自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

尋日出左一日街,順便觀察吓D爸爸媽咪同小朋友的親子時間,眼見最雀躍當然係小朋友,因有爸媽陪玩。但好多爸爸媽咪對住小朋友都好煩躁,尤其媽咪更甚,爸爸通常係無奈+目無表情見到有一家人仲好笑,踩家庭單車,媽咪同個小朋友(幾歲大)坐左喺前面個鐵籠度,得返爸爸一個喺後面踩,真係登個爸爸辛苦 有時我諗,平日返工已經咁攰,放假搞呢D,大家真係會enjoy的嗎?
生個小朋友出來,實在有太多事情控制唔到,會激心會氣餒會煩厭,上小學後尤甚,小朋友生生性性都仲有D安慰,否則真係唔知為乜?

利申:有個小二小朋友

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:有感而發,其實生小朋友為乜?

生小朋友,就好等你感覺到自已生命的存在,因面對家庭,每天都是挑戰~

dsedse    發表於 16-6-19 11:40
lojo11    發表於 16-6-19 10:19
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

減齡達人勳章

剛剛同阿女温完中文考試,有編課文說,負責任就是快樂的來源,因為每當完成責任,就獲得滿足感。

spen@sa    發表於 16-6-20 09:41

珍珠宮

回覆 lypoon 的帖子

比我簡多次,我會吾生。因為冇乜時間照顧佢

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大力大力 發表於 16-6-19 08:09
生小朋友,就好等你感覺到自已生命的存在,因面對家庭,每天都是挑戰~

...

但我喜歡自由自在,所以有些後悔 簡單連想搬屋都要左度右度就佢返學

水晶宮

anna59 發表於 16-6-19 08:15

比我簡多次,我會吾生。因為冇乜時間照顧佢

Same, 我同老公都係咁諗

大宅

我反而成日覺得,因為自己的希望,帶左小孩出生來這個世界上,佢地享受生命嗎?

我以前成日認為,窮有窮養,但,單單要在快樂的童年和教育孩子上,我都感到掙扎,成日都問自己,生小孩為咩?

子爵府

你咁樣講好唔負責任wor
當初愛又照做

水晶宮

CYK 發表於 16-6-19 08:20
我反而成日覺得,因為自己的希望,帶左小孩出生來這個世界上,佢地享受生命嗎?

我以前成日認為,窮有窮養,但, ...

同意呀,阿女成日嗌唔想溫習做功課,淨係想hea吓hea吓又一日,我都好無奈

男爵府

回覆:有感而發,其實生小朋友為乜?

係㗎😔
我有個朋友廿幾歲,搞大左個女仔個肚要結婚,不過自己根本無能力,咪又係阿媽幫手養。我就喺度諗,如果我到六十歲仲要養埋個孫,都幾慘😔😔
仲要呢啲情況真係有機會發生嘅我兩個仔身上⋯

禁止訪問

伯爵府

lypoon 發表於 16-6-19 07:51
尋日出左一日街,順便觀察吓D爸爸媽咪同小朋友的親子時間,眼見最雀躍當然係小朋友,因有爸媽陪玩。但好多 ...

傳統
想有個屬於我同老公結晶品

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-6-19 08:09 生小

原帖由 lypoon 於 16-06-19 發表
但我喜歡自由自在,所以有些後悔 簡單連想搬屋都要左度右度就佢返學
...
生兒育女,是先苦後甜,我就比多些心機教好他們性格,待人接物......想像一下,以後我老了,他們帶着自已ㄧ家,三代一同聚會,會是很開心吧~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2018復活節勳章

lypoon 發表於 16-6-19 08:17
Same, 我同老公都係咁諗

如果小朋友知道父母都咁諗,一定好傷心

生左之後,我反而唔會諗點解要生,而係覺得好彩有生,有左小b, 生活變得充滿挑戰,多姿多彩

dsedse    發表於 16-6-19 11:41
lojo11    發表於 16-6-19 10:20
milk323    發表於 16-6-19 09:44

子爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

野原美冴 發表於 16-6-19 08:13
剛剛同阿女温完中文考試,有編課文說,負責任就是快樂的來源,因為每當完成責任,就獲得滿足感。
...

ㄧ言驚醒!在我來講絶對係!

珍珠宮

bkfans 發表於 16-6-19 08:39
其實唔需要問點解, 有代後代係人天生要延續自己既欲望. 有人好強, 有人好弱(我), 咪跟住自己意願去做囉. ...

同意!

任何生物都有傳宗接代嘅欲望,好自然!

我好開心自己生左仔,小朋友成就人生更完滿,有左小朋友我學懂什麼是無私,無條件的愛

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

返工灰哂。返到屋企有兩個人仔衝出嚟攬住你同你講我好愛你好掛住你。。。公司個老細即時變老鼠。

cheers88816    發表於 16-6-19 16:53
lojo11    發表於 16-6-19 10:20

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

當你好迷惘發呆的時候,那隻細的及時搗蛋倒瀉水,打爛碗碟,薯片滿地的將你點醒,即刻能量爆燈清醒到不得了。

當你感到人生的意義有疑惑的時候,那隻細及時給你她考的成績表,鴨蛋,鴨蛋的時候,即時給你人生下學期的方向。

珍珠宮

見到你的留言好開心,我仲驚比人鬧添,果然有同道中人,呢個世界有好多野是控制吾到,雖然後悔,但我仍然好錫個仔,盡責任照顧佢

首頁

尾頁

跳至