論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1725917&page=1#pid26935517

其實我上次已經叫c6去bank攞錢林住炒佢, 攞完錢, 我又覺得比cash唔安全, 所以林住開票, 因為sunday我買唔到機票, 所以tel aagent 幚我到見証, 我後比機票, 後來agent同我講, 佢的確係唔岩, 但又不致於一定要炒, 你可以再考慮下, 如果你同意, 我再同佢講, 叫佢自己出resign letter, 如果一個月後你決定要炒, 就不用補錢, 當比個機會佢, 我覺得都好, 亦希望大家真係重新開始.
過左幾日劇肥野同我講仔仔個門框broke左, 我問why, 佢話 i dont know, sofa個較壞左, 問佢, 佢話i dont know, 我話我係cam見到你好大力蚊張sofa, 你果d係錢, 我果d唔係錢, 所以你唔駛小心, 星期五晚我林住保水, 開火後發覺有d火係爐頭下走出黎, 初初林可能佢set得唔好, 所以想'ling'起再set過, 一'ling'就知大鑊, 爐頭同個爐係永不分離個隻, 簡直連玻璃爐面都一齊抽起, 於是問劇肥野why, 佢又話i dont know, 不過上星期已發現有問題, 我話點解唔同我講, 幾經辛苦先張佢解體, 原來個爐頭已變形, 好似比野 'kam' 過, 佢過可能保湯太高溫, 所以變形, 我依等煤氣公司check, 個爐買左一年, 攪成咁. 之前已經整爛, corian台面, wallpaper, 扢花洗手盆等.
我依家林住炒佢, 但同左agent講, 我話唔再考慮, 要求佢比番封resign letter 我keep, 不過佢話封信keep係佢到, 如果到時工人走一定比番我, 因為我levy到19/11, 其實我係咪應該出one month notic 比佢, 保障自己, 如果佢唔按resign letter 21/10走, 我都可以由依家起計一個月叫佢走??????
另外我有個舊工人十四年前照顧大仔, 完約後某d原因無續約, 離開後佢4年同一boss, then go back, 依家又番黍3年多, 其間佢年年都寄信/sms 我, c6, 仔仔, 生日快樂, 其實我同佢都想合作, 但每次大家時間都不配合, 今次剛巧佢妹妹同姐姐都想黎做野, 所以我可以2選1. 大家比d意見.
我家成員2公婆, 2個仔仔 15, 11, 一隻小狗.
1) 46years old, 5 year香港經驗, 依定你菲律賓.
2) 27years old, 無出國經驗, 但舊工人答應我, 幚我traniing on sunday.

不過我絕對唔係有選擇而炒劇肥野, 而係我唔想再維修啦, 我上年暑假搬屋, 全屋裝修, 成三十幾萬, 依家好心痛.

男爵府

I will choose #2, as #1 already 46 years old and she previously worked in HK that she may have her own working style.

原文章由 車.人. 於 08-10-5 15:09 發表
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1725917&page=1#pid26935517

其實我上次已經叫c6去bank攞錢林住炒佢, 攞完錢, 我又覺得比cash唔安全, 所以林住開票, 因為sunday我買唔到機票, 所以tel aagent 幚 ...
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

侯爵府

醒目開學勳章

你無resign letter係手...........到時佢/agent夾埋都得架啦. 我地就同人講口始, 人地唔會架!! 你俾封一個月通知佢啦, 再唔係炒q左佢啦, 反正, 維修費都平唔過佢既人工好多.

我都會揀#2......but你可以叫#1黎試下工既, 若ok既都可以考慮 , 因你d仔都大啦.

別墅

原文章由 happypiano 於 08-10-5 19:19 發表
你無resign letter係手...........到時佢/agent夾埋都得架啦. 我地就同人講口始, 人地唔會架!! 你俾封一個月通知佢啦, 再唔係炒q左佢啦, 反正, 維修費都平唔過佢既人工好多.

我都會揀#2......but你可以叫#1黎試下 ...

happypaian 多謝你意見, 我真想聽下眾姊妹我見意.

我都覺得比封one month notice佢好d, 如果佢玩野, 直頭補錢比個破壞皇, 廢q事煩.
#1 已番左菲律賓, 係佢以前係香港做過5年, 所以無得試工, 但我都考慮#2, 因為#1年紀大, 到時叫佢抺window, 我重young過佢, 點叫得出口. 就算佢肯做, 唔通見到唔幚手.

首頁

尾頁

跳至