醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

worldpeace 發表於 16-10-11 22:06
入了small pool , 通常要等幾耐?
入了 SMALL POOL等的時間,要睇妳選擇的院舍D人走得快唔快.如果揀區/ 大區/大院的咪可能快D,如果揀院的咪耐少少
我以前做社區,試過通知完small pool 2個月有位,
亦試過有個婆婆因為要同老公同院只揀一間,入左small pool都要過13個月先入到。
每次去探她,她都話見埋呢次下個月唔好見....

水晶宮

2024年龍年勳章

ET19 發表於 16-8-19 08:39
月費包晒所有食,住,護理費。好平gala。
雜費計劃聽講係東華獨有的,290包晒每月基本日用品,少量小食, ...
睇到呢個post, 大家都有唔同原因要同老友記安排入住老人院. 我也正面對中....

老父82歲了, 自己住., 身體尚算OK. 昨日同老父飲茶傾開, 老父都打算遲多兩年, 當身體再退步時入老人院. 我明白佢係唔想麻煩到我., 做仔女的, 有邊個想送自己父親入老人院呢? 老父叫我唔駛自責, 話老人院的照顧好全面添... 不過我同家父講, 私營老人院收費一定貴, 良莠不齊, 要入, 就入政府的吧. 但點樣途徑申請卻一竅不通.

入來見到大家傾呢個話題, 開始有點概念, 知道政府辦的老人院舍唔差. 但想知道如何開始申請的第一步呢?
1)老父有參加老人中心辦的活動的, 叫佢搵中心的社工嗎?
2)老父住新界, 我住港島, 申請院舍時要跟他住址嗎? 我可否申請港島區方便日後探望?
3)要家訪的嗎?
4)政府收費通常幾錢一個月呢?
5)要資產審查的嗎?

謝謝大家. 也祝大家家中老友記身體健康.

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

Rita 發表於 16-10-20 10:05
睇到呢個post, 大家都有唔同原因要同老友記安排入住老人院. 我也正面對中....

老父82歲了, 自己住., 身體 ...

不要太擔心,找社工傾傾,因為要做評估,若果付合要求便可以排
1)找社工
2)自由選擇地區
3)要家訪
4)$2000
5)不用
希望幫到你

水晶宮

2024年龍年勳章

boaangel 發表於 16-10-27 16:52
不要太擔心,找社工傾傾,因為要做評估,若果付合要求便可以排
1)找社工
2)自由選擇地區

謝謝你,暫時我都係for reference,希望自己有能力體力財力照顧佢老人家

子爵府

Rita 發表於 16-10-28 15:29
謝謝你,暫時我都係for reference,希望自己有能力體力財力照顧佢老人家

其實排定安老院都好,因為要排幾年啊!我地係媽媽早期患病時已開始排,3年幾後實的搞唔掂才比他入!唔駛到時想入先排就有排等!

水晶宮

2024年龍年勳章

boaangel 發表於 16-11-12 12:05
其實排定安老院都好,因為要排幾年啊!我地係媽媽早期患病時已開始排,3年幾後實的搞唔掂才比他入!唔駛到 ...

唔駛排了,爸爸剛剛走咗了

珊瑚宮

Rita 發表於 16-11-12 20:11
...
三星期前仲飲緊茶?怎会咁的?
玩具萬歲!

子爵府

...

Sorry to hear that ! RIP!

禁止訪問

洋房

boaangel 發表於 16-5-31 18:58
經社工搞的,要評估左先知可唔可以排

即係有機會冇資格?係咪要check財政或身體狀況?

子爵府

mspigmspig 發表於 16-11-20 23:10
即係有機會冇資格?係咪要check財政或身體狀況?

要做評估啊,即身體情況符合入安老院要求才可以排!不用資產審查!詳細的你要找社工傾傾!

洋房

回覆 boaangel 的帖子

謝謝解答。不過我估太早準備,老人家知道因為會入老人院而要評估,一定唔開心

大宅

mspigmspig 發表於 16-11-22 15:18

謝謝解答。不過我估太早準備,老人家知道因為會入老人院而要評估,一定唔開心

我阿嫲7x歲開始排(今年90歲),排左3次,3次社工都話佢太醒,行得走得,又精靈,唔幫佢搞,最後一次仲叫佢唔好再排,都唔知好嬲定好笑

大宅

mspigmspig 發表於 16-11-22 15:18

差不多排到時可以inactive個位,咁就唔會派位,呢樣要RW跟足D先做到。

可以用拎籌飲茶做比喻,叫到no.唔拎枱,仲可以有5個no.走箋,優先排返。唔一定要入。

分享自己經歷,我太婆今年96高壽,91歲開始排,一直用外展服務,由於我輩份太低,加上她睇唔起女孫(即我媽),好少來往,知她用緊外展,但以為她排咁耐係inactive左個籌。

近來她身體差左,老媽子又呻外公好日唔搵,一黎整鑊杰的~ 咁問候下啦~ 先知道她原來為左痴住個男孫,淨係揀了2間係正男孫屋企附近得每間幾十張床位的院舍,跟本唔使做咩inactive ,都仲有耐未排到。

其實只要過到評估,一直排住無咩問題既~ 整大條數最多咪每年立法會、新聞又會做下咩幾多人等到C 之類~
反而真的著重揀院,有需要的排大區、大院,所以曾有人話果3個選擇仲煩過細路揀學校。

大宅

angelawyy 發表於 16-11-22 23:28
我阿嫲7x歲開始排(今年90歲),排左3次,3次社工都話佢太醒,行得走得,又精靈,唔幫佢搞,最後一次仲叫 ...

福氣黎既~ 恭喜妳~

大宅

ET19 發表於 16-11-23 18:03
福氣黎既~ 恭喜妳~

我有咩辦法可以再排?因為佢老人痴呆愈來愈嚴重,成日發脾氣,我怕姐姐嬲嬲豬辭職,我搞唔掂,佢冇去任何社區活動。

大宅

angelawyy 發表於 16-11-23 20:23
我有咩辦法可以再排?因為佢老人痴呆愈來愈嚴重,成日發脾氣,我怕姐姐嬲嬲豬辭職,我搞唔掂,佢冇去任何 ...

pm妳

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章

...

節哀順變,你們一家都要保重

真係突然

複式洋房

boaangel 發表於 16-10-7 13:58
你媽媽近況如何?老人院適應到生活未?我媽媽剛派到東華上環,護士話要我帶媽媽給他看看作評估,你之前係 ...

請問上環東華院舍環境好嗎?姑娘員工如何?我媽媽做左評估可以開始排,但未知排邊間好。。。其實排前可唔可以打電話問下可唔可以到院舍參觀下?

子爵府

green 發表於 16-11-25 23:48
請問上環東華院舍環境好嗎?姑娘員工如何?我媽媽做左評估可以開始排,但未知排邊間好。。。其實排前可唔可 ...

唔錯!東華口碑一向好,可以放心擇!排政府隊之餘,還可以另外排東華隊,你直接跟東華聯絡有form 要填的!不過他們的評估是跟政府差不多,所以如果政府評估可以排便一定可以排埋東華!

首頁

尾頁

跳至