自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔知寶校係邊間

如果冇乜功課, 冇乜壓力,
考試又淺既, 就算啦, 多d 親子時間麻

反正一向多post 都話, 讀唔到書仲有好多出路
入到間追唔上既學校, 又話玩空中飛人

水晶宮

回覆樓主:

不要給孩子壓力,真叩門不成,佢冇心機上課

公爵府

其實會唔會去了解下自已抽中嗰寶校先?
因為唔係自已心儀既學校先有偏見,
可能比想像中好

男爵府

請問乜嘢係寶校?係學校名定係代號?thx

男爵府

請問乜嘢係寶校?

水晶宮

回覆樓主:

我當年30間只填咗2間,最尾梗係去咗寶校

我連註冊都冇註, 即係一間都冇情況下去叩門

係大壓力和難受, 最尾也是happy ending

祝成功

珍珠宮

回覆樓主:

唔好灰心!大抽獎呢個遊戲伸未完,就算開學後都仲有人放棄學位!所以,宜家最重要就係簡你心儀嘅小學,次熱門嘅都簡d,上網睇吓叩門程序,文件...
利申,去年我亦經歷過派尾4志願,我有喊,但冇俾小朋友見到,因為唔想佢覺得自己派得唔好,亦同佢解釋叩門只為更加近,多活動....咁小朋友就冇咁大壓力。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 環保接龍勳章

回覆樓主:

多謝各位鼓勵,我年收拾好心情去叩門。祝我仔好運。

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我女當年都係派左去冇填到嘅寶校。9月升小四.睇住學校不斷改善.小四95%入讀英文班。我考慮緊細妹要吾要跟家姐入寶校。細妹9月K1。

伯爵府

csyy 發表於 16-6-4 13:49
我覺得派去最差最差反而叩門時有分加,反派6,7,8志願又未去到最差重難叩,祝叩門成功
...

唔會咁會加分㗎。區內嘅校長都會有聯繫有啲學校嘅學生係唔會收。不過大家加油,我2個姨生都要叩門,最緊要大家支持鼓勵。加油加油

公爵府

michelle1222 發表於 16-6-4 12:29
雖然一早知大抽獎靠運氣,喊係無用,但真係無諗過派最尾的選擇。忍唔住,哭了。
...

我仔小學全級第一嗰個,小一讀區內出名差d殺校嘅小學。小二先插入我仔學校。然後每次考試,都一定係全級頭5 名之內。仔仔學校,年年都有插班生,小二最多,去到小四都有兩個。所以,有能力嘅,即使扣唔到門,仍然大把機會,千萬不要讓情緒影響小朋友學習。Touchwood扣唔到,喺寶校讀得好,隨時有得轉。再退一萬步,寶校一樣有band 1 學生,一樣入到區內爭崩頭嘅學校,唔係世界沒日。

子爵府

引用:Quote:原帖由+macca+於+16-06-04+發表咩叫

原帖由 stagea 於 16-06-04 發表
想知 x 2
大家覺得唔太好的學校。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

回覆 michelle1222 的帖子

樓主,check哂各校叩門交表日期時間未?間間要求既文件唔同,記得準備好一份份。
portfolio要簡潔,太花巧或大疊反而睇一兩頁會skip,
希望你叩門成功!

水晶宮

回覆樓主:

外是天黑,狂風大雨,出門帶雨具,小朋友不用一起去

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

寶校即係大家都唔想入既學校,
例如某區有3間大家都唔想入既學校,
簡稱3寶,
咁就係寶校。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

加油!!

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

如果阿仔肯讀書,在寶校反而容易入到英中。

男爵府

以過來人身份講講吧 , 上年考到一間青衣雙非校 ( 26志願) 個一星期即刻做野, 叩門等面試, 前前後後去左10間遞表, 但係好的個幾間學校行行地500-600人去爭個10個位,真正留比叩門考入既位非常小, 除非你的小朋友是非常標青否則都吾駛搵最TOP個一,二間,因為實有內部預留位,真係考得好好而叩門入到既額相同吾超過5個 ( 因為早幾個月我返學校分享個陣, 校長都話佢同小學校長比較熟,本身有10個叩門位, 都比左5個我們間幼稚園 ) 需然我不是入佢所邁那間, 因為我無去IN 到 .

當然都有叫幼稚園幫寫定D推薦信, 而有二,三間是友校有聯系的, 相信學校有幫我們單聲,當然都要去面試,到6月中打後有2間收左但不是心儀的, 但都好過雙非校, 再等到6月尾終於收到信可以去一間較好的聖公會小學, 終於可以鬆口氣 , 個一個月真係咩心情都無哂 .

小朋友去面試都辛苦架, 所你都不要表現得太傷心, 佢都會吾開心及影響面試表現, 希望你可以找到一間心意學校吧, 加油

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:派了寶校,極需安慰

加油

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

加油, 祝成功~
放下自在

首頁
12345...7

尾頁

跳至