親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我們一行7人將會10月中去中部7天, 行程如下, 但唔知應買北陛中部JR 5DAY PASS 或昇龍道5 day 或 3day + 「奥飛騨」・「上高地・奥飛騨」まるごと・バリューきっぷ? 行程會否很趕??

Day1 - 名古屋 - (宿)
Day2 - 名古屋 - 白川鄉 - 高山 (宿)
Day3 - 高山 - 平湯 - 新穗高 – 平湯 (宿)
Day4 - 平湯 - 上高地 – 高山 (宿)
Day5 - 高山 – 名古屋 (宿)
Day6 - 名古屋 (宿)
Day7 - 名古屋 - 回港

男爵府

如這個行程順路嗎??中間幾天會否佷趕??

琥珀宮

引用:我們一行7人將會10月中去中部7天,+行程如下

原帖由 yoma 於 16-05-02 發表
我們一行7人將會10月中去中部7天, 行程如下, 但唔知應買北陛中部JR 5DAY PASS 或昇龍道5 day 或 3day + 「 ...
我去年暑假去完,除名古屋去白川鄕一程(我由金澤去),其他行程跟我差不多一樣,不過我係連住幾日高山無住平湯!
去新穗高那天,下午返回高山後仲有時間坐JR去飛騨古川行一轉!

琥珀宮

引用:我們一行7人將會10月中去中部7天,+行程如下

原帖由 yoma 於 16-05-02 發表
我們一行7人將會10月中去中部7天, 行程如下, 但唔知應買北陛中部JR 5DAY PASS 或昇龍道5 day 或 3day + 「 ...
我都係用呢兩隻pass

伯爵府

yoma 發表於 16-5-2 22:50
如這個行程順路嗎??中間幾天會否佷趕??

順路呀!我同你差不多!我10月22日去8天,4人自駕。
第一天:名古屋(住名古居)
第二天:名古屋~白川鄉~金沢(如時間許可會抽兩、三小時行outlet)(住金沢)
第三天:金沢(c6跑馬拉松)(住金沢)
第四天:黑部小火車(住宇奈月溫泉)
第五天:gattan go踩單車~新穗高撘纜車(住宝溫泉)
第六天:上高地(住高山)
第七天:宮川朝市~高山市~付知峽或惠那第二日峽~名古屋(住名古屋)
第八天:大須商店街~回港(1700機)
我呢個行程都係第二日同第七日會急少少,其他也輕鬆

伯爵府

hennyyoyo 發表於 16-5-3 03:13
第二天:名古屋~白川鄉~金沢(如 ...

係惠那峽,出錯了!

大宅

木土土 發表於 16-5-3 01:31
我去年暑假去完,除名古屋去白川鄕一程(我由金澤去),其他行程跟我差不多一樣,不過我係連住幾日高山無住 ...

木土土, 我都會在今年暑假去。 可唔可以share你舊年嗰行程? 另外請問北陸有邊d地方夏天好熱? 我想避開或去短d時間。 謝謝!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-5-3+01:31+我去年

原帖由 Metro11 於 16-05-03 發表

木土土, 我都會在今年暑假去。 可唔可以share你舊年嗰行程? ...
暑假全部都熱wow,無得避,我個trip係去上高地果日先著長褲。

Day 1 大阪
梅田空中庭園展望台 (梅田站)
大樓地下的「瀧見小路」

Day 2 Universal Studio

Day 3 大阪-> 金沢
- 東茶屋街 - 兼六園 - 金澤城 - 21世紀美術館 - 近江町市場

Day 4 金澤 -> 白川鄉 -> 高山

Day 5
- 高山 -> 平湯 -> 新穗高 -> 纜車
- 高山 ->飛騨古川

Day 6
- 高山 ->上高地

Day 7
- 高山sight seeing
早上的宮川、陣屋朝市(宮川朝市比較大),高山陣屋
- 高山 -> 名古屋
Day 8-10 名古屋
- 長島温泉
- 豐田技術博物館產業技術紀念館 / 則武森林 / 名古屋城 / 磁懸浮式超高速列車鐵路館 / 名古屋電視塔 / 綠洲21
/ 大須商店街

大宅

木土土 發表於 16-5-3 14:53
暑假全部都熱wow,無得避,我個trip係去上高地果日先著長褲。

Day 1 大阪

Thanks! 我諗住上高地、高山同白川鄉會涼d咋! 我都聽聞金澤同名古屋會好熱!

男爵府

男爵府

木土土 發表於 16-5-3 01:33
我都係用呢兩隻pass
買5day? 還是3day?

男爵府

hennyyoyo 發表於 16-5-3 03:13
第二天:名古屋~白川鄉~金沢(如 ...
新穗高及上高地各一天, 其實應該有時間剩, 但如第一天高山->新穗高->高山
第二日高山->上高地
好似走回頭路
寶溫泉是在新穗高嗎??

男爵府

木土土 發表於 16-5-3 14:53

Day 1 大阪
Day2 - 名古屋 - 白川鄉 - 金澤 (宿)
Day3 - 金澤- 高山 (宿)
Day4 - 高山 - 上高地 – 平湯 (宿)
Day5 - 平湯 – 新穗高 - 高山 - 名古屋 (宿)
Day6 - 名古屋 (宿)
Day7 - 名古屋 - 回港

如加埋金澤可行嗎??名古屋只shopping, Day 1約18:00到名古屋, Day 7 是17:00機.

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-5-3+01:31+我去年

原帖由 yoma 於 16-05-03 發表
有無去埋上高地??因會去上高地, 如住平湯, 就會方便D.
我有去上高地(好靚,超推介),我連住咗三晚高山,費事轉酒店,而平湯亦無咩心水住宿係近巴士站,而且玩完返到高山可以在附近行下街食店選擇也較多

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-5-3+14:53+暑假全

呢個行程也可以,但無咩日間時間在高山行!

不過金澤同高山比較,金澤多d景點!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-5-3+01:33+我都係

買5day? 還是3day?
5 day JR加中部巴士,3day上高地+新穗高巴士及纜車

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-5-3+14:53+暑假全

原帖由 Metro11 於 16-05-03 發表
Thanks! 我諗住上高地、高山同白川鄉會涼d咋! 我都聽聞金澤同名古屋會好熱!
...
白川鄕全區無遮蔽無冷氣,暑假超熱令人溶化!

Metro11    發表於 16-5-3 20:15

琥珀宮

Day 5 最後一日玩完由平湯落番高山,如果平湯酒店唔近巴士站,要返酒店拎行李一來一回都麻煩,我覺得仲難預坐返高山巴士schedule

伯爵府

yoma 發表於 16-5-3 19:41
新穗高及上高地各一天, 其實應該有時間剩, 但如第一天高山->新穗高->高山
第二日高山->上高地
好似走回頭路 ...

宝温泉是近新穗高的,10分鐘車程

男爵府

土木木及hennyyoyo , thx !

首頁

尾頁

跳至