自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

樓主咁保護小朋友,萬聖節當日就千萬不要出街,因為通街都有人扮鬼扮怪,依家有些幼稚園,小學,中學都會鼓勵學生,老師在當天扮鬼怪上學,去年我兒子的校長都係扮巫婆!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

屋企最安全...淨係返學同返屋企好喇~~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果隻女巫嚇小朋友, 就梗係唔arm
如果女巫無嚇人, 咁樓主就太緊張了, 你越逃避, 小朋友咪越驚?!
我今年同小朋友去左ocean park哈囉喂, 周街都係鬼, 勁pro呀! 又黑! 我唔係有意帶小朋友去睇鬼, 只係咁arm有免費飛, 同埋我只係經過d路去海洋館果d..........小朋友初時驚架, 不過d鬼又無嚇佢地, 見多左, 小朋友都唔怕了, 仲say hi tim!
原文章由 tabo0890 於 08-10-21 03:32 PM 發表
屋企最安全...淨係返學同返屋企好喇~~

大宅

好媽媽勳章

死啦咁好驚wo,咁咪1年12個月都唔出得街?!新年怕人扮財神,復活怕人扮白兔,清明怕人去拜山,端午怕人爬龍舟,7月14怕人燒街衣,萬聖怕人扮南瓜聖誕又要怕人扮聖誕老人...仲有周街啲人食煙講粗口麻甩佬唔著3,我都怕教壞囡囡,咁我係咪要去投訴投訴投訴...?
自小就比小朋友接觸多啲呢個社會,吸收多啲唔同資訊,我成日都同囡囡去反斗城玩果啲面具,細細個就訓練佢大膽啲,比佢知道唔駛驚,係假嘅仲好好玩添,佢依家當果張catalog書咁睇,仲同我一齊研究,如果唔係第時見到咩都杯弓蛇影,夜晚唔敢去廁所盞自己攞嚟搞咋~

子爵府

雖然樓主話要投訴係有d 誇張

但我唔係好明
唔想個小朋友嚇親,就會令佢「變成溫室的花朵」?

唔通為左要訓練佢o既膽量,就要突登整d 恐怖核突野俾佢地睇?
使唔使買定幾套恐怖血惺片返來俾佢睇?

不同年齡的小朋友就需要不同的刺激
唔同階段,可以承受的刺激都唔同
但小朋友得幾歲,俾恐怖造型的人嚇親,都好正常者?就算佢見慣,唔怕,咁就代表佢好叻啦咩?就代表佢地唔係溫室的小花?

如果佢驚都夾硬來,諗住佢見得多就唔驚
可能可以訓練佢膽色,但另一方面都可能會造成over-stimulation。可能會愈見愈驚。
如果一個人驚蟑螂,你估突然要佢接觸呢種蟲,甚至困佢在有呢種蟲的房裡,佢會唔會從此唔驚?

我唔覺得見得多就一定唔會驚
宜家無大人會真係驚toysrus 裡面d 恐怖面具啦係咪?但仍然有好多大都仲係驚鬼、仲係怕黑、怕自己一個留在家、怕半夜照鏡~ 我阿媽細個就無特別 train 過我膽量,但宜家我大個,以上我講的事我一d 都唔怕,咁證明兩樣野無絕對的因果關係。

要令佢地膽量大,唔係用呢種方法。樓主唔需要萬聖節特意去蘭桂坊train 佢小朋友,但亦唔需要刻意迴避。最重要係同佢地解釋,呢種裝扮的原因,俾佢知道呢d 都係人扮。一時三刻未必可以消除恐懼,但佢終有一日就會明白,唔會再驚。

複式洋房

有所同感

我嗰日都有去TST反斗城, 差啲比巫婆嚇死呀! 我擰轉頭就見到佢哋企係後面, 比著你都嚇死啦? 呀仔得3歲, 我驚魂都未定就即刻攬實佢, 下年都係唔去啦!mouth:

大宅

我見反斗城幾個星期前有d職員已經系咁打扮,我仲笑過個男職員扮成咁好搞笑,不過我見佢地系成身黑色架,五知同五同你見嘅咁,如果系細膽d嘅小朋友可能會驚

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

週一有個扮魔鬼的職員,woo低身向我2.5歲兒子吼了一聲,好彩佢冇喊.多得佢唔少.

"唔通為左要訓練佢o既膽量,就要突登整d 恐怖核突野俾佢地睇?
使唔使買定幾套恐怖血惺片返來俾佢睇?">agree.洗唔洗租鬼片, Nightmare on Elm Streetetc 過佢睇呀?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 lovebabyching 於 08-10-21 11:20 發表
下,,咁就o黎萬聖節梗係要應景架啦

賣鬼怪野都唔得?

正如聖誕節都會有人扮聖誕老人架,難道咁又得人驚?

而且反斗城又唔係淨係得小朋友去o既 ...

Agree

其實萬聖節都係一個節日, 小朋友都可以好開心, 又可以教佢原來呢個節日小朋友都可以裝扮吓自己, 開心一吓.

我囝幼稚園都有活動可比小朋友著D costume返去玩吓, 香港其實已經唔係周街都有人著萬聖節服飾啦, 係近年先hit, 我覺得幾好oY, 我地o係加拿大未回流時, 我囝仲o係 d Mall, 入去人地鋪攞糖, 佢不知幾開心, 間間屋, 間間鋪, 都準備一大籬糖派比小朋友, 真係好開心.

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

那天係斗斗城, 見到有一個小朋友, 拎起一把刀,把刀入面裝滿紅色的液體, 扮血...
個小朋友好有興趣咁研究...
而我就並唔欣賞呢d玩具, 亦唔鼓勵小朋友去玩!

複式洋房

嗰兩個巫婆嘅裝扮足以可以去拍戲, 雖然我知係假, 但突如其來都被佢嚇到, 如果我早知裡面有D咁嘅嘢, 我一定唔會同個仔入去, 其實呢一個係外國嘅鬼節, 我個仔間幼稚園都出咗張通告話唔讚同小朋友去慶祝, 當然我唔可以阻止人哋慶祝啦! 但我唔會同我個仔灌輸呢D蓋念!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都好唔鍾意萬聖節 d 裝飾 所以呢個月會避一避, 唔去果 d "鬼怪"地方.

我好唔鍾意萬聖節呀....:;pppp: :;pppp:

男爵府

嘩.........校長扮巫婆, 好激呀. 妳仔仔應該已經上左小學, right? 我尋晚經過灣仔玩具街, 好多萬勝節野買. 我打算呢個禮拜帶我個3.4歲仔去買. 等佢唔使成日係百佳玩人地個d.
原文章由 candycatt 於 08-10-21 15:28 發表
樓主咁保護小朋友,萬聖節當日就千萬不要出街,因為通街都有人扮鬼扮怪,依家有些幼稚園,小學,中學都會鼓勵學生,老師在當天扮鬼怪上學,去年我兒子的校長都係扮巫婆! ...

首頁

尾頁

跳至