾到!160萬養到BB18歲,平均每月只得七千鬆d,夠乜呀?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:捐款全因bb仲細,+一個女人霎時間要承受突變

原帖由 ingong 於 16-03-17 發表
捐款全因bb仲細, 一個女人霎時間要承受突變都好艱難,
乜都幫唔倒咯唯有一點心意支持下佢 ...
呢位媽媽有愛心

琥珀宮

畀面勳章

開7仔未必好有錢,而且佢可能係 bread winner, 咁佢太太同bb 就冇左依靠

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:百幾萬要養大一個幾個月大BB係極少錢!如果

原帖由 麟媽媽 於 16-03-17 發表
百幾萬要養大一個幾個月大BB係極少錢!如果往生者月賺唔使多比如三萬,一年搵約36萬,相對160萬來講,佢大 ...
唔可能要比一世錢佢卦,係咪一件好事?我唔反駁大家,只係諗拎左正苦應該要比既福利先,之後大家再捐會好啲啫,出面租金好貴,一個湊兩個租套房無人想租比佢

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+edhepp+於+16-03-17+發表我覺

我覺得好奇怪,百幾萬都唔小數目點解仲咁多人和應去捐。
施比受更有福,可能大家目擊被殺場面,大家都接受 ...
百幾萬好少數目呢

你諗下BB出世無耐

間鋪D貨同約期

仲有唔知係咪要照顧埋4大長老

今時今日百幾萬要比佢老婆同BB用真係幾唔見洗

水晶宮

當香港人俾錢小朋友買嘢囉!

禁止訪問

引用:人地孤兒寡婦,小朋友幾個月大咋,漫漫長路

侯爵府

我的育兒心得勳章

個人心意嚟,你覺得唔應該捐咪唔好捐囉,個收銀心地都唔好啦!

珍珠宮

但係而家唔止百六萬啦,香港其實仲有好多人需要幫,唔係話呢個唔駛幫,只係唔好著重只係幫某一個人

水晶宮

d 人狗口長不出

揚莉煒媽咪    發表於 16-3-18 00:02

翡翠宮

引用:未知受害人的家庭狀況,我處於觀望狀態

原帖由 purple_onion 於 16-03-17 發表
未知受害人的家庭狀況,我處於觀望狀態

揚莉煒媽咪    發表於 16-3-18 00:08

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我會去捐,唔係因為佢有冇錢,係想比份支持

原帖由 panyeung 於 16-03-17 發表
我會去捐,唔係因為佢有冇錢,係想比份支持,比份鼓勵佢太太,希望佢可以從傷痛中振作起來,比心機湊大BB

...
都話捐原因係大家目擊佢老公死亡一刻,我都係因為咁好激動

禁止訪問

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+Mamaskhy0011+於+16-03-17+發

侯爵府

引用:Quote:原帖由+Flowerpig+於+16-03-17+發表

係呀開得就預左比人鬧,睇下大家諗緊乜,你又知我無捐?等佢地上左公屋至捐比佢地會好啲,香港住緊 ...
妳又知人哋冇地方住?點解要申請公屋?

揚莉煒媽咪    發表於 16-3-18 00:09

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

邊個人邊個鬼出黎啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

李先生清晨時分已於店內叠報紙,每日工作18小時,才能維持生計。黎樹雄攝 
【本報訊】加盟7-Eleven(7-11)做老闆,以為更穩定、有更多時間陪伴年幼女兒;但李先生(化名)卻發現「慘過幫7-11打工」,在7-11欺壓下,他帶着老婆、女兒住劏房,還要孭住間舖、再外出打工養家,一天工作18小時,「都係冇時間陪個女」,搞不好還要賠上老本,「我真係好後悔加盟7-11!」記者:伍雅謙
每日凌晨4時,李先生就起床,5時回到位於商場內的7-11店舖。商場還未開燈,他就在店內叠報紙,每朝叠幾百份,要一個多小時,然後準備早上7時開門做生意。

每晚只睡四個鐘上午9時,李先生離開舖頭外出打工去,將店舖暫時交給員工打理。晚上8時,李先生放工,隨即返回店內工作,至晚上11時商場關門時收舖。回到家裏,已是凌晨。在最慘的一段日子,他每晚只睡四小時。

李先生的噩夢始於09年,他賣了所住的500呎私樓,獲得約60萬元;為了加盟7-11,他付了20多萬元加盟費(不會退回),另向7-11繳交20多萬元按金,開始在荃灣某商場經營7-11分店。

初時店舖生意不俗,但八個月後,總公司在同一商場加開另一間7-11,新舖位置更佳,搶去李先生一半客源,導致月月蝕錢,兩年共蝕掉10萬元,更倒欠總公司6萬元款項。

去年中,李先生成功申請轉舖至另一屋邨商場。首三個月利潤不俗,每月有2.8至2.9萬元收入,還清了欠總公司的6萬元。

但由第四個月起,營業額不變,收入卻下跌了,曾低至只有數千元利潤,「問佢哋(總公司)點解,佢哋都畀唔到數據同理由解釋」。

無時間陪伴女兒由於利潤過低,李先生要外出打工幫補家計。目前店舖利潤連他外出打工的薪水,月入約兩萬餘元,勉強能維持生計及填老本──他的心願是當5年合約屆滿時,可以賺回廿多萬元加盟費。

家人曾埋怨:「咁辛苦點解你冇錢賺嘅?」李先生苦笑說,當初是為了女兒而加盟7-11的,「原本做五金業,要經常往返內地工作,三年前個女得兩歲,諗住做7-11,可以多啲時間陪伴佢成長」,但事與願違,「點知都係冇時間陪個女」。

眨眼間,女兒已5歲。即使李先生勉強抽空陪女兒看電視,往往也因太累而睡着。加盟兩年多來從未放假,新年也要開工,女兒對他說:「爹哋你好耐都冇同我去公園玩喇。」他自言「慘過幫7-11打工」,是人工低過最低工資、無假期的全天候雜工。

現時舉家居於月租3,700元的200呎劏房,李先生說:「你話7-11老闆住劏房都冇人信!」他只望盡快捱過餘下兩年合約,「我真係好後悔加盟7-11!如果唔係有個女、有個老婆,我真係同佢死過!」

7-11自03年起在港急速擴張,現時全港共有926間分店,近六成即 549 間由特許經營加盟商營運,其餘由7-11總公司營運。
7-11五宗罪

1.拒絕公開賬目細節,包括來貨價。

2.開店過份密集。

3.不設退貨,強迫加盟商「硬食」倉底貨及滯銷產品。

4.壟斷分店維修及零件設施,向加盟商徵收高於市價的費用。

5.店內「熱賣點」由總公司或外判商經營,卻要加盟商負責牌照及維修費。

(轉貼)

成日有人問 7仔 好唔好做,真係有苦無人知,原來好多所謂老板,收入仲慘過打工~

仲有很多特許經營的特色是,如果好做總公司自已收返來做,肥水不流別人田~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
34567...33

尾頁

跳至