自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

teresayan07 發表於 16-5-9 10:58
係啊.. 我媽初初係紅色一撻撻... 睇左幾個醫生都話係濕疹/皮膚敏感...
直到大範圍出水泡醫生先知係生蛇.... ...
吓? 邊度既醫生咁流? 生蛇要係黃金72小時睇同埋食特效藥, 過左有機會破壞神經線.....唉....

珍珠宮

回覆:teresayan07 的帖子

頭一年都間歇性痛吓,唔駛食藥看醫生,第日會好返哂。

珍珠宮

LILY媽咪 發表於 16-5-9 17:20
回覆 teresayan07 的帖子

可睇中醫, 有個女醫師醫生蛇好的, 但地方遠較費.
可以 pm 我嗎?

別墅

我以前在面上生過,超痛。好返開頭都好痛,然后慢慢減痛,但都维持了一年

男爵府

回覆:關於生蛇後神經痛?

腦神經科醫生應該可以幫到你媽媽

大宅

前幾個月我媽媽也生蛇,因剛巧她回了鄉探親,所以4-5天一回到港我便立刻和她看家庭醫生(普通科),覆了2次診已好返,但一吃哂D藥之後,又話仲好痛,(可能之前e生D藥有埋止痛藥,所以之前冇話痛),痛了成個星期仲話`車'住痛,痛到出唔到街,弟弟介紹了看在東頭邨一個皮膚科e生,打了一枝針,第日便話唔痛了,雖然她現在有時仲有少少少少痛,每次只是一、二秒,她話可以接受

大宅

回覆樓主:

石硤尾街市上面平台有位黄志偉醫生,医蛇好得!
在壓力中仍能平靜,在忙碌中仍能悠閒,在失敗中仍能歡笑,在逼迫中仍能屹立,上帝的兒女何等有福。
在絕望中仍有盼望,在冷漠中仍有關懷,在困境中仍有出路,在死亡中仍有生命,上帝的兒女何等有福。

珍珠宮

jesschanchan 發表於 16-5-9 19:54

前幾個月我媽媽也生蛇,因剛巧她回了鄉探親,所以4-5天一回到港我便立刻和她看家 ...
可以 pm 我醫生資料嗎?

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

C6生過,好番後,仲要痛左一個月,越早發現,醫得快就痛得冇咁耐。

大宅

其實老人家生蛇要用特效藥+止痛藥+神經痛藥,減低長遠神經痛的機會。家庭醫生應該識。
止痛藥同神經痛藥係兩種藥,止痛藥對神經痛冇乜用,要神經痛藥先得。
現時可以睇家庭醫生/神經內科醫生/痛症科醫生。

大宅

睛靈勳章

回覆樓主:

生蛇一定要診治得早,遲左手尾就好長,我老爸當年又係遲左去醫,佢好遲至話我知,我已即刻帶佢去睇專科食特效藥,但都冇用,遲左,因為已傷及神經線,到現在十幾年了,仍然有痛。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chanwendy 發表於 16-5-9 17:09
但係我食緊藥, 都仲愈生愈多呀, 上次醫生話唔洗用藥膏住.

醫生係咪俾特效藥你食? 我老公前幾年生蛇,醫生有俾藥佢,但唔係特效藥,不過有寫紙俾佢去藥房配特效藥(即係有選擇性,由病人自己決定用唔用特效藥),嗰時買好似要千五蚊,我老公仲十下十下攞住藥單返嚟(佢冇買特效藥),佢諗住食醫生俾嘅藥就算,我即時要佢去買特效藥,食咗特效藥,冇擴散其他部位,佢只係心口出咗小小,亦冇再出了,過幾日連心口嗰啲都謝埋,我覺得係特效藥功效,touchwood可能特效藥食得快,冇入侵到神經線,所以冇乜痛(託賴)

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 16-5-10 12:26
醫生係咪俾特效藥你食? 我老公前幾年生蛇,醫生有俾藥佢,但唔係特效藥,不過有寫紙俾佢去藥房配特效藥( ...
醫生話係治蛇的, 我唔知係咪特效, 隻藥叫阿昔洛韋 ZOSTIN-FORTE

珍珠宮

YYKY1585 發表於 16-5-9 18:57
腦神經科醫生應該可以幫到你媽媽
打電話問左好幾個腦神經科醫生都話唔係睇呢方面既野...都唔知搵咩醫生先o岩...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chanwendy 發表於 16-5-10 12:42
醫生話係治蛇的, 我唔知係咪特效, 隻藥叫阿昔洛韋 ZOSTIN-FORTE
我唔記得藥名了,你醫生收你藥費貴嗎?

琥珀宮

我個時醫生話因人而異,有D人會好返都持續痛,有D唔會,但身體一弱好易又會復發,無得斷尾,唯有增強自己抵抗力

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 16-5-10 13:25
我唔記得藥名了,你醫生收你藥費貴嗎?
五百蚊, 係貴過睇普通嘢囉

男爵府

引用:Quote:YYKY1585+發表於+16-5-9+18:57+腦神

原帖由 teresayan07 於 16-05-10 發表
打電話問左好幾個腦神經科醫生都話唔係睇呢方面既野...都唔知搵咩醫生先o岩...
...
系架咩?我地岩岩睇完一個生蛇嘅病人咋喎,已經好返吾使覆疹啦

象牙宮

chanwendy 發表於 16-5-10 15:18
五百蚊, 係貴過睇普通嘢囉
咁有機會唔係特效藥

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

我老公6年前當時唔知生蛇,仲以為比蚊咬,但又好似比針拮咁, 佢又好野喎忍左幾日先睇已經遲左, 佢痛到醫生比既藥完全止5到痛, 個個月瘦左成廿磅, 到而都仲有神經痛不過可能幾年佢已經慣左就冇話好痛只係問佢時佢話仲月痛

首頁

尾頁

跳至