自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

C6突然話想去馬來西亞發展,佢同一齊拍擋做生意的兄弟去,去開分公司,因為拍擋果邊有人脈,但冇技術人員同夾開的人手,想我C6過去揸fit,C6話有得諗,起碼駁下先,香港個市越來越淨...想問有冇jm係馬來西亞住的???小朋友讀書學校好嗎?

大宅

個邊好保護自己國民,亦可以講歧視好嚴重,就算學校亞洲人叻d, 但都會比機會冇咁叻既馬拉人機會/上位,呢樣你要有心理準備。當然亞洲風氣差唔多,要叻既都要谷行少少,但只要勤力可以,不過當地親戚幾個仔女一上大學就出晒國讀書。

水晶宮

回覆:C6突然話想去馬來西亞發展

小心,馬來西亞華人生意大部分是做傳銷

少奶奶的身份,丫頭的命...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

catvicky 發表於 16-5-12 02:46
C6突然話想去馬來西亞發展,佢同一齊拍擋做生意的兄弟去,去開分公司,因為拍擋果邊有人脈,但冇技術人員同夾 ...
呢度有個馬來西亞媽媽會, 你可以去刨下文先.

wcpcelia    發表於 16-5-12 08:28

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

回教國家 , 重要職位一定係馬拉人

公爵府

catvicky 發表於 16-5-12 02:46
C6突然話想去馬來西亞發展,佢同一齊拍擋做生意的兄弟去,去開分公司,因為拍擋果邊有人脈,但冇技術人員同夾 ...

去几耐先?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:catvicky 發表於 16-5-12 02:46 C6突

原帖由 bosch 於 16-05-12 發表
呢度有個馬來西亞媽媽會, 你可以去刨下文先.
X 2

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

不知道是否我多慮,我擔心對華人而言治安好差,擔心會有被綁架等等的危險⋯⋯有家有室要諗清楚。

侯爵府

治安差

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 16-5-12 05:59
去几耐先?

去做開荒, 新開的渡假島去諗計谷起個島,冇返3-5-7年邊見到成績,所以我二仔底想死跟

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我知果邊治安差

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

catvicky 發表於 16-5-12 07:02
去做開荒, 新開的渡假島去諗計谷起個島,冇返3-5-7年邊見到成績,所以我二仔底想死跟
...

係咪堅架間公司? 咁似大陸叫人出錢投資發展開發起屋,其實係流果啲

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 16-5-12 05:59

原帖由 catvicky 於 16-05-12 發表
...
開發渡假村,投資以億元計 ......

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

開渡假勝地,唔係一朝一夕,要時間,同大量金錢

子爵府

我同學嫁過去,聽佢講治安麻麻,出街,駕車都要好小心。

男爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

朋友C6又係去幫公司做開荒牛,計劃好一落定腳就接埋老婆仔女過去。
點知未夠三個月,響嗰邊識到件女,事發後就唔再返香港了.....

ilovemagao    發表於 16-5-12 10:09
RAA    發表於 16-5-12 08:37

男爵府

回覆樓主:

我朋友嫁左過去好幾年,佢嘅評語係馬來西亞貪污嚴重,對華人政策不公平,治安麻麻,要小心馬來人,佢地如果搭的士都只會call華人司機。

別墅

我同事係馬來西亞人,佢一路大就等緊機會出國,唔使留係馬來西亞。佢係半個華人,覺得好唔公平、冶安唔好,所以嚟左香港。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:朋友C6又係去幫公司做開荒牛,計劃好一落定

原帖由 leebo 於 16-05-12 發表
朋友C6又係去幫公司做開荒牛,計劃好一落定腳就接埋老婆仔女過去。
點知未夠三個月,響嗰邊識到件女,事發 ...

活在當下,愛得及時

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至